Annika Laats mõtiskleb Tartu Ülikooli kunstimuuseumis leina mitme palge üle

60+
Copy
Foto näituselt „Surma pale. Elu vägi surimaskides“.
Foto näituselt „Surma pale. Elu vägi surimaskides“. Foto: Tartu Ülikool

Neljapäeval, 25. novembril kell 17.30 toimub hingehoidja Annika Laatsi juhtimisel Tartu Ülikooli kunstimuuseumis vestlusring „Leina mitu palet“.

Vabas õhkkonnas arutatakse, mis on lein, kui kaua see kestab, millised on meie leinakombed ja kuidas need on ajas muutunud. Vestlusõhtu kuulub näituse „Surma pale. Elu vägi surimaskides“ üritustesarja. Õhtu juhatab sisse ringkäik näituse kuraatorite Ken Irdi ja Anu Rae juhatusel.

„Lõviosa meie näitusel väljas olevatest surimaskidest on valminud unikaalsete mälestusesemetena. Leidsime, et just Annika oskaks oma kirikuõpetaja ja hingehoidja kogemusega aidata meil hingedeajal mõtestada siit ilmast lahkunute mälestamise erinevaid tahke,“ ütles Ken Ird.

Surimaske on läbi aegade võetud teaduslikel eesmärkidel, abivahendiks kunstnikele, aga kõige rohkem siiski lahkunu mälestuse jäädvustamiseks. Näituse üritustesarja teemade valik selgitab surimaskide loomise põhjuseid ning nende peegeldusi tänapäevas.

Veebruaris kõneleb Kalju Komissarovi surimaski autor, Ugala teatri grimeerija Ülle Konovalov teemal „Näomaskid teatris“. 

Annika Laats on Eesti vaimulik ja hingehoidja. Ta on SA EELK Tallinna Diakooniahaigla nõukogu liige, SA Tallinna Lastehaigla eetikakomitee liige ning MTÜ Pallium ja MTÜ Vaikuse Lapsed liige.

Tartu Ülikooli kunstimuuseumi näitusel „Surma pale. Elu vägi surimaskides“ on eksponeeritud ligi kolmandik Eesti mäluasutuste kogude surimaskidest.

28 maski jutustavad muu hulgas sellistest märkimisväärsetest isiksustest nagu Immanuel Kant, Aleksander Puškin, A. H. Tammsaare, Oskar Luts ja Kalju Komissarov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles