Korralik jalahooldus algab jalgade pesemisest

, Südameapteegi proviisor
Copy
Jalgu on soovitatav vannitada paar korda nädalas 15–20 minutit soojas vees.
Jalgu on soovitatav vannitada paar korda nädalas 15–20 minutit soojas vees. Foto: Shutterstock

Jalgade eest hoolitsemine kuulub igapäevaelu juurde ja aitab mitut probleemi ennetada. Tähtis on jalgu iga päev pesta, kreemitada ja valida sobivad jalanõud. Hoolitsetud jalad on terved ja tagavad hea enesetunde.

Pesemisega kaasneb värske puhas enesetunne, samuti eemaldatakse nahale kogunenud mikroobid ja bakterid. Jalgu pestakse iga päev või vajadusel ka tihemini.

Jalavannid ergutavad pindmist vereringet ja lõõgastavad. Jalgu on soovitatav vannitada paar korda nädalas 15–20 minutit soojas (35–37kraadises) vees, millele võib lisada meresoola või spetsiaalset jalavannisoola, mis pehmendab ja niisutab. Seejärel hõõrutakse jalgu pimsskivi või jalariiviga, loputatakse ja kuivatatakse hoolikalt pehme rätikuga, pöörates eriti tähelepanu varbavahedele. Soojus ja niiskus soodustavad haudumuse teket.

Jalgu tuleb kreemitada

Naha elastsuse säilitamiseks ja kuivuse vähendamiseks tuleb jalgu iga päev kreemitada. Jalakreem tuleb valida nahatüübi järgi, peaks jälgima, et see sisaldaks uureat ehk karbamiidi vähemalt 10 protsenti. Sel ainel on omadus parandada naha niiskuse tasakaalu, muuta nahka pehmeks ja kiirendada rakkude uuenemist. Intensiivsema toime saamiseks on hea pärast õhtust jalgade kreemitamist panna jalga puuvillased sokid.

Varbaküüned olgu lühikesed

Varbaküüned tuleb lõigata või viilida lühikeseks. Küüned lõigatakse sirgelt, et vältida küünte sissekasvamist. Küüne pikkus on õige, kui varba otsale vajutades on tunda küüne äärt. Küünte liiga lühikeseks lõikamine soodustab küünte sissekasvu.

Lõhenenud kannad viitavad kuivale nahale

Lõhenenud kandade peamine tekkepõhjus on kuiv nahk. Keha raskuse tõttu rakendub kannale raskus ning nahk pinguldub ja venib pisut. Jalatallal on nahk kuivem kui mujal kehal.

Kannanaha paksenemist, ketendamist ja sellest tulenevaid lõhesid võib esile kutsuda nii seeninfektsioon kui ka mõni nahahaigus ja ekseem. Tekkinud lõhesid tuleb kiiresti hooldada, sest need võivad minna veelgi sügavamaks, põhjustades valu ja põletikku.

Kannalõhede raviks on saadaval spetsiaalne salv, mis sisaldab karbamiidi, allantoiini ja lanoliini. Toode vähendab karedust ja muudab naha pehmeks, rahustab ja leevendab valu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles