Elulust Hannes Kaljujärve ja Toomas Nipernaadi kaunimad aastad

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
"Kui tsiteerida klassikut, siis "ühes väikses Eesti linnas, kus minul olnud on hää". See küll ei ole Otepää, vaid Rakvere, aga mul on tõesti hea siin. Sellepärast tulen alati rõõmuga. Tore koht, toredad inimesed, tore materjal," räägib Hannes Kaljujärv.
"Kui tsiteerida klassikut, siis "ühes väikses Eesti linnas, kus minul olnud on hää". See küll ei ole Otepää, vaid Rakvere, aga mul on tõesti hea siin. Sellepärast tulen alati rõõmuga. Tore koht, toredad inimesed, tore materjal," räägib Hannes Kaljujärv. Foto: Marianne Loorents

Taevas on hall, maa veel hallim. Veel pole nurmed, aasad ega teatrihoov lumekirmetisega kaetud. Veel tohib seigelda Toomas Nipernaadi. Rännata noorusaegade radu, elukogemuste koorem kukil. Õigemini – tema teekond Rakvere teatri laval alles algab. Saabub "Nipernaaditalv".

Hannes Kaljujärv hakkab jõudma ikka, mis rollidest rikas – on ju vanemad meesnäitlejad teatris kulla hinnaga –, ent tunnistab, et pole osa, millest ta unistaks.

"Kunagi nooruses, stuudio ajal, küsis Evald Hermaküla meilt, mida keegi tahab teha. Siis oleksin tahtnud teha Thijl Ulenspiegelit. Aga praegu [sellist rolli] ei ole. Vanemuine hakkab uuel hooajal tegema "Päikesepoisse". Eks ikka [Aivar] Tommingas ja mina, kes muu. Jällegi ees märgiliselt ära tehtud," sõnab ta, viidates Jüri Järveti ja Aarne Üksküla rollidele Eesti Draamateatris. Naerab, pikalt ja südamest.

"Mäletan, kui olin 50 pluss, siis keegi lapsajakirjanik mainis mind arvustuses kui reibast vanahärrat. Kui olen 60 pluss, mis siis saab? Reibas rauk? Kabe kõbi? Noorte jaoks on ju aastad hoomamatud."

Hannes Kaljujärv ütleb, et noortega koos laval möllamine, nagu Gremio rollis lavastuses "Tõrksa taltsustus", sobib talle hästi. "Tuleb ära kasutada oma kogemused. Oled nii tark, et lased neil ära möllata ja siis hopaa! Ja lähed edasi. Tema teeb minu eest hoojooksu, mina siis hüppan. Umbes niimoodi," selgitab ta ja kinnitab: "Noored on toredad!" Ka noorte lavastajatega klapib näitlejal väga hästi. "Aastatepikkune kogemus on näidanud, et tuleb kõik ära kuulata ja täita soovid… teatud piirini," lisab ta muiates.

Toomas Nipernaadi on Hannes Kaljujärve seitsmes roll Rakvere teatris. Aastal 2002 mängis ta Taaniel Tina lavastuses "Arabella, mereröövli tütar", on kehastanud nii mr Rochesteri kui ka Ants Laikmaad ning nüüd astub mängukavas oleva "Onu Vanja" nimirolli kõrvale Nipernaadi, vana Toomas Nipernaadi.

"Tulen, kui kutsutakse," ütleb Hannes Kaljujärv. "Pakutu on mulle alati meeldinud. Ja siis hakkad ise juba seda kutset ootama. Et kuna jälle saab," sõnab näitleja ja kõhistab naerda.

"Kui tsiteerida klassikut, siis "ühes väikses Eesti linnas, kus minul olnud on hää". See küll ei ole Otepää, vaid Rakvere, aga mul on tõesti hea siin. Sellepärast tulen alati rõõmuga. Tore koht, toredad inimesed, tore materjal."

KATARIINA JEE: Ega te Toomast näinud pole?

MARET VAA: Ei. Toomast ei ole. Lumi on maas. Kogu maa on kaetud valge lumega. Toomas on läinud.

Vana Nipernaadi küll (Hannes Kaljujärv), aga kuldne kuu ikka selgas! 
Vana Nipernaadi küll (Hannes Kaljujärv), aga kuldne kuu ikka selgas! Foto: Priit Loog

Toomas Nipernaadi on Hannes Kaljujärvele tuttav juba poisieast. "Nipernaadi tekitas viha. Mis kuradi mees see on, kes valetab? Nii ei tehta! Võtsin siis kõike üksühele. See oli poisikese lugemine," meenutab näitleja poole sajandi taguseid mõtteid.

Hannes Kaljujärve noor Nipernaadi hullutas naisi ja neide aastal 2003 Emajõe Suvetatris. Toonane Nipernaadi oli Hannes Kaljujärve hinnangul mees, kes rääkis naistele neid sõnu, mida naised tahtsid kuulda. "Ta korraldas asju fantaasiaga nii-öelda järje peale, pakkus inimestele troosti. See oli üürikese suve väärtustamine, võtta sellest valgest ajast viimast."

Hannes Kaljujärv puhkeb naerma ja lisab, et seda võiks vaadata ka omamoodi amokijooksuna, kuni viimane leht on veel puus ja tuleb oma vanamoor, kes viib ta luukambrisse – linna. "Ood põhjamaisele suvele mingis mõttes."

Näitleja sõnul oli "Nipernaadi(mängu)" menu taga nii väga õnnestunud trupikooslus kui ka hästi poeetiline lavastaja Priit Pedajas. Lugu mängiti mõnuga kaks suve.

Nipernaadi koos Tevje rolliga Vanemuise lavastuses "Viiluldaja katusel" tõi Hannes Kaljujärvele aasta parima meesnäitleja auhinna.

Reet Weidebaum kirjutas toona Äripäevas Nipernaadi rolli kohta: "Küps ja krutskiline, sügav ja sinisilmne. Niisugune ta paistab. See meie järjekordne mõistatuslik suverändur." "Kae, seda ma ei teagi!" rõõmustab näitleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles