Esimese e-ostu võiks eakas teha koos hea tuttavaga

60+
Copy
E-ostlemine on praegusel ajal ka turvalisem.
E-ostlemine on praegusel ajal ka turvalisem. Foto: PASCAL GUYOT/AFP

Viimase aasta jooksul on e-ostlemine saanud tuule tiibadesse – statistika järgi kulutatakse juba iga viies euro veebipoes. Kuigi e-poodlemine on kõige populaarsem noorte seas, on ka vanemaealistel mitu head põhjust e-ostude eelistamiseks, selgitab Eesti E-kaubanduse Liidu tegevjuht Tõnu Väät.

Suur kaubavalik

Eestis tegutseb mitu tuhat e-poodi, kes müüvad kõikvõimalikke kaupu. Nii on täna võimalik soetada kodust lahkumata (retsepti)ravimeid, toidu-, kodu- ja aiakaupu, rõivaid, mööblit ning ehitusmaterjale – kõike, mida vähegi suudad ette kujutada.

Tõnu Väät
Tõnu Väät Foto: Erakogu

Et e-poed on vaid paari kliki kaugusel, saab arvuti või nutitelefoni kaudu kiiresti võrrelda eri poodide hindu ning valida endale sobivama toode kas hinna või hoopis tarnemaksumuse või -aja järgi. Juhul, kui sul on toote, tellimise või tarne kohta e-poele küsimusi, saab need sageli lahendada telefoni teel e-poega ühendust võttes või siis veebipoe tagasiside vormi kaudu.

Võimalus vältida liigseid kontakte

Perioodil, kus soovitatakse vältida liigseid kontakte, on mõistlik poodides ja kaubanduskeskustes võimalikult vähe käia. Eriti kui arvestada, et pea kõike, mida saab osta tavalisest kauplusest saab tänasel päeval soetada ka veebipoest. Lisaks kõigile suurematel kaubamajadele on mugavad e-ostu kanalid tuntumatel toidukauplustel, mis nädala toidukorvi koduukseni kohale toovad. Nii mõnedki neist toovad juba ka kaupa koju linnadest eemal. Tõsi, veel mitte igas maakonnas, kuid siiski tasubuurida e-toidupoest kojutoimetamise võimalusi ka sinu piirkonda.

Kaup tuuakse koju kätte

Just suuremõõtmeliste kaupade – mööbli või ehitusmaterjalide – tellimisel muutuvad kohaletoimetamise paindlikkus ja hind eriti oluliseks. Nii mõnedki kaupmehed pakkuvad just e-poest tehtud tellimuste puhul soodsamaid tarnetingimusi või suisa tasuta kojutoomist ning seda üle Eesti!

Lisaks säästab toodete veebist tellimine ja kohaletoomine ostja aega – ei pea mööda poode käima, hindu võrdlema ega kaupu koju vedama.

Juhul, kui elatakse linnast eemal, võib nädalate ja kuude lõikes transpordikuludelt säästa märkimisväärselt! Väga paljud ettevõtted pakuvad kojutoomise võimalust üle Eesti. Kindlasti on sul lähedused mõni pakiautomaat või siis kui ka pole, saad lasta kulleril kauba enda jaoks ülimugavalt koju tuua. Proovi järgi!

E-ostlemine on turvaline

Eestis on mitu tuhat e-poodi, lisaks reklaamivad end internetis ka mitmed välismaiseid tegijaid, kelle veebipood võib olla küll eestikeelne, kuid kes tegelikult asuvad Eestist väljaspool, mis tähendab, et neile ei pruugi kehtida Eesti Vabariigi seadused. Seega veendu alati, et tegemist on ikka turvalise e-poega. Selleks vaata, et veebipoe esilehel oleks märgitud aadress, kas tegemist on juriidilise või eraisikuga ja kas e-pood on registreeritud äriregistris. Veendu, et e-poe esilehel oleks olemas kaupmehe kontaktid (email, telefon, aadress). Kindel võid olla kohalikes e-kauplustes, mis kannavad “Turvalise ostukoha“ märgist.

Mis infot mult e-ostu tehes küsitakse?

Kui oled endale sobiva toote välja valinud ning tutvunud ka tarnetingimustega, küsib e-kaupmeest mitmeid andmeid – nimi, aadress, telefon, e-postiaadress ja makseviis on neist peamised.

E-poes saab peamiselt tasuda kas pangaülekandega, pangalingi kaudu või krediitkaardiga. Kauba eest makstes tasub panna valmis ka ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID koodid enda isiku kinnitamiseks – seda selleks, et veenduda, et ostu eest tasub ikka õige inimene.

Kui otsustad teha ostu välismaisest e-poest, siis tasub tasuda PayPali kaudu – Paypal turvab ja garanteerib, et müüja on usaldusväärne ning vajadusel saad raha tagasi.

Krediitkaardi andmete sisestamisega välismaisesse e-poodi tasub olla ettevaatlik (eriti kui pood tundub kahtlane, ilma kontaktandmeteta jm). Kahjuks on välismaiste e-poode puhul esinenud juhuseid, kus krediitkaardi andmed varastatakse ja tehakse tulevikus kaardiomaniku nimel oste.

Kui sattud sellisesse olukorda, pöördu kiiresti oma panka ja palu, et su kaart suletaks ning vaidlusta internetipangas sinu teadmata tehtud krediitkaardi tehingud. Reeglina, kui pettus on ilmselge, raha tagastatakse. Eesti e-poodidest ostes sellist probleemi ei ole.

Sobimatud tooted saad muretult tagastada

Kui tellitud kaup sinuni jõuab, siis kontrolli võimalusel veel kulleri kohalolekul, et tegemist on ikka tellitud tootega. Eestis kehtib e-poest ostes 14- päevane põhjust avaldamata tagastusõigus, mis tähendab, et sul on 14 päeva aega kaup tagasi saata, misiganes põhjusel. Muidugi peab kaup olema kasutamata ja rikkumata. Juhul, kui oled tellinud toote, mis ei vasta ootustele, on sul õigus see tagastada ning raha tagasi saada 14 päeva jooksul.

Esimesed e-ostud tee kellegagi koos

Kui e-ostlemine on sinu jaoks veel võõras, kutsu esimesteks kordadeks appi kas mõni sugulane, naaber või sõber, kel on rohkem kogemusi. Nagu ka iga teise uue asja puhul muutub ka e-ostude tegemine paari-kolme õnnestunud kogemuse järel lihtsamaks ja käepärasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles