Kui suu kuivab, tuleb rohkem vett juua

, Südameapteegi proviisor
Copy
Kserostoomia ehk suukuivus esineb umbes 30 protsendil 65aastastel ja vanematel ning 80 protsendil 80aastastel ja vanematel inimestel.
Kserostoomia ehk suukuivus esineb umbes 30 protsendil 65aastastel ja vanematel ning 80 protsendil 80aastastel ja vanematel inimestel. Foto: Erik Prozes / Postimees

Vanuse kasvades toimuvad suuõõnes muutused, mis võivad nõuda kohanemist: koed muutuvad kõvemaks ja loomuliku lubrikandi ehk niisutaja hulk väheneb.

Veelgi raskemaks läheb siis, kui arenevad füüsilised või vaimsed haigused. Vanemaealise patsiendi suuhügieeni tagamisel tuleb arvestada kaasuvaid haigusi ja inimese iseseisvat toimetulekut, samuti igapäevaseid ravimeid.

Vananedes süljenäärme töö väheneb. Sülg kaitseb infektsioonide, seente ja kaariese eest, samas algab seedimisprotsess suuõõnes just sülje toimel. Sülje vähesus põhjustab suukuivust, hambakivi, suuinfektsioonide, kaariese teket.

Kserostoomia ehk suukuivus esineb umbes 30 protsendil 65aastastel ja vanematel ning 80 protsendil 80aastastel ja vanematel inimestel. Sülje vähenemine võib olla tingitud mõne ravimi kasutamisest (teadaolevalt üle 400 ravimi), süljenäärme koe muutustest, vähesest vedelikutarvitamisest, sülje koostise muutusest, teatud haigustest, kiiritus- ja keemiaravist.

Kserostoomia ehk suukuivus esineb umbes 30 protsendil 65aastastel ja vanematel ning 80 protsendil 80aastastel ja vanematel inimestel.

Suukuivuse leevendamiseks tuleb rohkem vett juua, võib närida suhkruvaba närimiskummi, kasutada niisutavat huule- ja suuõõnepalsamit. Hoolduseks võib apteegist valida suud niisutava ja sülje tootmist stimuleeriva hooldusvahendi. Kui probleem on tingitud ravimitest, tasub konsulteerida arsti või hambaarstiga ja võimalusel korrigeerida ravimidoose või asendada teise toimeainega ravimiga.

Igemepõletikul on hulk põhjusi

Teine levinud probleem on igemepõletik ehk parodontiit, mida põhjustab hammaste peale kogunev bakterikate. Kuigi bakterid suus on loomulikud, siis vähese puhastamisega (tihti raskesti ligipääsetavates kohtades hammaste vahel) võivad baktereid kiiremini paljuneda ja igemetel põletikulist kaitsereaktsiooni põhjustada.

Parodontiidi tekkepõhjuste hulgas on ka ravimata hambad, ebasobivad (tihti vananenud) proteesid, suukuivus, hambumushäired, samuti diabeet, sisesekretsioonihäired, verehaigused.

Igemepõletik võib haarata ka hammaste juuri ja viia hammaste väljakukkumiseni. Probleemi ennetamise võtmesõna on regulaarne ja korrektne hambapesu hambaharja ja -niidiga, hammaste ja igemete kontroll hambaarsti juures ning vajadusel hambumuse korrigeerimine ja proteesimine.

Proteese tuleb pidevalt puhastada

Proteeside kandmine nõuab omakorda järjepidevat hooldust. Mitte-eemaldatavate proteeside puhastamiseks kasutatakse pehmet hambaharja, hambavaheharjakesi ja hambaniiti. Vaheharjakeste ja niidiga puhastatakse proteesi aluspind, kuhu reeglina koguneb rohkem baktereid. Ülejäänud pind pestakse hambapasta ja pehme hambaharjaga.

Suust eemaldatavate proteeside hooldamiseks sobivad puhastustabletid ja pehme hambahari. Tõhusamaks pesuks võib kasutada nõudepesuvahendit, vedelseepi või spetsiaalset proteesipuhastusvahendit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles