Mida teha, kui enam ei jõua lähedase hauaplatsi hooldamas käia?

Copy
Sügiseseks istutuseks on kalmistul väga ilusad kanarbikud.
Sügiseseks istutuseks on kalmistul väga ilusad kanarbikud. Foto: Shutterstock

Ilmselt meist igaühel on mõnele kodust kaugemal asuvale kalmistule maetud lähedane ja tema kalm vajaks hooldust. Kahjuks on vahel kalmuplatsi hooldama, lilli istutama või küünlaid viima minna üsna keeruline.

Lõpuks võib meid lähedase hauaplatsil ees oodata hoiatussilt või halvimal juhul juba uus pealematmine. Õnneks saab lähedase kalmu hooldamise tellida mõnelt sellega tegelevalt firmalt.

Hauaplatsi kujundamine ja hilisem hooldus pole sugugi odav teenus, eriti pensionäri jaoks. Seetõttu tuleks töö tegijat hoolikalt valida.

Püsikliendid vanemad inimesed

"Meie püsikliendid ongi Eestis ja välismaal elavad vanemad, üle 60aastased inimesed, kes ise tervise või vahemaa tõttu ei jõua enam oma lähedaste hauaplatside eest hoolitseda," ütleb OÜ Gratitude Services asutaja Gerli Palgi.

Paraku tegutseb tema sõnul meie kalmistutel suuremaid ja väiksemaid üksiküritajaid, kelle tegevus ei ole piisavalt läbipaistev ja kes ei paku tehtud tööle garantiid. "Inimesed ei pruugi alati teada, et igal kalmistul on oma eeskiri ja igal hauaplatsil on lepinguline haldaja, kellel on lepingust sõltuvad kohustused ja õigused. Seetõttu võib tekkida suuremaid või väiksemaid arusaamatusi."

Omapäi ei tohi kalmul midagi leiutada

"Kui olete ennast registreerinud hauaplatsi hooldajaks ja jaksate seal ise regulaarselt hooldamas käia, ei ole kalmistul ebameeldivusi oodata. Kuid kui ise ei jaksa või puudub võimalus kalmistule platsi hooldama minna, tellige teenus. Nii saate vältida ebameeldivaid üllatusi kalmistul või postkastis," soovitab Madisepäev OÜ tegevjuht Ants Rulli.

Üldjuhul hauaplatside kasutajad ei tea, et seaduse järgi kalmistul midagi fantaasiaga leiutada ei tohi. Seadusega on reguleeritud mõõdud, tähised jne. Kalmu kujundamisel on hea tava järgida kalmistul väljakujunenud kujunduspõhimõtteid. Kalmistutel kehtib kalmistuseadus, samuti kohaliku omavalitsuse eeskiri ja kui sellest jääb väheks, siis veel muinsuskaitseseadus jne. "Kalmistul võivad lausa olla kehtestatud kohustuslikud reeglid," nendib Ants Rulli.

Kalmistuseadus kehtib juba üle kümne aasta, aga sageli inimesed ei tea, et seaduse järgi peaksid nad end registreerima kalmistu asukohajärgses omavalitsuses hauaplatsi kasutajaks. "Ilmselt enamik pole sellest kuulnudki," kahetseb Ants Rulli.

"Kahjuks tegutseb hauaplatside kujundamises ja hoolduses aastakümneid firmasid, kes pole kalmistuseadusest ega muudest eeskirjadest kuulnudki. Paraku levib ka moodne, kuid täiesti lubamatu komme, kus lähedase urn maetakse perekonna hauaplatsile vaid pereringis, isegi kalmistuvahti sellest teavitamata," kõneleb Ants Rulli. Ta soovitab

hoolikalt järgida kalmistul kehtestatud eeskirju-reegleid, et vältida kalmistu haldaja pretensioone.

Inimesed, kes väga harva käivad kalmistul lähedaste platse hooldamas, on avastanud platsidelt hoiatussilte. On juhtunud, kus mitu aastat pole lähedase haual käidud ja siis avastatakse, et kadunud on lähedase hauakivi ja platsile on maetud võõras inimene. Hiljuti ilmus ajakirjanduses artikkel, kus kalmistul käinud inimene ehmus, kui nägi hooldamata hauaplatsidel hoiatussilte. Väidetavalt on seetõttu hakatud isegi kalmistuvahte ähvardama.

Kus on kirjas kalmu hooldamise reeglid?

Mis kohustab inimest hooldama hauaplatsi ja kus on see kirjas? "Tegelikult on see reguleeritud õige mitme seaduse ja eeskirjaga. Kalmistutel toimetamine ei ole sugugi oma fantaasia elluviimine. Seadused ja eeskirjad on kõik internetist leitavad," ütleb Ants Rulli.

Põhiliselt reguleerib kalmistute hooldajate tegevust kalmistuseadus, mis kohustab platsi hooldajat end registreerima konkreetse platsi hooldajaks. Samuti kehtib lisaks seadusele kalmistu kasutamise eeskiri, see on igal omavalitsusel veidi erinev, olenedes kohalikust spetsiifikast. Eeskiri sätestab platside suuruse, haljastuse, välimuse, hooldustiheduse jne. Lisaks kehtib mõnelgi kalmistul muinsuskaitseseadus.

"Kui panete muinsuskaitse all oleval kalmistul oma lähedase kalmule saja-aastase raudaia asemele mitme meetri kõrguse ratsamonumendi, tuleb sellest palju pahandust," muigab Ants Rulli. "Inimestele, kes on jätnud lähedaste hauaplatsi hooldamata, võib rakendada sunniraha 600 eurot," hoiatab ta.

Sõbrale jäägu küünalde süütamine

Sõbra või lähedase hauale küünalt või lilli viia ei keela keegi, kuid suuremaid töid tohib organiseerida ainult ametlikult registreeritud hauaplatsi kasutaja. "Olen käinud väga paljudel kalmistutel ja näinud hauaplatse, mis on äärmusest äärmusesse. Leidub palju tagasihoidlikke, väga maitsekaid hauaplatse, samas näed ka mentaliteeti "mul on suurem kui sul". Paljudes kohtades on levinud komme kasutada platsidel kunstmuru, rõduvaipu jne. Ilmselt ei viitsita kalmistul käia ja üritatakse saada plats hooldusvabaks. Aga paraku hooldusvaba asja ei ole olemas," nendib Ants Rulli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles