Kõhuvalu teejuht – kuidas otsustada, kas minna apteeki või arsti juurde?

60+
Copy
Kõhuvalu kimbutab nii noori kui vanu.
Kõhuvalu kimbutab nii noori kui vanu. Foto: Marko Saarm

Kõhuvalu on sage põhjus apteeki esmaabi või nõu saamiseks pöördumisel. Õige ravivahendi valimiseks peavad apteekrid täpsustavaid küsimusi esitama ning selgitama välja, kas patsiendile piisab sümptomi valuvaigistiga kõrvaldamisest või tuleks pöörduda arsti juurde, et välistada ohtliku seisundi või haiguse arenemine.

Südameapteegi proviisor Leilika Stepanova kirjeldab, millest kõhuvalu tekkida võib.

Kõhuvalu võib tekkida järsult või välja kujuneda tundide jooksul. Kestuselt jaotatakse valu ägedaks ja krooniliseks, mis puhul see kestab mitu nädalat või isegi aastaid.

Mõnikord võib kõhuvalu kiirguda abaluude alla, selga või kubemesse. Valu asukoha kindlakstegemine ei pruugi alati viidata probleemi juurele, kuid kitsendab oluliselt uurimisala ja aitab arstil või apteekril edasise raviplaani üle otsustada.

Ülakõhuvalud

Kõhuvalud üleval vasakul pool naba võivad olla seotud mao, kõhunäärme või põrna probleemidega, südame- või neeruhaigustega. Valud, mis esinevad ülakõhus paremal poolel, võivad viidata sapiteede- ja maksahaigusele.

Gastroösofageaalne reflukshaigus, ösofagiit ja gastriit on omavahel sarnased nii asukoha (mao piirkond) kui ka sümptomite poolest – kõrvetised, põletavad valud ülakõhu ja rinnaku tagumises piirkonnas, happelised röhatised.

Mõni patsient võib kurta refluksi tagajärjel tekkinud köha. Antud sümptomid on seotud mao ja söögitoru vahelise klapi nõrgenemisega, mille tulemusena liigub happeline maosisu söögitorru. Vaevused võivad süveneda ettepoole kummardamisel või pikali heitmisel, kitsa riietuse tõttu, lisaks nikotiini, alkoholi ja kofeiini toimel.

Apteekides saadavad käsimüügiravimid, mille raviainete hulka kuuluvad maohappe neutraliseerijad, leevendavad ägedaid sümptomeid küllaltki hästi. Kõrvetiste leevendamiseks kasutatakse ka maohappe tootmist pärssivaid ravimeid. Öise refluksi vähendamiseks soovitatakse tõsta voodi peaotsa ja vältida hiliseid õhtusööke. Arsti poole tuleb pöörduda, kui loetletud vahendid ei toimi, kui valu kiirgub kätte, neelamisraskuste korral või kui haigus on kestnud üle kahe nädala ning seisund muutub raskemaks.

Arsti poole tuleb pöörduda, kui loetletud vahendid ei toimi, kui valu kiirgub kätte, neelamisraskuste korral või kui haigus on kestnud üle kahe nädala ning seisund muutub raskemaks.

Seedetrakti haavandid võivad tekkida maos või kaksteistsõrmiksooles. Tavaliselt paikneb kaksteistsõrmiksoole haavandist tekkinud valu ülakõhus, keskjoonest veidi paremal.

Maohaavandi korral asub valu samas piirkonnas, kuid ei ole ühes nii selgelt määratletavas asukohas. Sagedaseks seedetrakti haavandi põhjuseks on bakteri Helicobacter pylori infektsioon. Teine levinud põhjus on ravimite vahelised koostoimed ning ravimite kuritarvitamine. Tundliku mao korral nõuavad erilist tähelepanu valuvaigistid, antidepressandid ja verevedeldajad. Ka suitsetamine tõstab haavandi tekke riski 50%.

Haavandi kahtluse korral tuleb pöörduda arsti poole, kuna ravimata haavandid suurendavad riski seedetrakti vähktõve tekkeks. Haavandite korral kasutatakse erinevaid ravimeid, kuid vältimatud meetmed tervise taastamiseks on ka sobiva dieedi pidamine ja suitsetamisest loobumine.

Sapiteede funktsioonihäireid põhjustavad enamasti kivid sapipõies või sapijuhas. Enamasti avastatakse kivid juhuslikult, ilma et need oleksid vaevusi põhjustanud. Mõnikord aga tekitavad need valu paremal poolel roidekaare all ja valuhoog võib kesta mitu tundi. Sapijuha ummistuse korral tekib aja jooksul ikterus (kollasus), väljaheide muutub heledaks ja uriin tumedaks. Need tunnused vajavad kiiret arsti sekkumist.

Nagu ka teiste haiguste puhul, tuleb sapikivide olemasolul toitumist jälgida. Vältida tuleb rohket söömist ning minimeerida rasvast toitu. Koolikute leevendamiseks sobivad valuvaigistid ja spasmolüütikumid. Korduvate sapikoolikute või ohustavate tüsistuse puhul eemaldatakse kivid kirurgilisel teel.

Alakõhuvalud

Valu kõhu alumises piirkonnas võib olla soole ärritussündroomi, günekoloogilise probleemi või neerukivide tunnuseks. Seedetraktiga mitteseotud põhjuste hulgas on aga kopsu- ja suguelundite haigused. Valud alakõhus paremal poolel on iseloomulikud ägedale pimesoolepõletikule.

Äge pimesoolepõletik on üks sagedasematest diagnoosidest ägeda kõhuvaluga patsiendil. Põletiku teket võivad vallandada seedetrakti infektsioonid või pimesoole valendikku blokeerivad roojamassid. Põletik areneb tavaliselt 1-2 päeva jooksul.

Äge valu algab naba piirkonnas ja väljendub enamasti paremal pool alakõhus. Liikumine ja füüsiline aktiivsus võimendavad valu. Haige tunneb sageli iiveldust, oksendab, kõhulihased lähevad pingesse ning esineda võib mõõdukas palavik. Põletikulist pimesoolt eemaldatakse kirurgilisel teel ning tihti vajavad patsiendid kiiret sekkumist. Ägeda pimesoolepõletiku mitteravimisel võib ussripiku sein mulgustuda ja nakkus haarab kõhuõõnt.

Tüüpiliseks kaebuseks on kõhulahtisuse ja -kinnisuse vaheldumine ning kõhupuhitus, väljaheites võib esineda lima.

Soole ärritussündroom on ebaselge põhjusega soolehaigus, mille korral kõhuvalu võib paikneda erinevates piirkondades ja vahel leeveneb pärast soole tühjendamist. Tüüpiliseks kaebuseks on kõhulahtisuse ja -kinnisuse vaheldumine ning kõhupuhitus, väljaheites võib esineda lima. Kuigi kindlat haiguse põhjust on raske selgeks teha, võivad oma mõju haiguse vallandamisele avaldada soole mikrofloora muutused, psühhosotsiaalsed tegurid ning hiljuti läbipõetud sooleinfektsioon. Sümptomid võivad süveneda stressi ja teatud toiduainete tarbimise puhul.

Ravi lähtub avaldunud sümptomitest, kuid enamik meetmeid on suunatud väljaheite konsistentsi normaliseerimisele. Selle tagamiseks rikastatakse toitu lahustuvate kiudainetega, jälgitakse, et vedeliku tarbimine oleks piisav ning vajadusel määratakse lahtistid või kõhulahtisuse puhul hoopis loperamiid. Ka kõhuspasmide leevendamiseks leiab käsimüügiravimite hulgast sobiva. Lisaks on abi kognitiivsest teraapiast, lõdvestustehnikatest ja regulaarsest tasakaalustatud toitumisest.

Menstruatsiooniga seotud valud on kramplikud ja tuikavad, tavaliselt lokaliseeruvad keset kõhtu või selga. Üle 30-aastastel naistel võib valuliku menstruatsiooni põhjuseks olla põletikuline protsess, endometrioos või kontratseptisoon vaskspiraaliga. Endometrioos on seisund, mille tulemusena emaka limaskest hakkab kolletena kasvama väljaspool emakat. Tihti toob ta esile alakõhuvalusid ja võib olla takistuseks rasestumisele. Mõnel tervel naisel tekib valu ka tsükli keskel ovulatsiooni ajal.

Kaebusi leevendatakse käsimüügi valuvaigistitega. Juhul, kui naisel on vaja rasestumist ennetada, siis võib mõlemad eesmärgid saavutada hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega. Valu vastu võib aidata ka paikne soojusravi või mõõdukas trenn. Günekoloogi vastuvõtule tuleb pöörduda, kui tekib ebatavaline tupevoolus või pikaajaline rohke veritsus, kui on kahtlus põletikule või valule lisandub tupevoolus.

Kokkuvõttes võib öelda, et kõhuvalu puhul on oluline kindlaks teha selle põhjused ja hinnata sümpomeid, mis aitavad määrata edasise tegutsemisstrateegia.

Kergemate lühiajaliste sümptomite puhul on abi lihtsamatest käsimüügiravimitest, kuid kiiret arsti sekkumist nõuavad:

· veri väljaheites või oksemassis

· äkiline intensiivne valu

· kui valu muutub järjest intensiivsemaks

· valu, millega kaasneb kaalulangus

· kui kahtlustatakse ravimi kõrvaltoimet

· kui haige on laps või rase naine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles