/nginx/o/2021/08/12/13985035t1ha892.jpg)
Augustikuu numbris jagab oma elulusti ammutamise saladusi ilmselt Eesti vanim telenägu, igipõline „Aktuaalse kaamera” põllumajandusreporter Arne Kuusmann, kes oli sinisel ekraanil tervenisti kolmkümmend aastat.
Üle 90aastane Arne Kuusmann teeb paigalmarssi: tõstab põlved kõrgele ja vehib kätega kaasa. Ta kutsub seda Türgi marsiks. “Kulutan sedasi rohkem energiat, kui väljas jalutades. Alustan hommikul umbes pool kaheksa voodist tõustes. Algul on keha ikka väga kange. Teen mõnisada sammu ja siis võimlen. Umbes nagu koolis kehalise kasvatuse tunni algul kästi. Paneb vere käima. Tänu liikumisele olen suutnud viimasel aastal kolm suhteliselt rasket operatsiooni üle elada. Kõigepealt üks neer pandi uuesti tööle, selleks kulus operatsioonilaual kaheksa tundi. Siis oli põieoperatsioon neli kuud tagasi. Mõlemal korral läksin õigel ajal kohe arsti juurde. Ning puusaluu kukkusin libedaga katki. Muidu tunnen end praegu igati hästi, ainult tasakaaluhäired vahel kimbutavad,” avaldab ta ajakirja 60+ lugejatele.
Toiduainete säilitamine on inimkonna üks esimestest kulinaarsetest oskustest. Kui varem oli see ellujäämise küsimus, siis hiljem on see andnud pigem võimaluse valida, millal ja mida süüa, ning toidulauda erinevate maitsetega rikastada. Kunstiteadlane Anne Ruussaar kirjutab meie vekk- ja plekkpurkide tegemise loo ja tuletab meelde legendaarse Hiiumaa kalatööstuses 1961. aastal välja mõeldud hapuka uudistoote „Praetud räim tomatikastmes” saamise. Tomatises kastmes ujuvad praeräimed ilmestavad meie toidulauda siiani.
Augustikuu ajakiri 60+ selgitab, kuidas kolmerattalise elektrijalgrattaga pääseb liikuma ka liigesehaige. „Üks Vändra vanahärra ütles, et kolmerattaline jalgratas on talle traktori eest. Ta käib sellega heinamaalt jänestele sööta toomas. Vajutab nuppu, annab gaasi, isegi pedaalima ei pea,” kirjeldab Jaani Rattapoe omanik Jaan Joosep oma ühte rahulolevat kundet. Mis see elektrifitseeritud kolmerattaline jalgratas õigupoolest on, saaab teada värksest ajakirjast 60+.
Inimene võib olla päikesepruun, arvates, et tal on kehas piisavalt D3-vitamiini, aga kui organismis pole rauametabolismiga asi korras, ei teki kehas piisavalt D3 lõppvormi.
D-vitamiinist võime lugeda söögi alla ja söögi peale. Palju on räägitud sellest, et kui inimene päevas vähemalt 15 minutit päikese käes viibib, on tema päevane annus tagatud. Augustikuu ajakirjas räägib meditsiinidoktor ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer, kuidas on lugu D3-vitamiiniga tegelikult. Inimene võib olla päikesepruun, arvates, et tal on kehas piisavalt D3-vitamiini, aga kui organismis pole rauametabolismiga asi korras, ei teki kehas piisavalt D3 lõppvormi. Sellest, miks võib pidevalt päikese käes viibival pruuni jumega inimesel olla D3-vitamiini vaegus, kas ja kui palju ning millisest topsikust D-vitamiini peaks juurde võtma, saab teada augustikuu 60+ numbrist.
Kuni viimase ajani teadsime, et ajurakud ei taastu. Kuid nüüd on tõestatud, et aju suudab kogu elu, ka kõrges vanuses uusi rakke toota. See tähendab, et ka vanemas eas on võimalik hoida ja parandada oma aju tervist, energiat ja mälu. Kuidas hoida aju töövõimet ja milliseid harjutusi selleks tuleks teha, annab värskes 60+ numbris nõu tervisenõustaja ja psühhoterapeut Epp Veski.
Augustis jätkab 60+ ringreisi Sibulateel, mis ühendab mitut kultuuri ja rahvust ning üllatab kiiksudega. Kus Sibulateel tasub peatus teha, mida tasub uudistada ja kus keha kinnitada, saab teada värskest 60+ augustinumbrist.
Vask osaleb paljudes füsioloogilistes protsessides, nagu neurohormoonide tasakaalu hoidmine, geeniekspressioon, aju areng ja immuunsüsteemi toimimine. Vask on meie kehale ülioluline bioelement. Kui palju peab vaske saama, millises toidus vaske on ja kellel tekib vasedefistiit, kirjutavad 60+ augustinumbris meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk, meditsiinilise metaboloomika professor Ursel Soomets ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer.
Professor Mihkel Zilmer jätkab 60+ augustinumbris temalt kohtumiste käigus kõige enam küsitud küsimuste-vastustega. Seekord vastab ta küsimusele: „Millist piimatoodet õhtusöögiks süüa?”
Must sõstar on üks parimaid C-vitamiini allikaid, aga annab ka tublisti K-vitamiini ja kaaliumi. Tikker annab lisaks C-, K- ja E-vitamiinile hästi kiudaineid, mis on toiduks seedetrakti kasulikele mikroobidele. Ajakirja 60+ värskes numbris jagavad arstiteadlane Mihkel Zilmer ja ajakirjanik Anne Lill lugejaga sisukate marjadega retsepti.
Nüüd ongi käes see aeg, mil eestimaine päike on meie oma tomatite põsed värvinud ja neile eriliselt hea maitse ja lõhna andnud. Just praegu, mil tomatid oma kasvumajas (viimasel ajal ka terrassil, rõdul või isegi aknalaual) hoogsalt valmivad või teiste kasvatatut turul-poes hea hinnaga osta saab, tuleks neid süüa nii, et kohe isu täis. 60+ augustinumbris annab Sirje Rekkor lugejale suure hulga huvitavaid retsepte, mida toamtiga peale hakata.
Augustinumbris kirjutab Südameapteegi proviisor Olesja Kuznetsova, mis vahe on UVA- ja UVB-kiirgusel.
60+ ajakirjast ei puudu ka kolumn. Hingekosutavad sõnad tulevad seekord lauljalt ja kirjutajalt Marek Sadamalt. Lahendamist ootab ka suur ristsõna.
Mõnusaid mõtteid ajakirja 60+ seltsis!