Loodusravi ekspert avab metsaapteegi saladusi

60+
Copy
Pildil Aili Paju.
Pildil Aili Paju. Foto: Margus Ansu

Äsja ilmus Eesti ühe hinnatuima taime- ja loodusravi eksperdi Aili Paju ravimtaimi tutvustav raamat „Apteek metsas“.

Tartu Ülikooli professori ja arstiteadlase Aili Paju artiklite ja raamatute abil on sirgunud juba mitu põlvkonda ravimtaimi tundvaid ja kasutavaid inimesi.

Aili Paju, «Apteek metsas».
Aili Paju, «Apteek metsas». Foto: Raamat

Eestlased on maarahvas ja elanud metsaga koos sajandeid. Põlvest põlve on edasi antud teadmisi metsast, kust praktilise meelega esivanem oskas leida kõike eluks vajalikku. Ka haigusi õpiti osavalt ravima, kasutades selleks imetlusväärse asjatundlikkusega loodusest saadavaid taimi, mis räägib meie esivanemate erakordsest elutarkusest. Teadmised taimede ravijõust on vahepealsete aastasadade jooksul teadlaste poolt veelgi kinnitust leidnud.

„Mul on üle 50 aasta staaži ravimtaimedega tegelemisel. Mul oli kodus aastaid ravimtaime riiul, kus kõik purgid ja pudelid reas, igaühes väärtuslik ürt, tinktuur või salv sees. Kõik minu retseptid on sündinud aja jooksul katsetamise ja läbiproovimise teel. Olen väga palju uurinud, et aru saada, milline koostis on kõige toimivam. Näiteks kasepungadega tegin mitmeid erineva kangusega alkoholitinktuure ja võrdlesin, milline neist kõige mõjusam on,“ kirjeldab Aili Paju oma retseptide sünnilugu.

Tänapäeva kiires, stressirohkes elus, kus paljud viirused kipuvad kimbutama, pole vaja alati apteeki tormata. Tervist tugevdavaid ja väärt raviomadustega taimi on looduslikus „metsa apteegis“ küllaga.

„Praegu on kõige ilusam aeg, energiarikas, loodus tärkab. Metsa minnes saab korjata kasepungi, männikasve, kuusevõrseid jne. Põõsad ja puud jagavad energiat. Loodusest saab kevadest hilissügiseni korjata taimi, nende pungi, lehti, õisi, vilju.

Raamatus „Apteek metsas“ viib autor meid jalutuskäigule metsa, et oskaksime seal kasvavate taimedega oma tervist tugevdada, immuunsust suurendada ja leida rohtu paljude haiguste vastu.

Aili Paju jagab oma pika arstipraksise jooksul kogunenud teadmisi ja nõuandeid ning toimivaid häid ravivõtteid ning retsepte, mis on aidanud tuhandetel tänulikel patsientidel paraneda.

Kuna kevadel kipuvad kimbutama külmetushaigused, siis järgnevalt ka üks soovitus Aili Paju raamatust „Apteek metsas“.

Kasepungadel ja noortel lehtedel on tugev põletikuvastane toime. Seetõttu on nad väga head hingamisteede katarride (bronhiidi), külmetushaiguste ja gripi korral.

Tinktuur gripi ja külmetushaiguste vastu

1 osa kasepungi

5 osa 40% viina

Jätta suletud nõusse seisma, aeg-ajalt loksutada. Tarvitada üks-kaks teelusikatäit veega lahjendatult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles