Loodusterapeut soovitab: magage alasti, õppige näojoogat, liikuge looduses!

Copy
Mai-Liis Kivistik, näojooga.
Mai-Liis Kivistik, näojooga. Foto: Näojooga kaardid

Vananemine ei tekita tuska, kui te sel teekonnal oma nahka toetate. „Hoolitsege naha tervise eest ja püüdke ­vabaneda halbadest harjumustest,” ­lisab Mai-Liis Kivistik, loodusterapeut ning joogaõpetaja.

Mai-Liis Kivistikul tuleb pea iga päev oma koolitustel selgitada, miks ja kuidas nahk vananeb ja miks tekivad kortsud. „Lihaskiud atrofeeruvad ehk lihtsas eesti keeles öelduna nahk venib välja. Lihasmass ja luutihedus vähenevad, tekkida võivad nii lõualott kui ka silmaalused kotid. Samas muutub nahk vanuse suurenedes üha õhemaks. Vananedes aeglustub naha mikrotsirkulatsioon – nahk kaotab oma nooruslikkuse, prinkuse ja sära. Õhenenud nahk muutub kõvasti kuivemaks ja seeläbi ka tundlikumaks,” selgitab ta.

„Näojoogat õppides oli mulle üllatuseks, et eristatakse tervenisti viit tüüpi kortse ja et kõige sügavamad kortsud – elastsed kortsud ja lõtvunud kortsud on liigse päevitamise ja halbade harjumuste tulemus.”

25. eluaastast väheneb kollageeni tootmine nahas kuni pooleteise protsendi võrra aastas, ka elastiini tootmine langeb. Just need ained aga hoiavad naha pringina.

Haigusedki teevad vanemaks

Loodusterapeut teab, et kollageeni tootmist nahas aeglustavad ka teatud kroonilised haigused, näiteks seedetrakti tõved ja nende kontrolli all hoidmiseks tarvitatavad ravimid, samuti suitsetamine, alkoholiga liialdamine, halb toitumine. „Aga ka liigne pesemine! See eemaldab nahalt ühes mustusega paraku ka kaitsekihi. Pigem loputage end veega, mitte mõne tugevatoimelise dušigeeliga.”

Siiski on naha vananemise peamine põhjus tema sõnul pidevas stressiseisundis elamine. Eestlasele tähendab see liigset muretsemist, nii kodustesse kui töömuredesse uppumist.

Nimelt on nahk viimane kiht kehal, mis saab toitaineid, kuna verevarustus suunatakse esmalt elutähtsatesse organitesse, nagu süda ja aju. Stress põhjustab suurenenud vabade radikaalide tootmist, mis omakorda lagundavad rakke, põhjustades sedasi enneaegset vananemist.

Naha tervisest rääkides ei saa Mai-Liis Kivistik üle ega ümber telomeeridest. Nimelt sõltub vanemaealise inimese välimus ja enesetunne tema rakkudes olevate telomeeride pikkusest. Telomeerid on liitstruktuurid kromosoomide otstes, mis aitavad rakku kaitsta. Nad lühenevad iga kord, kui rakk jaguneb. Üldistades võib öelda, et lühemate telomeeridega inimesed on haigemad ja nõrgemad.

Paraku ei oska tänapäeva meditsiin veel telomeeride lühenemist peatada. Teatakse, et stress lühendab telomeere, nagu ka suitsetamine ja liigne alkohol. Aga ka põletikud, viirused, hormonaalne tasakaalutus. Telomeeride lühenemine on üks peamisi põhjusi, miks me vananemine.

Püüdke vananemist pidurdada

Naistel on põhjus number kaks menopaus, see põhjustab kollageeni tootmise vähenemise, naha kaitse- ja taastumisvõime kiire languse. Enamasti muutub nahk üha kuivemaks just menopausi-ikka jõudes.

Loodusterapeut soovitab minna üle vananemisvastasele toidusedelile. „Poolfabrikaadid, kiirtoit menüüst täiesti välja. Nende asemel sööge rohkelt brokolit, metsamustikaid, granaatõunu ja avokaadosid, kohe mitu korda nädalas. Kindlasti harjutage end iga päev rohkelt puhast vett jooma, umbes poolteist liitrit päevas. Tasapisi, sest päevapealt vett liitrite kaupa jooma hakates võib see muidu nii kasulik komme tekitada turseid. Iga tassi kohviga koos jooge kaks klaasi vett. Toidu­lisandite mugimise asemel tehke üks kehapuhastuskuur eestimaise rohelise lehtköögiviljaga. Minu lemmik on karulauk, milles leidub ohtralt väävliühendeid. Kevaditi võiks teha lausa karulaugu tarbimise seitsmepäevaku.”

Nahk uueneb pidevalt

Nahk uueneb pidevalt, sest koosneb eri kihtidest ja uued rakud tekivad alati kõige alumisse kihti. Sealt edasi liiguvad nad kihtide kaupa ülemise kihi suunas ja lõpuks eemalduvad kehalt. „Väga suur roll on naha­struktuuris kollageenil, sest tema hoiab naha elastse ja kortsuvabana. Teine tähtis aine on elastiin, mis keskendub elastsuse hoidmisele. Kolmas on keratiin, mille mõte on nahka kaitsta. Kollageeni, elastiini ja keratiini tootmiseks vajab keha räni.

Siinkohal ei ole vaja tormata poodi igasugu pulbreid ostma, mida tootjad kiidavad. Eestis elades on lihtne vaadata enda hoovi või on kuskil mõni tuttav, kes elab linnast väljas ja kelle juurde saab ravimtaimi korjama minna. Kõige ränirikkam taim on põldosi, pisut räni leidub ka tavalises kõrvenõgeses,” teab loodusterapeut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles