Mehed on oma terviseprobleemid olematuks vaikinud

Silja Joon
Copy
Meeste terviseprobleemid.
Meeste terviseprobleemid. Foto: Shutterstock

Androloog Paul Korrovits tõdeb, et vähesed tulevad, kaks kätt taskus, meestearsti juurde oma tervist kontrollima. Paljude jaoks on ületamatu minna oma vaevusi võõrale inimesele kurtma. Meestearsti juurde jõuavad need, kes on ületanud selle hirmu.

"Enamasti on neil probleem, mis vajab lahendamist. Päris palju on ka neid, kellel võivad kaebused olla, aga nad ei julge neid endalegi tunnistada,” kirjeldab androloog meeste julgust vastuvõtule tulla. Ja pole vahet, kas tegu on noorema või vanema mehega, mõtteviis on sama.

„Palju esineb eesti meestel eesnäärme ja kuseteedega seotud probleeme – eesnäärme­vähist kuni eesnäärme suurenemiseni,” tõdeb Paul Korrovits. Hormonaalseid häireid esineb harvem kui eesnäärmehaigusi. Ka pole paljud hormonaalsed häired seotud sugugi vanusega, vaid hoopis konkreetsete haigustega.

Doktor Korrovits nendib, et kroonilised eesnäärmepõletikud on põhjalaiuskraadide probleem ning seda ei saa käsitleda suguhaigusena. Seda see kindlasti ei ole. Ei ole sageli teada, millest see alguse saab. Kroonilist eesnäärmepõletikku esineb väga palju ning haigestutakse igas eas. „Seda põletikku on lihtne saada ja raske ravida. Võrdlevatest uuringutest teame, et Vahemere maades neid põletikke peaaegu ei ole. Kui eesnäärmepõletikuga mees saata aastaks-paariks Vahemere maadesse, siis põletik kaob. Ja kui soojast kliimast tuleb mees Eestisse elama, siis möödub aasta või kaks ning tema eesnäärmes võib juba olla põletik,” räägib androloog.

Vanematel meestel esineb ka suguelunditel nahaprobleeme. Vanemas eas naha ainevahetus muutub ja nahk kaotab vedelikku. Naha kuivades tekivad kroonilised nahaärritused, mis ei taha vanematel meestel ravile alluda. Nahka tuleks niisutada rasvapõhiste kreemidega.

Müüdid meeste maailmas

Doktor Paul Korrovits tegeleb iga päev oma kabinetis mehi puudutavate müütide lammutamisega ja mehed on temaga päri.

Androloog teab, et meestel on suguelundi suuruse teema surematu müüt. Isegi väide, et see ei loe, viitab ikkagi sellele. Sellest haaravad kinni ka noored ning teema tekitab paljudele mõttetut peavalu.

Meestel on suguelundi suuruse teema surematu müüt.
Meestel on suguelundi suuruse teema surematu müüt. Foto: Shutterstock

Müüdid on needki, et mehel peab alati erektsioon tekkima ning mees peab alati seksi soovima, sest mees ju muud ei tahagi. Seda müüti hoiavad üleval ka naised. Kui mees seksi ei soovi, tekib naisel kohe mõte – kes tal selle isu ära võttis? Kas tal on keegi teine? „Kuidas sa tõestad, et sul kedagi ei ole? Sõnad, millega tõestatakse süütust, on samad, millega varjatakse süüd,” muigab tohter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles