Armas apteek, aita, kui tervis läinud käest...

, Südameapteegi proviisor
Copy
Terviseprobleemi või mure tekkimisel on apteek tihti esimene koht, kuhu inimene läheb.
Terviseprobleemi või mure tekkimisel on apteek tihti esimene koht, kuhu inimene läheb. Foto: Shutterstock

Milliste tervisemurede korral apteekrid nõustada oskavad? Mis hädaga just apteekri poole pöörduda?

Apteegi roll on ajaga muutunud ja apteek esmatasandi tervishoiuasutusena on inimestele hästi kättesaadav. Terviseprobleemi või mure tekkimisel on apteek tihti esimene koht, kuhu inimene läheb.

Apteeke on üle Eesti palju, need on suuremates linnades avatud õhtutundidel ja ka nädalavahetusel. Seal töötavad proviisorid ja farmatseudid on saanud väga hea hariduse ning oskavad anda nõu paljude tervisemurede iseravimiseks või vajadusel suunata inimese arsti juurde.

Apteegist saab nõu külmetushaiguste sümptomite köha, nohu ja kurguvalu korral, samuti seedehäirete, allergia, nahaprobleemide leevendamiseks. Samuti nõustavad apteekrid haavahoolduse ja väiksemate traumade korral. Haigused, mis alluvad käsimüügiravimitele, on enamasti iseparanevad ja tavaliselt ei vaja arsti külastamist. Asjatundlikud apteekrid oskavad soovitada sobivaimad tooted ja annavad nõu erinevate ravimvormide manustamisel.

Suure osa igapäevatööst moodustab retseptiravimite väljastamine ja nende kasutamise nõustamine. Apteegist saab laiapõhjalist ja kvaliteetset infot ravimi koostise, ravimite koos- ja kõrvaltoimete kohta, ravimite annustamise ja ravikuuri pikkuse kohta.

Samuti on apteekrid pädevad selgitama inimestele ravimi hinna kujunemist ja soodus­ravimite hüvitamise tingimusi.

Samuti annab apteeker nõu, kuidas oma elukvaliteeti hoida. Harrastussportlased ja teised aktiivse eluviisiga inimesed saavad nõu vitamiinide, mineraalide ja toidulisandite kohta. Soovitusi saavad erinevate toitumisharjumustega inimesed, et vältida mineraalainete ja mõningate vitamiinide puudujääki eridieedi ajal.

Apteek on abiks ka tubakast loobumisel. Proviisor või farmatseut aitab valida õige annusega toote ja juhendab, kuidas seda kasutada. Loobumist hõlbustavaid abivahendeid saab osta käsimüügist, kuid nende efektiivsus sõltub sellest, kui teadlikult neid kasutatakse. Tihtipeale on kasulik tooteid omavahel kombineerida.

Mitmesuguste abivahendite kohta saab samuti apteegist nõu ja selgitust. Soodustingimustel saab osta ortoose, tallatugesid, haavasidemeid, inkotooteid, glükomeetri testiribasid jt abivahendeid diabeetikule. Tööealisele inimesele on inkontinentsitooted soodustingimustel kättesaadavad arstitõendi olemasolul. Vanaduspensioniikka jõudnud inimene ei vaja inkotoodete ostmiseks arstitõendit, piisab vaid pildiga dokumendist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles