Marjakoogi tegemiseks sobivad pea kõik taignad

Sirje Rekkor
Copy
Iga koogivalmistaja saab oma eelistuste järgi valida, millisest tainast marjakooki valmistada.
Iga koogivalmistaja saab oma eelistuste järgi valida, millisest tainast marjakooki valmistada. Foto: Shutterstock

Varasematel aastatel on suvistel köögikülgedel juttu olnud nii maasikast, vaarikast, mustsõstrast kui mustikast. Ka mõne üksiku marjakoogi retsepti võib eelmiste aastate köögikülgedelt leida. Seekord seame aukohale just marjakoogid, sest millal siis veel kui marjahooajal on parim aeg mõni marjakook ahju panna.

Osa koogisõpru otsib eriti suvisel ajal lihtsamaid koogiretsepte või eelistab valmistada selliseid kooke, mida küpsetama ei peagi. Mõni aga, vastupidi, on valmis töömahukaid koogiretsepte ette võtma. Et kui juba teha, siis ikka midagi erilist. Ka külalisi käib suvel rohkem ja oma aiast või metsast toodud marjadest küpsetatud kook sobib magusaks suutäieks imehästi.

Igal küpsetajal oma eelistused

Iga koogivalmistaja saab oma eelistuste järgi valida, millisest tainast marjakooki valmistada. Valikus on pärmi- ja lehttainas ning pärmi-lehttainas, muretainad, samuti biskviit- ja beseetainas ja rida muid tainaid.

Pärmitainas on odav ja tervislik, eriti kui kasutada täistera- ja võimalikult tumedaid jahusid, ning on hästi vormitav. Seda võib valmistada kahel viisil, kas eelkergituseta või eelkergitusega.

Eelkergituseta pärmitaina valmistamiseks tuleb kokku segada pärm, vesi või muu sobiv vedelik, lisada sõelutud jahu ja teised ained ning sõtkuda, kuni tainas tuleb sõrmede ja nõu küljest lahti. Sõtkutud tainal tuleb lasta veidi seista, seejärel vormida soovikohased tooted, lasta neil küpsetusplaadil kerkida ning küpsetada. Nii lihtne ongi.

Eelkergitusega pärmitainaga on natuke rohkem mässamist, kuid see-eest saame küpsetistele pehmema kooriku ja parema aroomi, pealegi säilivad eelkergitusega pärmitainast küpsetised kauem pehmed. Kui taina retseptis on rohkem rasvainet, suhkrut, mune ja muid aineid, on parem valida just see valmistusviis.

Eelkergitusega pärmitaina valmistamisel tuleb esmalt pärm, vedelik ja umbes kolmandik retseptis antud jahust omavahel kokku segada ning lasta toatemperatuuril seista. Eelkergituse aeg on piisav, kui taina maht on kasvanud kaks korda ja tainas hakkab ise või käega vajutamisel keskelt alla langema. Pärast eelkerkimist tuleb lisada ülejäänud jahu ja muud toorained ning tainas sõtkuda. Edasi tuleb toimida samuti kui eelkergituseta taina puhul ehk siis vormida, kergitada ahjuplaadil ja küpsetada. Kerkimise ajal tuleb nõu katta toidukilega. Juba vormitud tooteid kergitatakse umbes 30 minutit, täpne aeg sõltub aga sellest, kui palju on tainas rasvainet ja suhkrut, kuna need aeglustavad kerkimist.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles