Kuiva peanahaga on hädas ka noored inimesed

Triinu Entsik-Grünberg
, Eesti Farmaatsia Seltsi president, proviisor
Copy
Foto: Shutterstock

Organismi vananedes vedelikukaotus läbi naha küll suureneb ja naha kui kaitsebarjääri tõhusus seeläbi nõrgeneb, aga sagedasti esinevale kuivale nahale peaksid tähelepanu pöörama nii noored kui vanad.

Esiteks seetõttu, et naha seisukord peegeldab tihti organismi üldist tervist, aga ka sellepärast, et mida varem probleemiga tegeleda, seda parem tulemus.

Peanahk on üsna sarnane nahaga näol ja kehal. Seega kui naha kuivus on tavapärane ja iseloomulik mõnes muus piirkonnas, on see reeglina probleemiks ka peanahal. Nagu kuivale näonahale iseloomulik, on ka peanahk siis pingul, kiheleb-sügeleb ja/või ketendab.

Mis põhjustab kuiva peanahka?

Kuiva peanaha põhjustajaid võib otsida nii organismisiseste kui ka väliste tegurite hulgast. Niinimetatud sisemiste põhjustena võib tuua nahahaigused erinevate dermatiidi ja psoriaasi vormide kujul.

Kontaktdermatiit on allergiline reaktsioon, mis võib avalduda teatud šampoonide, seepide, juuksevärvi või muude juuksehooldustoodete kasutamisel. Peanaha psoriaas kujutab endast aga immuunsüsteemi häiret, mis põhjustab naharakkude tavapärasest kiiremat paljunemist, mille tagajärjel tekivad nahale sügelevad ja ketendavad piirkonnad. Kui kontaktdermatiidi korral saab probleemist vabaneda konkreetsele nahatüübile ebasobivate toodete välistamise teel, siis psoriaasi leebemate vormide vastu võib olla abi spetsiaalse šampooni kasutamisest, aga tõsisematel juhtudel on vaja kasutada peanahale määritavat kreemi või lausa tablettravi.

Üldiselt muutub nahk vananedes kuivaks ja nii on see üks peanaha kuivuse sisemine põhjus. Meist sõltumatud sisemised naha kuivuse põhjustajad on veel pärilikkus, hormonaalsed muutused ja hormonaalse tasakaalu häired organismis.

Sisemised tegurid, mida saame ise mõjutada, on hoidumine füüsilisest ja emotsionaalsest stressist ning piisav puhkamine. Samuti mõjutab, kuidas me sööme – liigne suhkru, rasva ja tärklise tarbimine ning üleüldiselt ebatervislik toidusedel võib samuti peanaha kuivust tekitada.

Kuiva peanahka põhjustavaid väliseid tegureid saame tinglikult jagada meist sõltuvateks ja sõltumatuteks. Üks naha kuivuse põhjustaja, mille üle meil alati kontrolli ei ole, on äärmuslikud temperatuurimuutused või aastaaeg, aga ka külma aastaajaga meie laiuskraadil paramatamatult kaasas käiv kütteperiood ja sellega kaasnev kuiv õhk. Naha niiskust mõjutab vee kvaliteet – liiga kare vesi kuivatab nahka. Ka ravimid, mis põhjustavad kõrvalmõjuna vedelikupuudust, ei ole alati meie enda valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles