See tähtis osa šašlõkist – marinaad

Kaiti Pirs
Copy
Klassikaline šašlõkk
Klassikaline šašlõkk Foto: Elmo Riig / Sakala

Grillimisel on marinaadide ja glasuuride valmistamiseks lõputult võimalusi. Saab ära kasutada toiduaineid, mida kodus parasjagu leidub. Ülejäänud marinaadist saab kerge vaevaga teha glasuuri, kuumutades marinaadi keemiseni ja lisades võid – või muudab marinaadi glasuurjaks ja läikivaks.

rillimine tähendab tavaliselt õues veedetud aega koos pere ja sõpradega. Kõiki grillimise nippe võib kasutada ka toas ahju ja sügavate ribidega ahjupanniga, mis on tavaliselt valmistatud malmist või kaetud tefloniga.

Grillida võib ka ahjus restil, aga siis tuleb liha alla panna teine ahjupann lihast tilkuva vedeliku püüdmiseks.

Lihagrillija meelespea

 Vali lihatükk, mis on võimalikult vähese sidekoega – grillimine toimub kiiresti ja sidekoerikas liha ei pehmene.

 Liha peaks enne grillile asetamist toatemperatuuril umbes tund aega seisma – nii ei teki temperatuurišokki, liha jääb mahlasem ja pruun koorik tekib kiiremini.

 Liha aseta alati kuumale grillile, siis jääb liha seest mahlane ja pealt krõbe.

 Kui asetad liha grillile, lase sel pruunistuda seni, kuni pealmisele poolele tekivad piisad – siis on õige aeg keerata teine pool.

 Liha keera ainult üks kord: tagad ilusa välimuse. Mitu korda keeramine muudab liha kuivaks.

 Liha keeramiseks ja tõstmiseks kasuta alati grillitange, mitte kahvlit – torkeaukudest voolab lihamahl välja.

 Küpsust võib kontrollida, kergitades liha äärt ja vaadates lihaviilu külge – kui see muutub hallikaks, on aeg kontrollida, kas liha alumine pool on kenasti pruunistunud.

 Kui pind on pruunistunud, aga liha vajab veel veidi valmimist, tõsta liha kuumadest sütest kaugemale, kõrgema resti peale või lao lihaviilud üksteise otsa ja sulge grillikaas.

 Teine liha järelküpsetamise võimalus on pakkida liha fooliumisse ja tõsta kuumadest sütest eemale.

Marinaad lisab maitset

Marinaad annab lihale maitset ja lühendab kuumtöötlusaega, kuna marinaadis sisalduv hape hakkab „küpsetama” lihavalkusid. Lihale võib peale taha happe- või õlimarinaadi. Hapetega valmistatud marinaadidele saab lisada mitmesuguseid toiduaineid.

Happed – mitut sorti äädikad, vein, õlu, marja- ja puuviljamahl, tomatimahl või -püree, rabarberipüree või hoopiski keedis – siis on juba ka marinaadis magusat maitset – tsitruselised, marjad (sõstrad, jõhvikad). Soovi korral võib kasutada ka keediseid, hapendatud piimatooteid (jogurt, keefir).

Kes on Kaiti Pirs?

Olen kasvanud ja õppinud Viljandis, magistrikraadi omandasin Tallinna Tehnikaülikoolis toitlustuse tehnoloogia erialal.

Praegu töötan Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis toitlustuse eriala õpetajana. Toiduvalmistamist ja teenindamist olen õpetanud ja uurinud ja sellest rõõmu tundnud juba üle 20 aasta. Selles ametis on võimalik palju katsetada ja õppida parimatelt kokkadelt nii ­Eestis kui mujal maailmas.

Katsetan erinevate toitude ja stiilidega. Pakume oma ideid ja roogi sündmustel ja tähtpäevadel.

Olen kahe hoidisteraamatu kaasautor: „Kodused ­hoidised” ja „Tegusa pere hoidised”. Olen jaganud toitlustuse ja toiduvalmistamise nippe ja nõuandeid ka ajaleheveergudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles