Ühepajaroog on looming

Sirje Rekkor
Copy
Ühepajatoitude valmistamiseks saab kasutada väga erinevaid toiduaineid.
Ühepajatoitude valmistamiseks saab kasutada väga erinevaid toiduaineid. Foto: Shutterstock

Ühepajatoidud on armastatud road, mis on sagedasti paljude perede söögilaual. Ühepajatoitude kasuks räägib see, et need sisaldavad rohkesti köögivilju, mida meie rahvas toitumisteadlaste hinnangul liiga vähe sööb.

Ka nende valmistamisviis, väheses vedelikus keetmine, on tervislik. Ühepajatoitudes kasutatakse rasvaineid vähe või üldse mitte ning kõik toiduainetes leiduv kasulik jääb toidu sisse ja saab kenasti ära söödud. Muidugi on ühepajatoitu mugav valmistada, kuna, nagu nimetuski ütleb, valmivad need ühes keedunõus.

Toiduained seinast seina

Ühepajatoitude valmistamiseks saab kasutada väga erinevaid toiduaineid. Kodumaistest köögiviljadest sobivad hästi porgand, kaalikas, naeris, kartul, sibul, seller, suvikõrvits, baklažaan ja muud kõrvitsalised, kapsad ja rohelised köögiviljad, ka tomat. Ka kaunviljad, nii hernes, aed- ja põlduba kui ka läätsed sobivad ühepajatoitu. Kasutada saab kõiki meie metsades kasvavaid seeni. Ühepajatoitu saab panna kõiki lihasid, subprodukte, vorsti- ja suitsulihatooteid, sinke ning kalu. Ka teraviljatooteid sobib lisada.

Keeda ainulaadne ühepajatoit

Kuna ühepajatoitudes kasutatavate toiduainete kombinatsioone võib olla lõpmatult, on valmistamine tõeliselt loominguline tegevus. Muidugi võib leida hulgaliselt retsepte ja neid kas täpselt järgida või oma maitse kohaselt muuta. Teisalt võib iga kord luua ainulaadse ühepajaroa just endale ja oma perele sobivatest toiduainete kombinatsioonidest. Igapäevasele ühepajatoidule võib näiteks lisada erinevaid toiduaineid: sardelliviile, terveid miniviinereid või viineriviile, vorstitooteid, sinki või peekonit, frikadelle, lihapalle, kalafileed jne. Erinevaid köögivilju ning vorsti- ja lihatooteid kombineerides saame iga kord uue toidu.

eisalt võib iga kord luua ainulaadse ühepajaroa just endale ja oma perele sobivatest toiduainete kombinatsioonidest.

Ühepajatoidu maitsestamisele saab taas väga loominguliselt läheneda. Tavapärase soola-pipra kõrval võib kasutada vürtse – pimenti, pipraid, kaneeli, nelki, loorberilehti, kadakamarju, köömneid, koriandrit ja maitseürte – punet, majoraani, tüümiani, basiilikut jne, samuti paprikat, karrit ja teisi maitsesegusid, vürtsikastmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles