Ministeerium tahab hakata kõigile üle 80-aastastele 60-eurost pensionilisa maksma

60+
Copy
Raha.
Raha. Foto: Pixabay

Sotsiaalministeeriumi ettepanek on luua kõikidele inimestele alates 80. eluaastast pensionilisa 60 eurot kuus, mis asendab praeguse puudega vanaduspensioniealisele mõeldud toetuse 12,79–40,91 eurot kuus ja üksi elava pensionäri toetuse selles vanuserühmas.

„Tegemist on pensionilisaga, mida sarnaselt teiste pensionitega indekseeritakse koos pensioniga, mille kaudu omakorda on tagatud pidev toetuse suuruse kasv vanemaealistel, kellel on lisakulutused seoses üksi elamise ja puudega,” seisis sotsiaalministeeriumi koostatud eelnõu seletuskirjas.

„Seeläbi on loodud efektiivsem toetusmeede kõige haavatavamale sihtrühmale, mille administreerimiseks ei ole vaja enam kontrollida, kas inimene elab rahvastikuregistri andmetel üksinda ja samuti ei pea inimene enam toetuse saamiseks taotlema puude raskusastme tuvastamist.”

Eesti Pensionäride Ühenduste Liit (EPÜL) aga ei ole nõus sotsiaalhooldekandeseadusesse sotsiaalministeeriumi poolt plaanitud muudatusettepanekuga.

„Esitatud ettepanek jätab muutmata pikki aastaid muutmatuna püsinud vanaduspensionäride puudetoetused. Viimaste aastate inflatsioon on muutnud reaalse ostujõu abivahendi või ravimite ostul olematuks,” nentis Eesti Pensionäride Ühenduste Liit sotsiaalministeeriumile.

Liit leiab, et seadusemuudatuse väljatöötamise kavatsuse käigus ei ole üle 80-aastaste pensionäride puhul arvesse võetud teisi puudega vanaduspensionäride vanusegruppe ega ka keskmist eluiga. „On selge, et puudega meespensionäre antud seadusemuudatus üldse ei puuduta ega saagi puudutada,” kirjutas Eesti Pensionäride Ühenduste Liit. Liit juhtis tähelepanu, et meeste keskmine oodatav eluiga oli statistikaamet andmetel 2021. aastal 72,8 eluaastat.

„Sügava puudega vanaduspensionäride jaoks on muudatus suhteliselt kosmeetilise iseloomuga. Selle seadusemuudatuse väljatöötamiskavatsus jätab puudega vanaduspensionärid sügavasse vaesusriski edasi,” märkis Eesti Pensionäride Ühenduste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles