Etiketireeglid. Millal suudelda kätt? Millal teha kniksu?

Copy
Mis on pildil valesti? Kätlemisel ei ulatata kätt üle laua ja lugupidamise märgiks tuleb alati ka püsti tõusta. Nii mehel kui naisel.
Mis on pildil valesti? Kätlemisel ei ulatata kätt üle laua ja lugupidamise märgiks tuleb alati ka püsti tõusta. Nii mehel kui naisel. Foto: Shutterstock

„Leidkem enda seest üles sisemine suurus, sisemine aristokraat, sest igaühel meist on võimalus kanda krooni isegi siis, kui ei oma kuninga või kuninganna tiitlit,” ütleb etiketiõpetaja Erika Kolbakov.

See kroon on etiketiõpetaja sõnul nähtamatu, kuid laseb läbi elu käia väärikalt ja enesekindlalt olenemata sellest, milline on positsioon või varaline seis. „Etiketireeglite tundmine aitab hoida pea püsti, selja sirge ja naeratuse näol ka elu kõige raskemal momendil.”

Kuidas erinevad teineteisest tavapärased head kombed ja etiketireeglid?

Aristokraadi kroon on etiketiõpetaja Erika Kolbakovi sõnul nähtamatu, kuid laseb läbi elu käia väärikalt ja enesekindlalt olenemata sellest, milline on positsioon või varaline seis. „Etiketireeglite tundmine aitab hoida pea püsti, selja sirge ja naeratuse näol ka elu kõige raskemal momendil.”
Aristokraadi kroon on etiketiõpetaja Erika Kolbakovi sõnul nähtamatu, kuid laseb läbi elu käia väärikalt ja enesekindlalt olenemata sellest, milline on positsioon või varaline seis. „Etiketireeglite tundmine aitab hoida pea püsti, selja sirge ja naeratuse näol ka elu kõige raskemal momendil.” Foto: Erakogu

Head kombed on üldine arusaam, kuidas käituda, etikett aga annab juhised ja oskused. Näitlik ülepingutatud viisakus on ebaloomulik ja hoopis tähtsam kui etiketireegleid peast teada on oskus neid loominguliselt kasutada.

Etikett annab suuna ja nüüd peab olema tarkust igas olukorras õige käitumisviis valida. Etiketi tundmine on peenetundeline teistega arvestamine, mitte peenutsemine. Kui te olete teiste inimestega suhtlemisel sõbralik ja lugupidav, teistega arvestav, siis andestatakse teile mõned väikesed vead üldreeglites eksimisel.

Millised on tähtsaimad tervitamise ja kätlemise reeglid?

Igapäevaelus lähtutakse soost ja vanusest, ametialases suhtluses tuleb jälgida positsiooni.

Esimesena tervitab see, kes ruumi siseneb, sõltumata vanusest, positsioonist ja soost. Komme end igas seltskonnas ise tutvustada paraku alati ei sobi. Mõnikord on targem lasta end teid huvitavale inimesele hoopis kellelgi kolmandal tutvustada.

Käepigistus edastab meie kohta selge sõnumi ning näitab ärielus enesekindlust ja positsiooni. 20. sajandi alguseni oli kätlemine vaid meeste tava, naised ulatasid seltskonnaüritusel härradele käe suudlemiseks või tervitasid lihtsalt kerge peanoogutusega.

Kätlemise ajaks võib daam küll kindad kätte jätta, kuid austuse märgiks soovitaks need siiski eemaldada.

Käepigistus peab olema meeldivalt tugev ja teisele pistke pihku ikka terve käsi, mitte ainult sõrmeotsad. Käe ulatab sotsiaalsetes situatsioonides tervituseks esimesena naine mehele, vanem nooremale, äris aga ülemus alluvale.

Käteldes jälgige, et teie käsi poleks higine, liiga külm või muud moodi ebameeldiv. Tervitamisel ja kätlemisel vaadake alati silma, see mõjub usaldusväärselt.

Tänapäevase etiketi kohaselt enam daami kätt ei suudelda, aga kui vana kooli härrad on seda harjunud tegema, siis tuleb teada, et nad kummarduvad daami käeni, mitte ei tõsta seda enda suuni ja huuled kätt ei tohiks puudutada.

Kuninglikke isikuid tavainimene esimesena ei kätle. Üldse tasub kuninglike kõrguste puhul jälgida, mida nemad teevad. Kui nad annavad käe, anname vastu, kui ei anna, ei anna ka meie. Kui nad ei alusta meiega vestlust, ei alusta ka meie.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles