Igavesti noored Salome seeniorid tantsivad läbi elu

60+
Copy
Mustlastantsulaager Salome ja mustlastantse õpetanud Pille Priks.
Mustlastantsulaager Salome ja mustlastantse õpetanud Pille Priks. Foto: Erakogu

Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi juures on juba üle kümne aasta koos käinud ja tantsinud seenioride karaktertantsurühm Salome. Augustis osales rühm mustlastantsulaagris, kust selgus, et ka hundiratta viskamine pole trupi liikmetele üle jõu käiv ülesanne.

Grupi juhendaja, endine Vanemuise tantsija ja tantsupedagoog Anu Kanarik ja grupis algusest peale tantsinud endine võistlustantsija Maie Siilivask räägivad täpsemalt, millise nähtusega on tegemist.

Kuidas grupp alguse sai? Kust see on nime saanud?

23. septembril 2011 toimus esimene trenn ja Anu hakkas siin harrastajate grupile ladina stiilis tantse õpetama. Alguses oli grupis kuus inimest, kes Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi väikesesse saali ilusasti ära mahtusid. Kuid peagi kasvas grupp nii suureks, et tuli poolitada.

Üsna varsti sai ka selgeks, et keegi ei taha niisama nädalast nädalasse trennis käia, vaid oleks tore ka esinemas käia. Esinemisi on olnud nii Eestis kui välismaal, kõige kaugemal Peterburis ja Itaalias.

Nime saime endale läbi huvitava juhtumi. 2014. aastal pidi üks õhtujuht teadustama, et me esineme tantsuga "Salome", aga ta ajas midagi segi ja ütles selle asemel, et esineb tantsurühm Salome. Sellest ajast saigi meile see nimi ja meile see meeldib.

Kes teie grupis tantsivad ja kuidas nad on siia tee leidnud?

Tavaliselt jõuavad inimesed siia meie oma tantsijate soovitusel või kutsel. Meie eas ongi kõige raskem kodust välja tulla ja ületada see eelarvamus, et ma ei saa hakkama.

Meie eas ongi kõige raskem kodust välja tulla ja ületada see eelarvamus, et ma ei saa hakkama.

Anu julgustab kõiki eakaid: ei tohi kohe esimese proovimise peale loobuda. Kui esimesel korral ei tule kohe välja, ei tasu käega lüüa. Iga asi vajab harjumist ja harjutamist.

Enamus grupi tantsijatest on naised, kuid gruppi kuuluvad ka mõned mehed. Hetkel on neid alles kaks. Kõige noorem meie tantsijatest on 58- ja kõige vanem on 84-aastane.

Vanus pole oluline, inimene vajab igas vanuses liikumist ja suhtlemist. Me suhtleme palju ka omavahel, pärast esinemisi on meil tihti istumine kuskil kohvikus. Peame ka ühiselt jõulupidu ning meie sõbrad ja tuttavad tulevad alati meie kevadkontserdile.

Kas miski valmistab ka raskusi?

Tantsimine ei ole raske, küll aga kostüümide vahetamine. Vahel on iga tantsunumbri järel vaja vahetada kostüümi ja seda peame tegema vaid minutitega. Sellega saab ka alati palju nalja, sest välja on töötatud meisterlik süsteem, ajastus ja järjekord, kuidas kõige kiiremini uude kostüümi pugeda.

Muidugi töötame palju ka tantsude kallal. Meie trennid on intensiivsed, viimistleme kaua nii samme kui jooniseid.

Kus te esinemas käite?

Uute tantsudega alustame alati hooldekodudes. Seal on väga tänulik publik, nad on alati nii rõõmsad, kui neile esineme.

Aga käime ka suurtel lavadel, näiteks Tartus korraldataval iga-aastasel Kuldse Karika festivalil ja Baltic Cup-il “igavesti noored” kategoorias. Esineme ka jaanituledel ning külapidudel. Oleme käinud mitu korda Rootsis, Soomes, Ungaris. Vahepeal on meil esinemiskutseid nii palju, et me ei jõua enam igale poole minna.

Salome Baltic Cup-il.
Salome Baltic Cup-il. Foto: Erakogu

Mõnikord teeme ka veidi hulle projekte. Näiteks hiljuti osalesime ühes muusikalises filmis osatäitjatena, kus pidime rokkmuusika järgi tantsima ja laulma. Samuti oleme mitu korda koos tantsinud Shaté tantsukooli lastega.

Mida Salomes tantsimine annab?

Salome tantsija Saima ütleb: “Salome on minu ainus kirg! Ma ei jõua ära oodata, millal trennid jälle algavad. See on nii vaimule kui kehale väga hea – liikumine, harjutused, venitused. Ja esineda tahaks kogu aeg! Esinemised on kirsiks tordi peal!"

Kindlasti tulge tantsima, kas Salome rühma või otsige oma kodukohast üles mõni taoline grupp, kellega ühineda.

8.—11. augustini toimus teil mustlastantsulaager. Kust tuli mõte õppida mustlastantsu?

Oleme seda tantsu juba kaua aega imetlenud, aga siiani pole olnud juhust kuskil õppida. On olnud mõned töötoad, aga need on suunatud sageli noorematele inimestele. Siis otsustasimegi kutsuda Tartus tegutseva mustlastantsugrupi Romaška tantsuõpetaja ja seda säravat tantsu õppida.

Kommentaar: Midagi sellist kogesin esimest korda

Romaška juhendaja Pille Priks

Olen mustlastantsu õpetanud nüüd juba 6 aastat, aga midagi sellist kogesin esimest korda. Tulin Salomesse õpetama tantsu 60+ inimestele, aga koha peal selgus, et vabalt võiksid nad olla 30+! Väga kiired õppijad, omandasid koreograafia juba teise trenni lõpuks. Keegi ei virisenud, et on raske või keeruline. Väga toredad õpilased!

Muidugi ma ei saa jätta jagamata ühte huvitavat seika, mis trennis juhtus. Ma rääkisin neile, et mustlastantsus võib tantsija teha erinevaid trikke, näiteks visata silda või hundiratast. Selle peale üks proua palus teha ruumi ja viskas kohe hundiratta. Mul jäi üle vaid imestada.

Soovitan kõigile, ükskõik mis vanuses te olete, olge rõõmsad, positiivsed ja tantsige! Nii saate elada ka kõrges vanuses “igavesti noorte” kategoorias. Minul igal juhul Salome rühma näol eeskuju olemas ja ma kavatsen seda järgida!

Salome tantsulaagris.
Salome tantsulaagris. Foto: Erakogu

Intervjuus osalesid Salome juhendaja Anu Kanarik ja tantsija Maie Siilivask. Intervjuu pani kirja Pille Priks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles