RAHA ⟩ Keskmine pension sai maksuvabastuse. Mida see tähendab? (1)

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Sotsiaalkindlustusameti pensionivaldkonna teenuse juht Katre Pall kinnitab, et ­jaanuarist on vanaduspensioniikka jõudnutele maksuvaba tulu 704 eurot ning see ei muutu ka siis, kui pensionär jätkab tööl käimist. Seega saavad kõik vanadus­pensioniealised, kelle pension on sellel aastal üle 500 euro, jaanuarist kätte pisut rohkem raha.
Sotsiaalkindlustusameti pensionivaldkonna teenuse juht Katre Pall kinnitab, et ­jaanuarist on vanaduspensioniikka jõudnutele maksuvaba tulu 704 eurot ning see ei muutu ka siis, kui pensionär jätkab tööl käimist. Seega saavad kõik vanadus­pensioniealised, kelle pension on sellel aastal üle 500 euro, jaanuarist kätte pisut rohkem raha. Foto: Erakogu

Selle aasta 1. jaanuarist tõusis vanaduspensionäri maksuvaba tulu kuni 704 euroni kuus. See on tekitanud lugejates hulgaliselt küsimusi, millele vastab Sotsiaalkindlustusameti pensionivaldkonna teenuse juht Katre Pall.

Käesoleva aasta 1. jaanuarist sai keskmine pension maksuvabastuse, mida see tähendab?

Esimesest jaanuarist 2023 kehtib vanaduspensioniikka jõudnud inimestele maksuvaba tulu keskmise pensioni (704 eurot) ulatuses. Praegu kehtib pensionäridele üldine maksuvaba tulu 500 eurot, mis sissetuleku kasvades hakkab vähenema. Jaanuarist on aga vanaduspensioniikka jõudnutele maksuvaba tulu 704 eurot ning see ei muutu ka siis, kui pensionär jätkab tööl käimist. Seega saavad kõik vanaduspensioniealised, kelle pension on järgmisel aastal üle 500 euro, jaanuarist kätte pisut rohkem raha.

Kui suur on maksuvaba summa sellest aastast?

Maksuvaba tulu 704 euro ulatuses saavad uuest aastast kasutada kõik vanaduspensionieas olevad pensionärid ning need, kes on pensionieas, aga on pensioni saamise edasi lükanud. See kehtib ka juhul, kui inimene jõuab vanaduspensioniikka selle kalendriaasta jooksul. 2023. aastal on vanaduspensioniiga 64 aastat ja 6 kuud. Kõikidele teistele, kaasa arvatud pensionäridele, kes pole vanaduspensionieas (nt eripensioni saajad), jääb kehtima senine maksuvaba tulu süsteem. Ainuke erinevus on see, et uuest aastast tõuseb maksuvaba tulu 500 euro pealt 654 euroni.

Kuidas keskmist pensionit arvutatakse?

Keskmine vanaduspension, mis on aluseks maksuvaba tulu summale vanaduspensioniealistele, kehtestatakse igal aastal riigieelarve seadusega. Keskmise vanaduspensioni suurus leitakse, arvutades 44aastase staažiga inimese vanaduspensioni suurus 2023. aastaks. Tegemist ei ole makstavate pensionide keskmise summaga. Mis on vanaduspensioniiga? 2022. aastal on vanaduspensioniiga 64 aastat ja 3 kuud. Uuel aastal on vanaduspensioniiga 64 aastat ja 6 kuud ning tuleval aastal jõuavad vanaduspensioniikka inimesed, kes on sündinud enne 1959. aasta 1. juulit.

Kui palju on Eestis vanaduspensionäre?

Kokku on Eestis umbes 327 000 pensionäri, kellest vanaduspensioniealisi on ligikaudu 300 000.

Kui inimene jõuab vanaduspensioniikka alles 2023. aasta viimasel kuul, kas suurem maksuvabastus kehtib ka talle?

Jah, kõikidele inimestele, kes jõuavad vanaduspensionikka 2023. aasta jooksul, kehtib maksuvabastus 704 eurot.

Kuidas maksuvaba tulu rakendub siis, kui vanaduspensionär käib tööl?

Kui inimese pension on väiksem kui 704 eurot, jääb tal osa maksuvaba tulu kasutamata, mida saab üle kanda oma töötasule. Selleks tuleb esitada tööandjale avaldus ja märkida ära ka maksuvaba tulu kasutamata osa summa, mida tööandja arvestab inimesele väljamakseid tehes. Summa õigsuse eest vastutab töötaja.

Näide: Pensioni suurus on 2023. aasta jaanuaris 600 eurot ning töötasu 800 eurot. Sotsiaalkindlustusamet arvestab pensionilt tulumaksuvaba miinimumi 600 eurot, ehk kogu pension on tulumaksuvaba. 104 euro osas saab kasutada tulumaksuvaba miinimumi töötasult (704-600=104).

Mis on vanaduspensioniiga?

2022. aastal on vanaduspensioniiga 64 aastat ja 3 kuud. Uuel aastal on vanaduspensioniiga 64 aastat ja 6 kuud ning tuleval aastal jõuavad vanaduspensioniikka inimesed, kes on sündinud enne 1959. aasta 1. juulit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles