Munad ja piima saab magusaks hõrgutiseks liita

Sirje Rekkor
Copy
Bubert
Bubert Foto: Shutterstock

Munad ja piim on meie kehale väga väärtuslikud toitainete allikad, eelkõige muidugi valguallikatena. Kui ühendada munad ja piim, saame koosluse, mis annab tohutult võimalusi erinevate maitsvate toitude valmistamiseks.

Igaühel tuleb aeg-ajalt magusaisu, kuid aina sagedamini rahuldame seda kas poest ostetud valmismagustoitude, magusate suupistete või maiustustega. Nooremad inimesed, kui nad pole just kokandushuvilised, on kodus magustoitude valmistamise sootuks unustanud.

Aeg-ajalt võiks meelde tuletada ja lapselastelegi õpetada, kuidas üht või teist mõnusat magusrooga meie lapse- ja nooruspõlves valmistati. Minu jaoks näiteks on tõeline nostalgia lapsepõlves vanaema pühapäevalõunateks tehtud lumepallisupp, bubert või sametsupp, mida siiani õega kohtudes ikka ja jälle meenutame. Vanaema korraldatud pühapäevalõunatest on tänaseks juba rohkem kui pool sajandit möödunud, aga need lõhnad ja maitsed on siiani meeles. Hiljem olen muidugi küll ise neid magustoite oma perele palju teinud, aga lapsepõlvemälestustele need ikka vastu ei saa.

Muna ja piima kombineerides saame kümneid ja kümneid nii traditsioonilisi kui ka väga moodsaid magustoite valmistada. Muna-piimamagusroogasid on tehtud tõepoolest juba sadu aastaid. Täiuslikkuseni jõudsid nende valmistamise kunstis muidugi maailma kulinaarias kuulsaimad prantsuse kokad ja seda juba paar sajandit tagasi. Eks ülejäänud maailm on neilt õppinud, meie sealhulgas.

Rohkem kui sajand tagasi oskasid paljud eesti taluperenaised lumepallisuppi, bubertit ning teisi munast ja piimast hõrgutisi valmistada. Miks mitte neid aeg-ajalt jälle meelde tuletada?

Terve plejaad klassikalisi magustoite

Mune ja piima kombineerides saab valmistada magusaid suppe, kastmeid, putrusid, vormitoite, kreeme, pudinguid, jäätiseid, pannkooke, magusaid omlette ja teisi hõrgutisi. Kui lisame piimale ka teisi piimatooteid, avardub retseptide valik muidugi sadadeni.

Magusate piima-munasuppide valmistamiseks võib muna ja piima kõrval kasutada kakaod, šokolaadi, ka õlut. Neis kasutatakse ka jahu ja tangaineid, tavaliselt mannat. Maitsestamiseks sobib lisaks suhkrule vanill, alati ka veidi soola.

Kõigi piima-munasuppide valmistamiseks kuumutatakse piim või piima ja vee segu keemiseni, lisatakse veidi soola. Supi tihendamiseks sõristatakse kuuma piima sisse pidevalt segades tangaine või eelnevalt külma piima või veega segatud jahu. Suppi keedetakse tangainete või jahu paisumiseni ning sellele lisatakse suhkur ja munad.

Olenevalt sellest, millist suppi valmistada soovitakse, lisatakse kas ainult suhkruga vahustatud munarebud või algul need ja pärast supi läbikuumutamist ettevaatlikult segades ka vahustatud munavalged.

Munarebude lisamiseks segatakse need vähese koguse kuuma piimaga ja valatakse seejärel pidevalt suppi segades sellesse. Pärast munavalgete lisamist suppi enam ei kuumutata. Erandiks on piima-munasupp munavalgeklimpidega ehk lumepallisupp. Selle supi valmistamiseks keedetakse vähese soolaga maitsestatud piimas esmalt vahustatud munavalgest klimbid, seejärel lisatakse tihendavad toiduained ja hiljem suhkruga vahustatud munarebud. Lumepallisupile võib lisada ka suhkruga segatud kakaod. Lauale andmisel pannakse serveerimisnõusse esmalt piima-munasupp ja sellele pannakse „saarekesed” ehk munavalgeklimbid.

Piimast ja munast saab valmistada magusaid kastmeid, nagu vanillikastet, kohvi-, moka- ja kakaokastet, karamellikastet. Näiteks vanillikastme valmistamiseks keedetakse piim või koor koos vähese soola ja vanilliga, sellele lisatakse vähese külma piimaga segatud kartulitärklis ja suhkruga lahtihõõrutud munakollased ning kastet kuumutatakse tihenemiseni, kuid enam ei keedeta. Vanillikastet sobib paljude magusroogade lisandiks pakkuda nii soojalt kui külmalt, sellele võib lauale andmisel lisada ka vahukoort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles