Vanaduse noorus ja veeuputus

60+
Copy
Andrus Albrecht.
Andrus Albrecht. Foto: Marianne Loorents/AS Postimees Grupp

Oktoobrikuu numbris avab oma loo „Kõrsikutest” tuntud Bonzo ehk Andrus Albrecht. „Põnnama ei tohi lüüa. Oma mõttemaailmale tuleb peale passida. Ja kaaluma peab hoolega, et unistused ja reaalsus klappima saada,” on ta kindel.

Bonzo tõdeb, et kõik käib lainetena, on mõõna- ja tõusuperioode. „See kõlab naljakalt, aga sa tunned ära, kui mingi jamps hakkab lähenema. Siis võiksid enesega tööd teha, osata mõtteid suunata. Mina sisendan endale nagu filmis „Seltsimees laps”: „Selg sirgu ja lõbuslahke nägu pähe!” Sisendan, et tegelikult on kõik väga hästi, olen rõõmus ja mul tuleb väga tore päev, olen tänulik, et olen silmad lahti teinud. Ja nii imelik kui see ka pole – see aitab,” avaldab Bonzo 60+ lugejatele.

Tellised on aastatuhandeid olnud universaalne ja odav ehitusmaterjal, sest nende valmistamiseks vajaminevat liiva ja savi leidub peaaegu kõikjal maailmas. Vastupidavatest ning tulekindlatest tellistest on laotud korstnaid ja seinu väikestele elumajadele, kuid püstitatud ka uhkeid losse, võimsaid kirikuid ja tugevaid kindlusemüüre, neid on armastanud nii lihtsad töömehed kui ka tunnustatud arhitektid ja sisekujundajad. Eesti aladel võeti põletatud tellised laialdaselt kasutusele umbes tuhat aastat tagasi, kui ristisõdade järel hakkasid kerkima uut tüüpi kindlusehitised ja pühakojad. Rahvakeeles nimetati tellisete põletamisega tegelevaid tööndusi varasemal ajal ahjude järgi kas tönkideks või kuivatuskodade järgi löövideks. Kunstiteadlane Anne Ruussaar kirjutab ajakirja 60+ oktoobrinumbris meie tellisetootmise loo.

Kuidas pidurdada enneaegset vananemist? Miks on uuringute kohaselt kuuekümneaastased põhjamaa mehed on oma bioloogiliselt vanuselt neli aastat vanemad kui naised? Mida tähendab psühholoogiline vanus? Kas stress teeb juuksed enneaegselt halliks? Oktoobrikuu ajakiri 60+ uurib, kuidas kauem noor püsida.

60+ poole pöördus 83aastane naine, kes elab paneelmaja korteris. Tema korteri kohal elav naaber tegi talle materiaalset ja moraalset kahju, puurides oma korteri remondi käigus naise toa lae sisse augu. „Kas seadus näeb ette, et mulle kompenseeritakse kahjutasu tema poolt,” küsib ta. „Sama naaber tekitas ka mulle ka kuus aastat tagasi kahju, tema põhjustatud veeuputuse tõttu lagi on minu köögilagi siiani pruunilaiguline. Ja ta pole isegi vabandanud. Kas Eesti Vabariigi seadus aitab või kaitseb mind kui kahjukannatajat?”

Millised on korteriomanike põletavamad probleemid?

Naine soovib köögilae ära remontida, kuid materjalide ostmiseks ja remondimehe palkamiseks tal raha napib. Kuidas sel puhul käituda? Millised on korteriomanike põletavamad probleemid? Toome ära viis märki korrast ära torusüsteemist ja saame vastused koreteriomanike kõige põletavamatele probleemidele. 60+ oktoobrinumbri kommenteerivad teemat Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ juhatuse liige Andry Krass ja Seesam Kindlustuse tootejuht Dagmar Gilden.

Üritustel, klubides ja ringides saavad seeniorid suhelda omavahel ja raamatukoguhoidjatega ka siis, kui koroonaviiruse tõttu raamatukokku kohale tulek on piiratud või riskiga seotud. Sügisest pakub Tallinna Keskraamatukogu taas võimalusi vaimse tervise turgutamiseks veebisilla vahendusel. Seenioridel aitavad rõõmsat meelt säilitada Skype’i vestlusklubid. Samuti ootavad raamatukoguhoidjad seeniore telefoni, Skype’i ja Facebooki vahendusel vestlema, küsima nõu igapäevaeluks vajaliku info saamisel, õppima uusi digioskusi ja kuulama ajalehtede ettelugemist.

Need, kes jäävad hätta arvuti või nutiseadme, digilugu.ee või eesti.ee või mõne muu veebiportaali kasutamisel, võivad julgelt raamatukokku helistada ning raamatukoguhoidja juhendab neid just neile sobivas tempos. Veebi teel pakutakse ka tervist toetavate e-teenuste koolitust, kus raamatukoguhoidja tutvustab äppe, veebilehti ja e-teenuseid, mis on seotud tervisega. Kui viiruseolukord võimaldab, saab samasuguseid individuaalkoolitusi läbida raamatukogus kohapeal.

Samuti on raamatukogus võimalik tasuta luua ja välja printida COVID-19 digitõendit vaktsineerimise, läbipõdemise või negatiivse testi kohta, mis annab võimaluse ka piirangute ajal vabamalt ringi liikuda. Milliseid koolitusi Keskraamatukogu seenioridele pakub, saab teada ajakirja 60+ värskest oktoobrinumbrist.

Oktoobris jätkab 60+ ringreisi Haapsalus. Kroonitud pead, kuulsad kunstnikud Venemaalt ja praegused kaunishinged Tallinnast, Ameerika autod ja kontserdid piiskopilinnuses, Itaalia veininädal ja bõliinad peatänaval – Haapsalu on täis hoogu ja meenutusi. Kuhu Haapsalus sisse astuda, mida tasub uudistada ja kus keha kinnitada, saab teada värskest 60+ oktoobrinumbrist.

Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk, meditsiinilise metaboloomika professor Ursel Soomets ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer kirjutavad 60+ oktoobrinumbris koobaltist ja niklist inimkehas. Millised on koostoimed, kõrvaltoimed ja toksilisus ja kas on muret, kui inimkehas tekib nende defistiit?

Professor Mihkel Zilmer jätkab 60+ oktoobrinumbris temalt kohtumiste käigus kõige enam küsitud küsimuste-vastustega. Seekord vastab ta küsimusele: „Kas söömiskäitumist mõjutab ka emotsionaalne seisukord?”

Tervisliku toitumise rubriigis toovad arstiteadlane Mihkel Zilmer ja ajakirjanik Anne Lill 60+ lugejani pilkupüüdva ja karge maitsega jõhvikatordi tegemise õpetuse ja selle, miks see meile hea on.

Tänavu jagasid õunapuud taas oma vilju väga lahkelt ja kindlasti on õunapuude omanikel moosid-mahlad juba kenasti tallele pandud. Või siis uhkesse üksindusse paberisse pakitult sügisest või isegi jõuluaegset nautimist ootama pandud. Mõned taliõunasordid saavadki ju alles jõuludeks söömisküpseks. Igal juhul peaksid nüüdseks kõik õunad, isegi taliõunad, juba korjatud olema. 60+ oktoobrinumbris õpetab Sirje Rekkor, kuidas ise õunaäädikat teha ja annab lugejale suure hulga huvitavaid retsepte, mida Eedeni aia keelatud viljaga köögis ette võtta.

Oktoobrinumbris kirjutab Südameapteegi proviisor Herge Tiisvelt, miks silmad järjest halvemini näevad ja milliseid silmavitamiine oleks mõistlik oma silmade tervise nimel manustada.

60+ ajakirjast ei puudu ka kolumn. Lahendamist ootab loomulikult ka suur ristsõna.

Mõnusaid mõtteid ajakirja 60+ seltsis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles