Eestimaa imelised orelid ja vana toriseja

60+
Copy
Andres Uibo.
Andres Uibo. Foto: Elmo Riig

Selle aasta esimeses numbris jagab oma positiivset eluvaadet orelikunstnik Andres Uibo, kes ütleb enda kohta, et ta on kui mitmevõistleja – muusikaprodutsent, helilooja, pedagoog ja organist, pereisa ja vanaisa, reisijuht ja giid ning kolme suure festivali, Suure-Jaani muusikafestivali, Tallinna rahvusvahelise orelifestivali ja Bachfesti algataja.

Selle kõige kõrval taastab ta äiapapa maja. "Kui kirikuuksed külastajatele suletakse, antakse kiriku võti mulle ja ma võin seal harjutada kasvõi öö läbi. Olla Toomase kirikus ja teada, et Bach kuulab sind 20 meetri kauguselt... Minu privileeg on see, et kirikud on päeval avatud, siis ei saa orelil harjutada. Võin aga olla näiteks Pariisi Notre Dame'is, harjutada kasvõi kell 2 hommikul, olla ihuüksi ja nautida oreli empoorilt ehk tribüünitaoliselt rõdult seda üksildust – see on fantastiline!" räägib ta 60+ jaanuarinumbris.

Male on pika ajalooga strateegiamäng, mis juba üle tuhande aasta on kütkestanud eri vanuses ja kultuuritaustaga inimesi kõikjal maailmas.Seltskondlikust ajaviitest kujunes 19. sajandil aga täpse reeglistikuga mõttespordiala, mille harrastamisel ka eestlased juba pikka aega aktiivselt ja tulemuslikult kaasa on löönud. 60+ jaanuarikuu numbris, mil on ka Paul Kerese sünniaastapäev, jutustab kunstiteadlane Anne Ruussaar meie malemängu loo.

Kuidas näitleja laval endast palju vanemat inimest kehastab? Milliseid väljakutseid see nõuab? Näitleja Tiina Mälbergil on repertuaaris hetkel roll lavastuses „Kõike head, vana toriseja“, kus tal tuleb kehastuda endast palju vanemaks inimeseks. Tiina Mälberg räägib oma isa lahkumise loo, aga jutustab ka enda vananemisest, küpsemisest, surmast (et ta ei karda enam surma). Kui laval on noor ja vana – kummal peatub silm? Loomulikult vanal, arvavad nii Rakvere teatri nooremapoolne näitleja Madis Mäeorg, keskeale lähenev näitleja Peeter Rästas kui küpses keskeas Tiina Mälberg. Sest mida vanemaks näitleja saab, seda huvitavamaks ta laval muutub. Kuidas sünnib teemakohane grimm, milliste vahenditega ja kuidas anda inimesele juurde aastaid, mida ta enda nägu veel ei peegelda? Kuidas väärtustada endast vanemaid meie ümber, saab lugeda ajakirja 60+ jaanuarikuu numbrist.

Sellist tempu pole keegi veel Eestis teinud.

"Sellist tempu pole keegi veel Eestis teinud," ütleb orelikunstnik Andres Uibo ja mõtleb selle all ringkäiku koos huvilistega Eestit eri paigus asuvate kirikute ja kirikuorelite juurde. Mõte panna rahvusvahelisele orelifestivalile saabunud organistid ühte bussi ja viia nemad ja veel teisedki huvilised mõne huvitava Eesti kirikuoreli juurde, kus nad pilli ka mängida võiksid, sündis juba aastal 2017. Idee aga käima ei läinud. Mõnikord öeldakse, et ükski prohvet pole kuulus omal maal, aga seekord läks teisiti. Andres pöördus Tiit Reiside juhi Tiit Randmaa poole ja tegi ettepaneku koos mööda Eestit sõita. Andres Uibo lubas ise kirikuorelil mängida ja sinna juurde ka oreli loo jutustada. Nii saidki paljud kaasreisijad esimest korda oreliga lähemat tutvust teha, räägib jaanuarikuu ajakirjas 60+ orelikunstnik oma huvitavaid reise.

Uuest aastast muutuvad kodeiini sisaldavad ravimid, sealhulgas populaarne valuvaigisti – kodeiiniga paratsetamool – retseptiravimiks. Missugust valuvaigistit selle asemel valida? Kui kaua üldse võib valu kannatada? Miks selline muutus ette võeti, kommenteerivad ajakirja 60+ jaanuarinumbris Eesti Proviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas ning proviisorid Margot Lehari ja Marget Raukas.

Inimene peab hoolitsema oma tervise eest. Riik peab aitama hoida rahva tervist, selles on tähtis roll ka riiklikel teaduspõhistel toitumisjuhistel. Kestev vale toitumine mõjutab tugevalt inimeste tervist ja heaolu, aga ka haigestumist ja tervisekadu. Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer tutvustavad ajakirjas 60+ eri riikide toitumissoovitusi. Aafrika regiooni peetakse mõnevõrra mahajäänuks ja suhteliselt vaeseks. Samuti valitsevad seal väga erinevad riigikorrad, haridussüsteemid jne. Ajakirja 60+ jaanuarinumbris võtavad nad ette selle regiooni riikide toitumissoovitused.

Professor Mihkel Zilmer ja toitumisspetsialist Tagli Pitsi valgustavad B5-vitamiini häid külgi, näiteks saame teada, et B5-vitamiin aitab ainevahetust efektiivsena hoida.

60+ jaanuarinumbris on ka kolumn, mille autor on Olaf Suuder ja suur ristsõna. See ootab lugejat lahendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles