Tallinna Keskraamatukogu aitab eakatele tuua rõõmu ja pühademeeleolu

60+
Copy
Raamatukogu vabatahtlikud saadavad sel aastal Tallinna hooldekodudesse pühadekaarte ja kirju, et luua pühademeeleolu eakatele, kel pole sõpru ega lähedasi.
Raamatukogu vabatahtlikud saadavad sel aastal Tallinna hooldekodudesse pühadekaarte ja kirju, et luua pühademeeleolu eakatele, kel pole sõpru ega lähedasi. Foto: Dilantha Dissanayake/Caters News/Dilantha Dissanayake/Caters News

Koroonaviiruse laia leviku tõttu on sel talvel paljudel seenioridel oht jääda üksindusse. Kindlasti aitab selle vastu raamatute lugemine, aga ka uute teadmiste omandamine ja suhtlemine e-kanalites.

Raamatukoguhoidjad aitavad rõõmuga seeniore, kel pole arvuti- või nutiseadme kasutamise oskust või see vajab täiendamist. Koroonaviiruse piirangute tõttu vajalik videokõne tegemise oskus võimaldab eakatel suhelda lähedaste ja sõpradega.

Raamatukoguhoidjad õpetavad videokõne tegemist mitte ainult kohapeal, vaid ka telefoni teel. Abiks on ka mitmed õpivideod, mis on avaldatud raamatukogu YouTube'i kanalis.

Kui videokõne on selge, ei pea seenior edasiste digioskuste arendamiseks tulema raamatukokku kohale – raamatukoguhoidjaga saab kohtuda veebis. Raamatukoguhoidjad õpetavad veebisilla vahendusel kõike vajalikku – kuidas poest kaupa tellida, kuidas vaadata digiretsepti kehtivust jpm kasulikku.

Kindlasti tasub liituda ka Facebooki gruppidega Tallinna Keskraamatukogu seeniorid ja Eakate nutiabi, kus jagatakse digiteemadel teadmisi ja näpunäiteid.

Seeniorid, kes juba oskavad Skype'i kasutada, on oodatud seenioride Skype vestlusklubisse, mille täpsemad kontaktid leiab raamatukogu veebilehelt.

Klubi kohtumised toimuvad videokõne vahendusel, vesteldakse seenoritele huvipakkuvatel teemadel ja õpitakse uusi oskusi. Detsembris räägitakse muuhulgas jõulukommetest ja õpitakse valmistama e-kaarte, mida saata pühadetervituseks lähedastele ja sõpradele.

Raamatukoguhoidjad on koostöös kirjastaja Tauno Vahteri ja Krista Kaeraga pühadeajaks koostanud helge ja tujutõstva lugemisvara soovitusnimekirja, mille leiab raamatukogu veebilehelt ja raamatukogudest kohapealt.

Viiruseriski vähendamiseks saab raamatukogudes raamatuid laenata ja tagastada kontaktivabalt.

Neile, kes on üksikud ja kelle tervislik seisund või koroonaviiruse riskigruppi kuulumine ei võimalda raamatukogu külastada, toob raamatukogu raamatud koju ehk pakub koduteenindust. Arvutikasutajad võiksid kindlasti tutvuda ka e-raamatukogu ELLU võimaluste ja valikuga – väga palju head eestikeelset kirjandust on saadaval e-raamatutena.

  • Raamatukogu vabatahtlikud saadavad sel aastal Tallinna hooldekodudesse pühadekaarte ja kirju, et luua pühademeeleolu eakatele, kel pole sõpru ega lähedasi.
  • Kõigil, kes soovivad selle ettevõtmisega ühineda, palume kirjutada e-posti aadressil koordinaator@tln.lib.ee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles