Üksildasi Tartu eakaid oodatakse liituma tugigruppidega

BNS
Copy
Tugigrupid hakkavad koos käima hotelli Sophia konverentsikeskuses.
Tugigrupid hakkavad koos käima hotelli Sophia konverentsikeskuses. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Puuetega Inimeste Koda alustab koostöös Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonnaga üksildaste eakate heaolu parandamiseks suunatud projekti tegevustega.

Abilinnapea Mihkel Leesi sõnul keskendub algav projekt üksildusega kaasnevatele vajadustele, inimese soovidele ja unistustele. „Märkimisväärne osa vanemaealistest tartlastest elab üksi ning neil on vähe sotsiaalseid kontakte. Projekti käigus luuakse neile võimalus osaleda tugigruppides, mille eesmärk on taastada või luua uusi sotsiaalseid kontakte ning saada välja tekkinud isoleeritusest,” sõnas Lees.

Tartu linnas üksi jäänud vanemaealiste kaasamise programmi "Üheskoos üksinduse vastu" esimese tugigrupi tegevusega alustatakse teisipäeval. Tugigrupid hakkavad koos käima hotelli Sophia konverentsikeskuses Ringtee tänav 75. Tugigruppe juhib ja nõustab psühholoog Arma Vahtra.

Programmiga oodatakse veel liituma üksikuid 60+ ja vanemaid inimesi. Projekt loob suhtluse, tugigrupi, nõustamise, kodust väljaspool liikumise ning muid erinevaid võimalusi üksikuks jäänud vanemaealistele. See on oluline preventiivne tegevus, kuna nii lükkub edasi haigestumine, teiste abist sõltuvusse jäämine ning tekib ka vähem hoolduskoormust pereliikmetele ja kogu ühiskonnale.

Tartu Puuetega Inimeste Koja tegevjuhi Senta Michelsoni sõnul vajavad vanemaealised inimesed suuremat tähelepanu juba siis, kui abivajadus ei ole veel väga suur. „Kui saame kaasata inimesi õigel hetkel, siis on neil tulevikus vähem elumuresid ja kohanetakse kergemini ühiskonnas toimuvate muutustega," ütles Michelson.

  • Projekti tegevuste ja tugigruppidega liitumiseks tuleb võtta ühendust Tartu Puuetega Inimeste Kojaga telefonil 736 6762 või Tartu linna sotsiaal- ja tervishoiuosakonna hoolekandeteenistusega telefonil 7361 305 või 7361 306.
  • Projekti kogumaksumus on 160 000 eurot, sealhulgas toetus Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondilt 120 000 eurot ja Tartu linna omaosalus 40 000 eurot.
  • Projekt kestab 2023. aasta 31. juulini.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles