Sobivaid ravisukkasid või -põlvikuid määratakse rõhu järgi

60+
Copy
Sobivate ravisukkade- või põlvikute leidmiseks tasub küsida nõu.
Sobivate ravisukkade- või põlvikute leidmiseks tasub küsida nõu. Foto: Tairo Lutter

Tugisukad või -põlvikud ei ole vajalik abinõu kaugeltki ainult veenilaiendite või mõne muu meditsiinilise diagnoosi korral.

Südameapteegi proviisor Merle Meola selgitab, et üha rohkem leiavad jalgade verevarustust parandavatest toodetest abi ka sportlased, rasedad ja reisijad, kes peavad transpordivahendis pikki maid sõitma.

Proviisor Merle Meola Foto: Tambet Allik
Proviisor Merle Meola Foto: Tambet Allik Foto: Saarte Hääl

Meola sõnul pöördutakse apteeki päris tihti murega, et jalad kipuvad paistetama. Mõnel on see probleem aasta ringi, mõnel suvel soojemate ilmadega. Tihti võib jalgade turse olla tingitud jalgade ülekoormusest, lümfiprobleemidest või veenilaienditest. Kui turse tekib kiiresti või põhjus ei ole teada, siis on vaja kindlasti konsulteerida eelkõige arstiga.

Sukkade surveaste sõltub probleemist

Vastavalt surveastmele eristatakse profülaktilisi sukki ja meditsiinilisi ravisukki. Kes peavad oma töö või elustiili pärast tihti auto, bussi või lennukiga sõitma, leiavad abi profülaktilistest tugisukkadest või -põlvikutest ehk võõrapärasema nimetusega kompressioontoodetest.

Krooniline veenipuudulikkus ohustab nii mehi kui naisi.

Need, kellel aga on juba diagnoositud jalaveenide kroonilisest puudulikkusest tingitud turse, võiksid kasutada tugevama survega tooteid. Krooniline veenipuudulikkus ohustab nii mehi kui naisi. Riskifaktoriteks selle tekkimisel on ülekaal, suitsetamine ja hormonaalsete rasedusvastaste vahendite kasutamine. Veenilaiendid põhjustavad sageli väsimustunnet jalgades, valu ja jalgade tursumist. Järjest suurenevad tursed ja verevarustuse häired võivad viia haavandite tekkimisele.

Ravisukad on oma olemuselt toetava toimega ja soodustavad venoosset vereringet. Sukatoodete surve on tugevam pahkluu piirkonnas ja väiksem reieosal. Selline surve aitab suunata verd südame poole ja hoiab ära vere kogunemise jalgade veenidesse. Erineva elastsusega ravisukad masseerivad jalgu, leevendades raskus- ja väsimustunnet.

Sobivaid ravisukkasid või -põlvikuid määratakse rõhu järgi, mida tootepakendil näidatakse elavhõbeda millimeetrites. Kui jalad on turses või väsivad kergesti, võiks alustada juba keskmise survega ehk 15-18 mmHg sukatoodete kandmisest. Tugeva survega, 20-30 mmHg tooted on mõeldud kasutamiseks eelkõige arsti soovitusel. Reisimiseks mõeldud põlvikutel on surve 12-15 mmHg ja need on mõeldud inimestele, kes peavad transpordivahendiga tihti pikki maid sõitma.

Eraldi tooted raseduse ajal ja sportimiseks

Paljud firmad pakuvad eraldi tooteid, mida kanda raseduse ajal. Raseduse jooksul muutub naise hormonaalne tasakaal, mis nõrgendab veresoonte seinte elastsust ja vastupidavust. Loote surve tõttu vaagna piirkonna veenidele suureneb veenisisene rõhk. Raseduse ajal on soovitav kanda profülaktilisi tugisukki rõhuga 15-22 mmHg. Tasub konsulteerida ka ämmaemandaga, kes oskab olukorda täpsemalt hinnata ja soovitada sobiva rõhuga sukad või sukkpüksid.

Eraldi tooted on ka sportimiseks. Spordiga tegelemiseks mõeldud kompressioontoodetes parandab rõhk lihaste verevarustust ja kiirendab taastumist.

Kuidas kompressioontooteid valida ja kasutada

Millist toodet valida − kas põlvikud, sukad või sukkpüksid − oleneb probleemi piirkonnast. Kes varem ei ole üldse tugisukki kasutanud, võib harjumiseks alustada ka nõrgema survega tootest, liikudes järk-järgult selle tugevuse poole, mis tegelikult näidustatud on. Teatud diagnoosi olemasolul on võimalik meditsiinilisi sukki saada ka soodustingimustel, kompressioontoote retseptiga.

Kompressioontooted tõmmatakse jalga hommikul ja võetakse ööseks ära. Kui tursed tekivad kohe hommikul, on soovitav peale esmaseid hommikusi toimetusi minna uuesti pikali, hoida jalad kõrgemal 5-10 minutit ning seejärel panna pikali asendis sukatoode jalga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles