Pärnu on paraja merekliima ja erksa suvise kultuurieluga mõnus linn

, ajakirjanik
Copy
Pärnu on mõnus linn, siin on kõik teenused käe-jala juures, aga puudub suurlinna melu. Peale selle on siin paras merekliima ning kunsti- ja kultuuripool elab suvel erksat elu.
Pärnu on mõnus linn, siin on kõik teenused käe-jala juures, aga puudub suurlinna melu. Peale selle on siin paras merekliima ning kunsti- ja kultuuripool elab suvel erksat elu. Foto: Thea Karin

Eestlane käib korra suve jooksul Pärnus, et suvituslinnast ülevaadet saada, tuleb minna Pärnu muulist siiski palju kaugemale.

Pärnu jõe äär ja Laia tänava ning jõe vaheline ala areneb nagu omamoodi linnaosa, mida pärnakad ise näeksid hea meelega võrdluses Tallinna Telliskivi loomelinnakuga. Selle kõrval endises tööstusrajoonis areneb ka Segutorni kvartal.

Jõe mõlemal kaldal kulgeb rahvast liikuma meelitav terviserada, mis sai nime Eesti sõudmislegendi Jüri Jaansoni järgi, kes nimetati 2022. aastal ametlikult Tartu spordimuuseumi Eesti spordi kuulsuste halli uueks liikmeks. Kõige otsesem vihje spordilegendile on ehk aerukujulised tänavavalgustid raja kõrval nelja kilomeetri ulatuses.

Et Pärnu sportlasi ligi tõmbab, näitab ka profirattur Tanel Kangerti eelistus veeta suviti Pärnus vähemalt kuu, et koordineerida Veloteegi Rattapoodide tööd. Tema sõnul on Pärnu just rattasõiduks sobiv linn. Suvejärgset Pärnut on ta iseloomustanud kui „suvest jäänud kerges pohmeluses hinge tõmbavat kuurorti”.

Augustikuu esimene nädalavahetus on tegevusi täis

Enne kui Pärnu hinge tõmbama hakkab, on linn igal aastal augustikuu esimesel nädalalõpul tegevusi ja käsitööd täis. Siis on gildipäevad. Neid organiseerib iidsetel aegadel Pärnus olnud käsitööliste gildi järgi nime saanud Maarja-Magdaleena Gild. Erinevate meistrite töötubades toimetab ka keraamikakuulsus Eddi Leet.

Gildi tegevjuht Stella Laur ütleb enda kohta, et tema teeb kõike, mida vaja: remondib, parandab, haldab e-poodi ja tutvustab kodulehel neidki käsitööoskusi, mis muidu unustuse hõlma vajuksid, näiteks pronkstraadist vaselised ehted. „Suurim väärtus, mida gildis loome, on see, et külaline saab külastuskeskuses näha, kuidas asjad valmivad ja soovi korral ka ise tehnikaid õppima tulla.

Faberge Seltsi esinaise Tiina Ojaste korraldatud ballil avati Peterburi juveelimaja omaniku Alexander Tenzo kingitus Pärnu linnale – Gustav Fabergé skulptuur.
Faberge Seltsi esinaise Tiina Ojaste korraldatud ballil avati Peterburi juveelimaja omaniku Alexander Tenzo kingitus Pärnu linnale – Gustav Fabergé skulptuur. Foto: Erakogu

Linnakodanikuna tunneb Stella Laur rõõmu sellest, et Pärnusse lisandub uusi põnevaid paiku nagu kauaoodatud piljardiklubi KingPool kesklinnas ja juuli alguses Port Arturist jõe poole jääval alal alternatiivne kontserdipaik Wunderbar. Juuli alguses lisandus uus fotopunkt Vallikäärus – neli tähte, mis moodustavad 11 meetri pikkuse nimetähise PÄRNU ja kuhu juba tekivad pildistamisjärjekorrad.

Äratuntavad on ka neli WasteMate-nimelist sisseehitatud prügipressiga nutiprügikasti, tänu millele mahub kasti kuni kaheksa korda rohkem prügi ja ökonoomne tulemus annab omakorda panuse CO₂ emissiooni vähendamisse. Neid nutikaid värke saab uudistada Supeluse ja Karusselli tänava nurgal, Martensi väljakul, Jaansoni raja ääres ja rannas asuva laste mänguväljaku juures.

„Olen küll vanematelt kuulunud, aga kui oma silmaga paigad ära näha ja meenutada, on ikka tore,” leiab kunstnik Tiina Ojaste ja mõtleb selle all ülelinnalist jalutuskäiku „Proosaline Pärnu”, mida saab nautida augustikuu lõpuni. Eri paikades on infotahvlid, kus on tsitaadid nende kirjanike teostest, keda kuurortlinn on inspireerinud kirjutama, QR-kood juhatab teose juurde raamatukogu e-kataloogis. Nii saab teada, et raehoovis on pirnipuu, saab teada, kus on olnud Munamäe kohvik, leiab üles Barbaruse maja, mida kirjeldab oma teoses Jaan Kross. Majal kahjuks enam silti ei ole.

Pärnu on samm edukuse poole

Nii arvab kunstnik Tiina Ojaste. „See, kui oled Pärnus sündinud, on edukuse alus.” Tiina Ojaste lisab, et nii ütles Pärnu kohta maailmakuulsa juveliiripere Fabergé suurim kultuuriekspert Peterburist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles