Teeme seekord munarooga ilma munata

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Lillkapsamuffinid.
Lillkapsamuffinid. Foto: Maire Vesingi

Kevadpühade puhul oleme harjunud valmistama rohkelt munaroogasid – teeme munavõid ja värvime mune. Mina soovitan lisaks munade värvimisele valmistada munaroogasid veidi teisiti.

Tutvustan erinevaid vorme ning jagan ideid, mida seekord katsetada ja mida ka argipäeva hommikul või koos perega puhkepäeva hommikul valmistada.

Väga lihtne viis on vooderdada muffinivormid seestpoolt peekoniribaga ja lüüa selle keskele muna. Maitsestada pipraga ja kui peekon on piisavalt soolane, pole soola enam tarvis lisada. Küpsetada ahjus umbes 10 minutit. Peale küpsetamist lasta veidi jahtuda ning tõsta muffinivormist välja.

Kuna munas ei ole kiudaineid ega süsivesikuid, tasub munarooga serveerida rohke salatiga ning kõrvale süüa seemneleiba, sepikut või kreekereid.

Muna asendamiseks on palju võimalusi

Munaallergia, -talumatuse või taimetoidu eelistamise korral on võimalik kogu muna või munavalget asendada teiste toiduainetega: banaani-, pirni- või ploomipüreega, soja-, kikerhernejahu (3 sl kikerhernejahu + 40 ml vett) või linaseemnejahuga.

Beseed ja sefiiri tehes on munavalgevahu asendamiseks hea kasutada aquafaba't ehk vahustatud kikerhernekonservi vedelikku.

Küpsiste, pannkookide, plaadikookide, leibade, kreekerite ja muffinite valmistamisel on tainamassi sidumiseks soovitatav kasutada erinevaid tärklisi, sojajahu (1 muna asendamiseks 1 sl sojajahu + 3 sl vett) või sojajooki (1 muna asendamiseks ¼ klaasi sojajooki), psülliumi, söögisoodat, küpsetuspulbrit ning tšiia- ja põldtudraseemneid.

Näiteks veebruarikuu 60+ numbris kajastamist leidnud kreekerid ja seemneleib olid paksendatud erinevate seemnete ja psülliumiga.

Tainastes, kus muna on emulgeerivate omadustega ja suurendab seetõttu rasva ja vee segu stabiilsust (gluteenivaba pärmitainas), on soovitatav kasutada želatiini (1 sl želatiini + 3 sl sooja vett = 1 muna), agar-agarit (1 muna asendamiseks 1 sl agar-agarit + 1 sl vett), guarkummi või ksantaankummi, mis muudab taina plastilisemaks ja paremini töödeldavaks. Gluteeni sisaldavas pärmitainas pole muna tarvis.

Küpsetistes saab muna asendada püreedega: kõrvitsa-, õuna-, ploomi-, porgandi-, kartuli-, peedi-, suvikõrvitsa- ning bataadipüreega. Kasutust leiab ka avokaado, maapähklivõi, tofu (¼ klaasi püreestatud tofut + ¼– 0,5 tl küpsetuspulbrit = 1 muna), küpsetuspulber või söögisooda ning erinevate toiduhapete segu.

Valik oleneb sellest, millist ülesannet muna selles küpsetises täidab.

Munavaba roa värvimiseks soovitan kasutada kurkumit. Näiteks: kikerhernejahuga "omlett" ja munata pastatainast valmistatud pastatooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles