Jõelähtme – Tallinna serval, maanteestki kõrval, kus kõik algab munast

, ajakirjanik
Copy
Leetse lodurahn on rabakivist hiidrahn, mida on raske üles leida ja mille Kersti Lepik on ka oma hiidrahnude raamatusse raiunud.
Leetse lodurahn on rabakivist hiidrahn, mida on raske üles leida ja mille Kersti Lepik on ka oma hiidrahnude raamatusse raiunud. Foto: Thea Karin

"Peidus mitmekesisus," ütleb õpetaja ja kohaliku elu edendaja Kersti Lepik, kui iseloomustab Jõelähtme valda. See omapäraste sakiliste piiridega vald ulatub neemena merre. Valla haldusalasse kuulub ka üheksa väikesaart.

Neemel asuv Neeme küla on esimene Eestis, millel on oma lipp ja vapp. 2001. aastal kuulutati Neeme Harjumaa kauneimaks külaks ning aasta hiljem tunnistas Eesti president selle kogu Eesti kauneimaks külaks.

Mitte niisama ei ole antud sealsele merekaldal asuvale kalarestoranile nimeks Ruhe, mis saksa keeli tähendab rahu. See hiilibki hinge, kui nautida kauneid vaateid merele ja jah-tidele.

Isegi oma inimesed ei tea

Kersti Lepik on väsimatult Jõelähtme valla erilisi ja imelisi paiku avastanud. Ta on seadnud oma motoks "Oluline on tutvustada seda, mida vähe teatakse ja mida kohalikud ise ka ei tea".

Oma erilisel viisil on Kersti Lepik juba pikki aastaid tutvustanud paiku esmajärjekorras kohalikele, aga ka huvilistele kaugemalt. 2022. aastal autasustati teda Elsa Rikandi kul-tuuripreemiaga. See on Jõelähtme valla suurim tunnustus, mis antakse pikaaegsele ja sil-mapaistvale valla kultuuriarendajale, jäädvustajale ja järjepidevuse kindlustajale.

Loo Kooli õpetaja Kersti Lepik on kaasanud oma tegevustesse kõiki, kes vähegi Jõeläht-me vastu huvi tunnevad. Kui ta vestluse ajal Jõelähtme valla kaardi lauale laotab, lööb silme ees kirjuks: nii palju eri värvides matkamarsruute on ta valla kaardile kandnud. "Selle tarvis tuli eraldi viltpliiatseid ostma minna," naerab Kersti ja ütleb, et kõik mars-ruudid polegi veel kirja saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles