Idandada võib pea kõiki seemneid

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Idud võileival.
Idud võileival. Foto: Maire Vesingi

Idandid ja võrsed aitavad olla terved ja energilised, sest on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante, ensüüme ja kiudaineid.

Idandite ja võrsete toiteväärtus on seemnetest kõrgem, sest neid vitamiine, ensüüme ja hormoonide eelühendeid toodetakse idanemise käigus juurde. Samuti lõhustuvad ja muutuvad selle protsessi käigus mitmed süsivesikud, rasvad ja valgud, mistõttu on meie organismil neid märksa kergem omastada. Paraneb ka mineraalainete imendumine or-ganismis.

Idandid aitavad kehal puhastuda, viia organismist välja jääkprodukte, mürke, liigset ko-lesterooli, mitteorgaanilisi ja teisi kahjulikke aineid. Laste toidulaual peaksid idandid olema aasta ringi, sest kasvava organismi vajadused on märksa suuremad täiskasvanu omast.

Tervise Arengu Instituudi koostatud toitumissoovituste järgi võiks idusid süüa 20‒40 grammi ehk kuni kolm supilusikatäit päevas.

Idandamisega algust tehes tuleb teada, et osta tuleb spetsiaalselt idandamiseks mõeldud seemneid, sest maha külvamiseks mõeldud seemned võivad olla töödeldud näiteks halli-tusvastaste ainetega. Samuti ei sobi vigastatud, hallitanud ja muul moel kahjustunud seemned.

Algaja võiks alustada üht sorti seemnetega

Idandada võib peaaegu kõiki seemneid, kuid algaja võiks alustada nendega, mis idanevad kiiresti ja alustada üht sorti seemnetest. Seemnesegudes idanevad seemned eri ajal ja võib juhtuda, et osa seemneid ei lähegi idanema. Idanemata jäänud seemned eemalda teiste hulgast. Seega soovitaks algajale läätsi, mungube ja lutserni ehk alfalfat. Vürtsikama maitse saamiseks sobib lisada lutserni sisse brokoli, kressi, redise vm seemned. Kergesti idanevad ja huvitava maitsenüansiga on lambaläätse- ja rukolaidandid.

Söödavaid idandeid saadakse ka päevalille, kurgi, kõrvitsa, tatra, seesami, peedi, sibula jt seemnetest. Ka linaseemned sobivad idandamiseks. Neid ei tohi aga leotada, sest seemned kleepuvad üheks suureks limaklimbiks. Piisab õhukese kihina laotud seemnete niisutamisest. Neid idusid saab kasutada juba 3‒4 päeva pärast.

Väga tugeva maitsega on näiteks redis, sinep, rõigas, brokoli ja kress. Kes ei armasta ter-avamaitselist toitu, võiks neid kasutada väikestes kogustes koos teiste, mahedamaitseliste idanditega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles