Aasta ringi saab süüa küll Hollandist ja mitmelt poolt mujalt toodud, tavaliselt üsna maitsetuid tomateid, kuid kõige paremini maitsevad ikka need tomatid, mis on valminud siin ja praegu.
On ju kaugel maal ekspordiks ja müügiks kasvatatud tomatid saadud geneetiliselt muundatud sortidelt, et viljad püsiksid poolkõvad, taluksid paremini transporti ja säiliksid kauem.
Toitumisteadlased soovitavad süüa nädalas vähemalt priske pool kilo (täpsemalt 600 g) tomatit. See teeb kas ühe keskmise tomati või seitse kirsstomatit päevas. Ja nii aasta ringi, kui rahakott võimaldab.
Kasvuhoonesse „marjule”
Botaaniliselt on tomat suguluses näiteks kartuli, paprika, baklažaani, füüsali, tubaka, petuunia ja ogaõunaga. On kummaline, et tomati vili on tegelikult mari. Euroopa Liit on küll porgandi liigitanud puuviljade hulka, kuid õnneks pole tomatit siiski veel marjaks loetud.
Tomati viljade suurus võib olla erinev, näiteks võib leida sorte, mille vili kaalub vaid 5 g, samas on sorte, mille viljade keskmine kaal on 600 grammi. Kõige kaalukam tomat on olnud 3,51 kg raskune, sort 'Delicious'. Kujult võivad tomatid olla ümmargused, lapikümarad, ovaalsed, pirnikujulised, ribilised, piklikud, isegi nagu paprika seest õõnsad, viimased on kulinaarias väga hinnatud. Virsikutomatite pind on aga nagu virsikutel sametine. Värvus võib olla roheline, punase-rohelisetriibuline, valge, purpurpunane, kollane, oranž, punane, roosa või violetne, isegi peaaegu must. Üks tomtitaim kasvatab keskmiselt 20 vilja.
Vastuoluline „armastuse õun”