Panni kõige suurem vaenlane on kraapimine

Tea Raidsalu
Copy
Margit Kirss peab Viljandi kesklinnas omanimelist muhedat kodurestorani Kirsiköök.
Margit Kirss peab Viljandi kesklinnas omanimelist muhedat kodurestorani Kirsiköök. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et lemmikpann hästi vastu peaks ning sellel saaks krõbedaid pannkooke küpsetada ja maitsvaid kartuleid praadida, tuleb panni eest korralikult hoolt kanda.

Kodurestorani Kirsiköök pidaja Margit Kirss toob välja kolm peamist viga, mida pannidega tehakse. „Esmane on see, et panni ei pane nõudepesumasinasse. Kuigi paljudel on kirjas, et võib, aga nõudepesumasinates kasutatav pesuaine on ikkagi nii abrassiivne, et rikub panni ära. Teine viga, mida tihtipeale tehakse: võetakse kuum pann, pannakse kraanikaussi ja lastakse külm vesi peale. Suur temperatuuride vahe rikub panni. Ja kolmas – panni põhja ei tohi tugevalt kraapida. Kui pannile hakkab midagi külge, siis võetakse traatnuustik ja hõõrutakse, aga see rikub panni ära ja järgmine kord võtab see veel rohkem külge,” loetleb Kirss.

Puhastamiseks on tema kogemuste põhjal hea abivahend seebivill, mis eemaldab mustuse ja rasva pinda kriimustamata. Seebivill valmistatakse peene ketrusega terasvillast ja looduslikest pesuainetest, millest põhiosa on seep. Kasutamiseks tuleb rebida tükk seebivilla, niisutada veega ja seejärel hõõruda mustus maha ning loputada. Kasutamisel seebivill sulab nagu seepki, see tähendab, et temast ei jää ajapikku midagi järele. Toode on keskkonnasõbralik. Seebivilla saab osta näiteks Koduekstrast.

Puhastamiseks on tema kogemuste põhjal hea abivahend seebivill, mis eemaldab mustuse ja rasva pinda kriimustamata.

Nõudepesuvahendit võib ikka kasutada, aga puhastusvahend ei tohi olla abrassiivne. Kui pann läheb kõrbema, on mõistlik see likku panna ja proovida ettevaatlikult mustust eemaldada. Ja jällegi – kraapida ei tohi!

„Maailma parimad pannid on malmpannid, millel on maailma parim praadida!” kiidab Kirss, aga toonitab, et malmpann tuleb uuena õigesti kasutusse võtta, muidu läheb see rooste ja hakkab kõrvetama. „On hästi oluline, et pann peab olema kohe õlikihiga kaetud. Uus pann puhasta kergelt lapi, vee ja vajadusel puhastusvahendiga ja pane kohe õlikiht peale. Kui hakkad toitu tegema, aja pann hästi kuumaks. Iga kord, kui panni puhtaks pesed, ära jäta seda seisma, kuivata ja kohe õlikiht peale! Kui jätad niisama seisma, eriti kui on veepiisad peal, läheb kohe rooste,” õpetab Kirss ja lisab, et samamoodi tuleb toimida teraspanniga: kuivata korralikult ja õrn õlikiht peale!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles