Endine erimööblivalmistaja, Eesti vanim ristsõnategija ja suvegrill

60+
Copy
Joel Vahur.
Joel Vahur. Foto: Peeter Langovits

60+ juuninumbris toonitab 93aastane nooruslik endine erimööblivalmistaja Joel Vahur, et elule ei tohi alla vanduda. Ta on Nõmme Vanameeste Klubi vanim liige, kelle elutee kirjeldab ilmekalt selles vanuses keskmise eestlase oma.

Joel Vahuri selgroo on kirurg hinnanud seismis- ja kõndimisvõimatuks, mees on läbi teinud kolm vähioppi, aga elab, kõnnib ja viskab endiselt nalja. „Tunne rõõmu isegi oma kiuslikust naabrist,” naerab Joel Vahur.

Täht, Valvaja, Tasuja, Võitleja, Valgus, Vabadus, Tugevus, Ustavus, Püsivus, Sõprus, Säde, Edasi, Eesmärk, Aade, Kungla, Kindlus, Kewade jpt samaväärselt sütitavad nimed kuuluvad Eestis tegutsenud karskusseltsidele. Ja kuigi viinakuradi vastu võitlemine polnud seltside sünnis keskse tähtsusega, on karskusliikumise laiemat tähendust meie ajaloos raske alahinnata.Kunstiteadlane Anne Ru ussaar alustab 60+ juuninumbris Eesti seltsiliikumiste lugu. Esimene neist on pühendatud karskusliikumise loole.

Androloog Paul Korrovits tõdeb, et vähesed tulevad, kaks kätt taskus, meestearsti juurde oma tervist kontrollima. Paljude jaoks on ületamatu minna oma vaevusi võõrale inimesele kurtma. Meestearsti juurde jõuavad need, kes on ületanud selle hirmu.

Päris palju on ka neid, kellel võivad kaebused olla, aga nad ei julge neid endalegi tunnistada.

„Enamasti on neil probleem, mis vajab lahendamist. Päris palju on ka neid, kellel võivad kaebused olla, aga nad ei julge neid endalegi tunnistada,” kirjeldab androloog meeste julgust vastuvõtule tulla. Ja pole vahet, kas tegu on noorema või vanema mehega, mõtteviis on sama.

„Palju esineb eesti meestel eesnäärme ja kuseteedega seotud probleeme – eesnäärmevähist kuni eesnäärme suurenemiseni,” tõdeb Paul Korrovits. Hormonaalseid häireid esineb harvem kui eesnäärmehaigusi. Ka pole paljud hormonaalsed häired seotud sugugi vanusega, vaid hoopis konkreetsete haigustega. Muuseas saab ajakirja 60+ juunikuu numbrist vastuse ka sellele, kas Viagra tarvitamine võib mõjutada südametegevust.

Juunikuus uudistab 60+ Tallinna vanalinna Meistrite hoovis, kust ei leia Vene matrjoškasid ega Kaliningradi merevaiku. Millest ja kuidas see käsiteöömiseistrite kodu alguse sai, millele tähelepanu pöörata ja kus keha kinnitada, saab teada värskest 60+ numbrist.

60+ juuninumbris teeme juttu Eesti vanimast, ehk isegi maailma vanimast ristsõnakoostajast Urve Sõmeriga. Urve Sõmer saadeti pensionile. Ta võttis ajaviiteks ette ja hakkas ristsõnu kokku laduma sooviga pensionile lisa teenida. Äsja 80. juubelit tähistanud keerulise elusaatusega naine on sel aastal kokku pannud juba üle 100 Nuti ristsõna. Kuus teeb ta umbes 24 sõnamõistatust, mõni suurem, mõni väiksem. Kuidas ta oma tuju üleval hoiab? Veel tähtsam: Urve Sõmer avaldab saladuse, kuidas arvuti abil ka kõige raskematele küsimustele vastused saada.

Riik peab aitama hoida rahva tervist, selles on tähtis roll ka riiklikel teaduspõhistel toitumisjuhistel. Kestev vale toitumine mõjutab tugevalt inimeste tervist ja heaolu, aga ka haigestumist ja tervisekadu. Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer alustavad ajakirjas 60+ juninumbris Euroopa riikide toitumissoovitustega.

Professor Mihkel Zilmer ja toitumisspetsialist Tagli Pitsi valgustavad C-vitamiini häid külgi. Vastuse saame, misk on suitsetajal palu rohkem C-vitamiini vaja.

Kaiti Pirs viib ajakirja 60+ jaaninumbris meid grill-liha ja šašlõki valmistamise keerulisse, aga maitsvasse maailma koos sinna juurde kuuluvate imeliste ja eriliste, aga ka klassikaliste marinaadidega.

60+ juuninumbrist ei puudu ka kolumn ja suur ristsõna, millele lisandub Urve Sõmeri kokku pandud ristsõnake. Need ootavad lugejat lahendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles