Mis juhtub meie häälega vanemas eas?

60+
Copy
Keskeale järgnev häälemuutus on naistel seotud menopausiga.
Keskeale järgnev häälemuutus on naistel seotud menopausiga. Foto: /

Vananemine on protsess, mis mõjutab inimese kõiki kudesid ja organeid. Enamikul inimestel kipub hääl vanemaks saamisega jääma vähem kõlavaks, kähedamaks, vaiksemaks ning väsima kiiremini. Mis juhtub häälega vanemas eas? Kas häälega toimuvad muutused on paratamatud?

Oma kümnendas numbris arutlebki MTÜ 65B Seinaleht teiste teemade seas, miks vanemas eas meie hääl muutub ja kas põhjus võib olla selles, et vanemas eas pole kellegagi rääkida?

Lisaks saab lehest teada, kumb mõjub ajule rohkem, kas sudoku või maalimine? Kuidas daamateraapia toetab eakat inimest raskel eluetapil. Mis juhtub projektis, mida veab muusikaterapeut ja kus osalevad kohalik hooldekodu ja piirkonna koolilapsed? Kuidas iseenda surma peale mõtlemine tõstab elukvaliteeti. Kuidas lõhkuda müüti, justkui oleks tervislik toit kallis ja mis aitab menüürutiini vastu? Kuidas töötab aju loomingulise ülesande korral? Mis on tantsimise kasu lisaks sellele, et see toetab füüsilist ja vaimset tervist.

  • Artiklid numbrile on kirjutanud Tallinna Ülikooli andragoogika magistriõppe haridusgerontoloogia kursuse üliõpilased. 
  • Seinaleht on e-ajakiri kõikidele, kes tegelevad Eestis vanemaealiste arendamisega või on huvitatud sellest tööst rohkem teada saama.
  • Esimene number ilmus märtsis 2016.
  • Kõik numbrid on kättesaadavad aadressil www.65b.ee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles