Mõnusa mänguplatsi saab ehitada mõne tunniga

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Liivakast.
Liivakast. Foto: Shutterstock

Kevade lähenedes hakkavad nii mõnelgi vanaisal või -emal näpud aias toimetamise järgi sügelema. Uhke lilleilu sisse passib hästi ka mängunurk lastelastele, mida ise ehitada on soodsam ja vahva mängunurga saab sisse seada vaid mõne tunniga.

Ehituspoed pakuvad kõikvõimalikest materjalidest ehitatud liivakaste, aga toreda ja lihtsama liivakasti võib endale ehitada igaüks, kes tööriistadega natukenegi sina peal on ja paari tähtsat asja ehitades tähele oskab panna, kinnitab K-rauta üldehituse ja puidu tootejuht Oliver Prokopovitš. Ta meenutab, et koroonaajal tekkis inimestel palju vaba aega väikeste ehitusprojektide kallal nokitseda ja see kajastus ka ehituskaupade müügis, kuid nüüdki pole huvi ise teha sugugi raugenud.

„Koroonaaja mõju küll taandub, aga suure inflatsiooni tõttu on inimeste ostujõud

kahanenud ja see puudutab ka sisseostetavaid teenuseid, mis omakorda paneb inimesed taas ise nokitsema ja remonti tegema,” sõnab ta. Koos materjali hinnaga on tõusnud ka valmistoodangu hind, seega võib tema sõnul ise ehitades säästa vähemalt poole liivakasti hinnast.

Eelista töödeldud laudu

Liivakasti materjali valib igaüks muidugi selle järgi, millist lõpptulemust aeda soovitakse, kuid ehituseks sobivad Oliver Prokopovitši sõnul hästi immutatud või kuumtöödeldud terrassilauad, aga ka ümarpalgid ja prussid. Töötlemata laud pigem ei sobi – see võib juba järgmiseks mänguhooajaks ära pehkida. Kõige lihtsam ongi ehituspoest osta juba immutatud puit, mis sobib nii terrassi, liivakasti kui mängumaja ehitamiseks.

„Kui ise puitu immutada, tuleks lapsed selle töö tegemise ajal hoida ohutus kauguses,” paneb ta südamele.

Puidu töötlemine ja selle järjepidev hooldamine on tähtis: kui teha iga-aastast hooldust, saab liivakasti eluiga tublisti pikendada. „Lisaks võib kohe ehitada kinnise liivakasti, internetist leiab juhendeid, kuidas ehitada liivakasti, mille kaaned käivad lahti istumispinkideks,” annab ta vihje.

On ka neid, kes eelistavad ehitada liivakasti hoopis puitkomposiitmaterjalist, mis on puidule hea alternatiiv – see on vastupidav ja ilmastikukindel, samuti pole seda tarvis immutada.

„Samas tasub arvestada, et plast on olemuselt puidust külmem, aga liivakasti puhul ei mängi see suurt rolli,” lisab ta.

Kui suur? Kui sügav? Liivakasti mõõtmed võiks valida aia suurusest ja laste arvust lähtuvalt, aga Oliver Prokopovitš lisab, et kõige lihtsam on ehitada ruudukujulist liivakasti. Kõige tavalisem liivakasti mõõt on 1,5 x 1,5 meetrit.

Liivakasti ehitamist tuleb alustada nurgatugede paigaldamisega, milleks sobivad näiteks 50 x 50 mm mõõdus prussijupid. Prusside külge saab kinnitada küljeja pealislauad või muu valitud materjali. „Kinnitamiseks sobivad terrassikruvid, sest need on töödeldud välitingimustes vastu pidama,” täpsustab tootejuht.

Liivakasti äärte kõrgus võiks olla suurusjärgus 25 sentimeetrit ehk kui lihtsamalt öelda, siis sama kõrge kui kaks standardse laiusega terrassilauda ülestikku. Liivakasti võib sügavuse andmiseks augu kaevata, kuid see pole tingimata tarvilik. „Küll tasub liivakasti põhja paigaldada geotekstiil ehk vastupidav riie, mis ei lase rohututtidel liivast läbi kasvada.” See on taas üks vajalik samm, et liivakast kestaks kauem, lastel oleks mõnusam mängida ja aiaomanikul lihtsam hooldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles