Väärtuslikud vanad raamatud ja vanaisa tehtud liivakast

60+
Copy
Kupletist ja meelelahutaja Artur Raidmets suhtub musta huumorisse hästi, juhul kui see on tõesti teravmeelne. „Inimene on tugev vaid siis, kui ta suudab iseenda üle ka kõige raskemas olukorras naerda. Kasvõi läbi pisarate.”
Kupletist ja meelelahutaja Artur Raidmets suhtub musta huumorisse hästi, juhul kui see on tõesti teravmeelne. „Inimene on tugev vaid siis, kui ta suudab iseenda üle ka kõige raskemas olukorras naerda. Kasvõi läbi pisarate.” Foto: Erakogu

60+ aprillinumbris jagab nalju, anekdoote ja lustlikku eluvaadet kupletist Artur Raidmets, kes ütleb, et tema väga agressiivset muusikat ei kuula. Ikka sellist, kus on olemas nii viis kui ka sisukad sõnad.

„Armastus huumori ja hea muusika vastu on hea tervise garantii. Isegi teadusuuringud kinnitavad, et inimesele meelepärase muusika kuulamine turgutab tema tervist,” ütleb kupletist ja meelelahutaja Artur Raidmets.

Hõbevarast ja kullakoormatest kallimaks on eestlased ikka tarkust ja teadmisi pidanud. Ehkki samaväärse usinusega on hariduse poole püüelnud mõlemad sugupooled, olid naiste õppimisvõimalused kaua küllaltki piiratud. Eriti terav oli puudus praktilistest teadmistest, sest teoorjuse kaotamise ja talude päriseksostmisega alanud nihked ühiskon-nas seadsid sarnaselt perepeadega uusi nõudmisi ka perenaistele. See tühimik sai olulist leevendust aprillikuus 112 aastat tagasi, kui välismaal tudeerinud Marie Sapas avas oma Liplapi-nimelises koduhäärberis Hallistes ainult neidudele mõeldud aiatöö- ja majap-idamiskursused. Kunstiteadlane Anne Ruussaar jutustab 60+ aprillinumbris rahva seas hellitavalt pruutide koolideks kutsutud õppeasutuste loo.

Uhke lilleilu sisse passib hästi ka mängunurk lastelastele, mida ise ehitada on soodsam ja vahva mängunurga saab sisse seada vaid mõne tunniga.

Kevade lähenedes hakkavad nii mõnelgi vanaisal või -emal näpud aias toimetamise järgi sügelema. Uhke lilleilu sisse passib hästi ka mängunurk lastelastele, mida ise ehitada on soodsam ja vahva mängunurga saab sisse seada vaid mõne tunniga. Milliseid laudu eelis-tada, kui suur ja kui sügav peaks liivakast olema, miks on liiva valik omaette kunst? Mida pakub lapselapsega koos meisterdamine vanavanematele, mida järeltulijatele, saab lugeda ajakirja 60+ aprillikuu numbrist. Nõu jagavad K-rauta üldehituse ja puidu tootejuht Oli-ver Prokopovitš, Tartu Ülikooli arengupsühholoogia teadur Pirko Tõugu. Viljandimaal Kolga-Jaanis ühes imekaunis aias asub neljal jalal seisev nõiamaja, mille kuldsete kätega vanaisa Heiki Andresson ehitas 2019. aastal oma praeguseks viieaastasele tütrepojale, nüüd on „majaomanike” ringiga liitunud ka aastane tütretütar.

Aprillikuus seikleb 60+ Jõelähtmel – Tallinna serval, maanteestki kõrval, kus kõik algab munast. Mida seal uudistada, millele tähelepanu pöörata ja kus keha kinnitada, saab teada värskest 60+ numbrist.

Vanemas eas ohustavad inimesi kaks levinud silmahaigust-glaukoom ja hallkae ehk katarakt, mida kahjuks sageli omavahel segi aetakse. Mõlemad silmahaiguse varajasel avastamisel on väga tähtis seeniori enese teadlikkus, nendib Ida-Tallinna Keskhaigla silmaarst Kristel Harak. Millised ohumärgid näitavad, et silmade tervisega ei ole kõik korras? Kuidas glaukoomi ära tunda ja kuidas seda ravitakse, saab lugeda värskest ajakirjast 60+.

Nahk vananeb ja peeglisse vaadates saame sellele ka kinnituse. Kuidas see meie peanahale ja juustele mõjub, sellest kuuleme aga palju vähem. Eestis juba 16 aastat elav ja Tallinnas tegutsev prantsuse juuksur-stilist Patrice Daniel annab ajakirja 60+ aprillinumbris nõu, kuidas suhtuda hallidesse juustesse, millist lõikust soovitab ta hõrenevate ja katkevate juuste puhul, kuidas hinnata, kas ja millist ravi juuksed enne suve vajavad?

60+ aprillinumbris tuleb juttu sellest, et Tartu Ülikooli hematoloogia-onkoloogia kliiniku teaduslaboris tehtud uurimistöö näitas, et immuunravimitel on otsene vähirakku mõjutav toime. Kuidas avastuseni jõuti, kes selle juures olid ja mida teadlased edasi uurivad, saabki lugeda.

Aprillikuu 60+ numbrist saab teada ja uurida, kuhu viia kodus üleliigseks muutunud raamatud? Mida teha kolimise või remondi käigus ette jäävate vanade raamatutega, mida ükski pereliige pole kümme aastat kätte võtnud? Kas neil on veel mingit väärtust või tuleks need viia lähimasse jäätmejaama? Antikariaatides pakutavaid raamatuid uurides võib aga selguda, et väärtuslikud võivad olla väga erinevad nõukaaegsed raamatud ja enne jäätmejaama viimist tasuks teha veidi uurimistööd. Selgitusi jagavad Taaskasutuskeskuste kommunikatsiooni- ja turundusjuht Esme Kassak ja Eesti Hoiuraamatukogu peavarahoidja Kalju Tammaru,

Riik peab aitama hoida rahva tervist, selles on tähtis roll ka riiklikel teaduspõhistel toitumisjuhistel. Kestev vale toitumine mõjutab tugevalt inimeste tervist ja heaolu, aga ka haigestumist ja tervisekadu. Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer tutvustavad ajakirjas 60+ Kariibi mere saarte riikide toitumissoovitusi.

Professor Mihkel Zilmer ja toitumisspetsialist Tagli Pitsi valgustavad B9 -vitamiini häid külgi.

Idandid ja võrsed aitavad olla terved ja energilised, sest on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante, ensüüme ja kiudaineid. Toitumisterapeut ja diabeedikooli kogemusnõustaja Maire Vesingi tutvustab ajakirja 60+ aprillinumbris, milliseid seemneid tasub idandada, kuidas seda täpselt teha ja millistest toitudes neid kasutada. Eraldi tähelepanu pöörab ta oma artiklis toortaraidudele.

60+ jaanuarinumbrist ei puudu ka kolumn ja suur ristsõna. See ootab lugejat lahendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles