Kerge ja mugavalt valmiv toit laseb piknikut nautida

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Hapendatud salatid.
Hapendatud salatid. Foto: Maire Vesingi

Parimad piknikutoidud saab kergesti piknikule kaasa võtta. Et alati pole võimalust õues toitu soojendada, tuleks see mugavuse nimel söömiseks täiesti valmis teha ning sobivalt pakendada. Aga pikniku üks osa võib olla ka ahjus või õuegrillil rooga valmistada.

Toiduvalik on üpris suur: pirukad, kausisalatid ehk poke-kausid, küpsised, kõrsikud, muffinid, rullid ja plaadikoogid, krõpsud määretega, köögiviljadipid ning puuviljasalat või -vardad, kuklid täidistega, vrapid ning takod, krõbekanad, hakklihapallid, minipitsad ja -hamburgerid, pliinid, kreekerid määretega (retsept varasemas veresuhkru teemaga seotud numbris) ja loomulikult hapukurk ning hapendatud köögiviljad ja salatid.

Hapendamisest tuleb juttu augustinumbris. Mina olen valmistanud soolvee liitri vee kohta 1,5–2 supilusikatäit jämedat soola ning valanud ettevalmistatud kurkidele (tilli õied ja varred, mustsõstralehed ning küüslauguküüned) toasooja soolvee ning jätnud paariks päevaks toatemperatuuril hapnema.

Soojal ajal sobivad need süüa juba järgmisel päeval. Piknikule kaasa võtmiseks soovitan suured kurgid karpi tükeldada ja väiksemad terveks jätta. Üllatavalt kiirelt kaovad kaussidest hapendatud köögiviljasalatid, mis on toatemperatuuril hapnenud kaks-kolm päeva.

Vähem tuntud on quesadilla, mis on Mehhikost pärit juustutäidisega röstitud nisutortilja erinevate täidistega.

Nende valmistamiseks on mitmeid võimalusi. Võib valmistada nii pannil kui ka võileivagrillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles