Depressioon ei ole vananemise normaalne osa

, Südameapteegi farmatseut
Copy
Vanemaealiste vaimse tervise halvenemisel mängivad suurt rolli iseseisvuse kaotamine, üksildus, sotsiaalne isoleeritus ja tugivõrgustiku puudumine.
Vanemaealiste vaimse tervise halvenemisel mängivad suurt rolli iseseisvuse kaotamine, üksildus, sotsiaalne isoleeritus ja tugivõrgustiku puudumine. Foto: Shutterstock

Millal te viimati tõelist õnnetunnet tundsite? Depressioon on seenioride seas levinud probleem, ometi pole see vananemise eluterve või normaalne osa.

Depressioon on raske meeleoluhäire, mis mõjutab inimese tundeid, mõtteid ja tegusid ning elukvaliteeti üldiselt. Vanemaealiste vaimse tervise halvenemisel mängivad suurt rolli iseseisvuse kaotamine, üksildus, sotsiaalne isoleeritus ja tugivõrgustiku puudumine, negatiivsed ja stressirohked elusündmused – näiteks töö või lähedase kaotus. Suurem risk on haigestuda naistel, lisaks neil, kelle perekonnas on varem depressiooni diagnoositud, samuti kaasuvate haigustega inimestel.

Depressioon on kogu maailmas aladiagnoositud ja -ravitud. Hinnanguliselt saab kahjuks vaid kümme protsenti eakatest depressiooniravi. Kui huvipuudus, negatiivne mõtteviis, lootusetuse- ja väärtusetusetunne, härda- ja nutumeelsus, rahutus ja ärrituvus, raskused keskendumisel ja otsuste langetamisel, segasusseisundid, une- ja söömishäired on püsinud mitu nädalat, on kindlasti aeg otsida abi ja pöörduda spetsialisti poole.

Oluline on mitte tunda valehäbi, vaid rääkida ausalt kõikidest esinevatest sümptomitest, ka kõige süngematest mõtetest. Depressioon ei ole vananemisega ja psühholoogiliste läbielamistega kaasnev möödapääsmatu nähtus või probleem, mida ravida ei saa. Ravimata kujul võib see viia lausa enesetapuni.

Efektiivne psühholoogiline ja farmakoloogiline ravi on olemas. Õige ravi aitab parandada üldist tervist ja elukvaliteeti.

Psühholoogiline ravi kätkeb endas psühhoteraapiat, mis aitab mõista keerulisi suhteid või olukordi, mis on depressiooni põhjuseks või süvendavad seda. Psühhoteraapia aitab leida selguse, kuidas sulgeda elus neid peatükke või lõpetamata lugusid, mis ei toida inimese vaimu enam tervikuna.

Psühhoteraapiat kombineeritakse sagedasti farmakoloogilise ravi ehk antidepressantidega. Antidepressantide määramisel võtab arst arvesse patsiendi kaasuvaid haiguseid, ravimite koos- ja kõrvaltoimeid ning ravimi maksumust. Üldjuhul alustatakse antidepressandikuuri annust järk-järgult suurendades ning ravi lõpetatakse doosi järk-järgult vähendades. Antidepressantide toime ei avaldu kohe pärast manustamist, vaid mõne nädala jooksul. Võib ka juhtuda, et tuleb proovida mitut erineva toimeainesisaldusega ravimit, enne kui leitakse sobiv. Välistada ei saa samuti, et arst kombineerib raviks erinevaid toimeaineid. Raviplaani tuleb järgida, mitte skeemi omal käel muuta või lõpetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles