REISIKIRI Bornholm – Läänemere saar, kus kasvavad viigipuud

Hanna Miller
, Vabakutseline ajakirjanik ja tõlkija
Copy
Bornholmi saar pakub palju avastamist ja üllatusi.
Bornholmi saar pakub palju avastamist ja üllatusi. Foto: Hanna Miller

Kui panen Vikipedias otsingusse “Läänemere saared”, siis saan neid tulemuseks üllatavalt palju nii Eestile, Soomele, Rootsile, küll Taanile ja Saksamaale kuuluvaid. Üks neist saartest on Bornholm – Taanile kuuluv, aga hoopis Rootsi lõunatipu lähistel paiknev. Mind võlus see saar tõeliselt ära ja mitte ainult sellega, et sealsetes aedades kasvasid vilju kandvad moorus- ja viigipuud.

Hiiumaast umbes kolmandiku võrra väiksemal Bornholmil (588 km2) on napilt alla 40 000 elaniku, võrdluseks – Hiiumaal veidi alla 10 000. Aga eks ole ka kogu Taanimaal, mis pindalalt Eestist veidi väiksem, rahvast hoopis rohkem (ligi 6 miljonit) kui meil Eestimaal.

Arvud arvudeks, lühidalt öeldes on sel Hiiumaast väiksemal saarel elanikke kaugelt rohkem kui näiteks Saare- ja Muhumaal kokku. Selles osas pilt selge, on järgmiseks üllatuseks see, et küll Taani Kuningriigi juurde kuuluv, asub saar hoopis lähemal naaberkuningriigile Rootsile. Kuidas siis nii, et taanlased naabrite ranniku alt, pealegi pea teispoolt Rootsi lõunatippu, ühe saare endale võtsid?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles