Aita ja Vello Vaher – Itaalia perekond Lasnamäelt

Copy
Küsimusele, kuidas on nad nõnda kaua koos püsinud, vastab Vello Vaher kindlalt, aga kerge eneseirooniaga: „Meie pika suhte saladus on see, et minu naisel on väga hea mees!” Selle peale hakkab Aita naerma: „Täitsa vale jutt. Vastupidi on, minu mehel on väga hea naine!”
Küsimusele, kuidas on nad nõnda kaua koos püsinud, vastab Vello Vaher kindlalt, aga kerge eneseirooniaga: „Meie pika suhte saladus on see, et minu naisel on väga hea mees!” Selle peale hakkab Aita naerma: „Täitsa vale jutt. Vastupidi on, minu mehel on väga hea naine!” Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Aita ja Vello Vaher – Itaalia perekond Lasnamäelt „Mõni taldrik, telekapult ja suhkrukott on meie kodus peretülide ajal lendu läinud küll, jalg on ka läbi ukse käinud. Aga parem lõhkuda nõusid – neid saab ju alati asemele osta –, kui solvata südamepõhjani inimest, keda sa tegelikult väga armastad, avaldavad akrobaat ja laste võimlemisõpetaja Vello Vaher ning tema särtsakas kaasa Aita oma 37 aastat kestnud pika ja üksmeelse kooselu saladuse. „Mina tõesti armastan oma meest,” ütleb Aita Vaher.

„Mina armastan ka oma naist mõnikord,” muigab Vello Vaher.

Tsirkuseakrobaati, akrobaatika- ja joogaõpetajat Vello Vaherit ja tema energilist abikaasat – vabakutselist näitlejat, draama- ja kõnetehnika õpetajat, kõigele lisaks ka tsirkuseklouni Aitat kutsutakse tihti töötubadesse ja seminaridele kõnelema. Teema ikka sama – mis on teie 37 aastat kestnud kooselu saladus? Ehkki pereterapeutideks paar ennast ei pea. Ega ka klounideks mitte.

„Aita on lasteüritustel klouni mänginud, mina ei ole kunagi ennast klouniks pidanud ega ka seda ametit pidanud. Olen ikkagi akrobaat! Kui Aita teeb klounaadi, siis mind paelub akrobaatika. Mind huvitab, kuidas inimene saab oma kehaga teha täiesti ilmvõimatuna näivaid trikke.”

Aita ja Vello Vaheril on viis last: poeg Vootele ning tütred Lembi, Linda, Endla ja Lemme. Ning neli lapselast. Sportlikud on nemadki. Vootele lapsed Ööle ja Tähe on käinud näiteks tsirkuseringis.

2016. aasta augustikuus asus akrobaat Vello Vaher teele USAsse osalema saate „America’s Got Talent” veerandfinaalides. Aita sõitis temaga kõigil kolmel korral kaasa ning oli Vellole nii personaaltreener, massöör, toitumisnõustaja kui ka käehoidja. Enne äralendu saab viimase õhulennu tütar Lembi poeg Maru.
2016. aasta augustikuus asus akrobaat Vello Vaher teele USAsse osalema saate „America’s Got Talent” veerandfinaalides. Aita sõitis temaga kõigil kolmel korral kaasa ning oli Vellole nii personaaltreener, massöör, toitumisnõustaja kui ka käehoidja. Enne äralendu saab viimase õhulennu tütar Lembi poeg Maru. Foto: Mihkel Maripuu

„Lapselapsi käime vahel hoidmas. Kuna me mõlemad oleme oma erialal võib-olla liigagi tegusad, siis kindlasti võiks lastelastega rohkem tegeleda. Õnneks käib Lembi oma poegade Maru ja Ruhega laupäeviti Arigatos minu juures võimlemas,” ütleb Vello.

Sarnaste huvidega vastandid

„Oleme kohati täiesti teineteise vastandid. Aga meil on sarnased huvid. Et paaril tekiks kahekõne, peaksid olema ühised arvamused, aga ka eriarvamused. Heade peresuhete alus on see, kui mehel ja naisel on üks eesmärk ja sarnased arusaamad elust, ent samal ajal kummalgi ka oma huvid ja hobid ning ühtlasi oma arvamus. Kindlasti peavad olema nii ühised kui ka erinevad huvialad, et teineteist täiendada. Selleks, et omavahel erineda ja samas samastuda,” mõtiskleb Vello.

„Meie kohta on öeldud, et oleme nagu Itaalia perekond – kõik suhtleme omavahel temperamentselt. Mina olen suur teiste pereliikmete jutule vahelesegaja,” ütleb Aita ja Vello ohkab: „Ja mina... kui palju kordi elus olen mina pidanud ütlema, et palun, las ma lõpetan oma mõtte ära.”

Aita jätkab: „Ega me tüüpiline Eesti perekond ei ole. Esiteks ütleme me kõik otse välja, mis peres parasjagu probleeme tekitab. See paraku annab sageli oma vitsad. Oleme väga erinevad, iga meie lapski on iseloomult erinev. Aga sellegipoolest on olemas ühised pidepunktid, mis meid seovad.”

„Kogu elu on meil kulgenud nii, et kui üks võtab midagi ette, siis teine loobub mõnest enda asjast ja on omakorda teisele toeks,” lisab ta. „Kui näiteks mina töötasin üheksa aastat Nukuteateris, ei jäänud ma kordagi lapsehoolduspuhkusele. Käisin edasi tööl, hoopis Vello töötas väiksema koormusega ja aitas lapsi kantseldada. Samas tuli jälle mingi teine periood, kus mina olin talle toeks.”

„Jah, olin üks esimesi mehi Eestis, kes isana lapsehoolduspuhkusele jäi,” on Vello tänini uhke. Kui aga mees kutsuti 2016. aastal USA menusaatesse „America’s Got Talent”, sõitis Aita temaga kõigil kolmel korral kaasa ning oli Vellole nii personaaltreener, massöör, toitumisnõustaja kui ka käehoidja.

„Aita on öelnud, et armastab meie lapsi läbi minu. Mina jälle armastan Aitat läbi oma laste. Mulle on lapsed niivõrd tähtsad, kokkuvõttes ongi minu arvates kõige tähtsam perekond, kuhu juurde tulevad hobi, töö ja puhkus. Olen alati püüelnud selle poole, et olla hea isa.”

Küsimusele, kuidas on nad nõnda kaua koos püsinud, vastab Vello kindlalt, aga kerge eneseirooniaga: „Meie pika suhte saladus on see, et minu naisel on väga hea mees!”

Selle peale hakkab Aita naerma: „Täitsa vale jutt. Vastupidi on, minu mehel on väga hea naine!”

Paar kohtus 1986. aastal tollases üliõpilaste ehitusmalevas. Vello kõneleb, et Aita võlus ta ära, sest tal olid armsad puseriti hambad ja ta kogu aeg naeris. „Naeris hästi kileda häälega,” kinnitab mees.

„Ma püüan praegu naermisega natukene tagasi hoida, vahel inimesed ehmuvad ära,” muigab Aita.

Hea kooselu saladus

Kuidas pärast 37 aastat koos voodielu särtsakana hoida? „Meil kummalgi ei ole komplekse ja kui me midagi teha tahame, siis kõike seda me teeme,” avaldab Vello. „Meil on kindel graafik, ma pean trenni ka saama teha,” naerab ta. Aita täiendab: „Ta ei jäta mitte kunagi oma naist hooletusse, mitte kunagi. Vello ema andis kunagi head nõu, et kui voodis on kõik hästi, on suhtes ka kõik hästi. Koos elamine on suur töö. Kui ei viitsi tööd teha, siis ei toimi ka suhe.”

„Öeldakse, et kaks kandilist kivi hõõruvad lõpuks ikka teineteist ümaraks. Usume, et võti peitub ka ego mahasurumises. Me ei ütle, et ego tuleb totaalselt maha matta, aga see tuleb mõningates situatsioonides tagaplaanile asetada,” lisab ta.

„Meie peres tuleb pisinääklusi aina harvemini ette. See ongi pika kooselu võlu – rahu saabub pärast pikemat koosoldud aega,” lisab Vello. „Ta on võtnud koduses majapidamises põhimõtte: ta peseb alati oma nõud ise ära! Taldrik läheb ju paremini puhtaks, kui see kohe ära loputada. Siis ei saa keegi talle ette heita, et ta on tassi laokile jätnud. Pigem vedelevad laiali mustad sokid,” muigab Aita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles