Kas kallim tablett on parem kui odavam?

, Südameapteegi proviisor
Copy
Sageli pakub apteeker inimesele originaalravimi või geneerilise ravimi. Kumba siis eelistada?
Sageli pakub apteeker inimesele originaalravimi või geneerilise ravimi. Kumba siis eelistada? Foto: Shutterstock

Kuidas kujuneb ravimi hind, kas kallim tablett on tõhusam ja kas odavamal on rohkem kõrvaltoimeid?

Sageli ei tea inimene, millist ravimit eelistada ja mida valida. Apteeker pakub originaalravimi või geneerilise ravimi – kumba siis eelistada?

Originaalravim on esimesena leiutatud ja kasutusele võetud uut toimeainet sisaldav ravim, mida pole varem kasutatud.

Geneeriline ravim sisaldab sama toimeainet

Originaalravim arendatakse välja teaduslaborites ja kaitstakse patendiaega tavaliselt 10–15 aastaks. Kui patendiaeg on lõppenud, võivad ka teised ravimifirmad toota ravimeid, mis sisaldavad sama toimeainet kui originaalravim.

Geneeriline ravim on originaalravimiga sama toimeainet sisaldav ravim, mis on mõeldud samade haigusseisundite raviks. Geneeriline ravim jõuab turule pärast originaalravimi patendikaitse lõppemist ja siis võivad sama toimeainega ravimit toota ka teised ravimifirmad. Geneerilise ravimi tootja peab tõestama, et ravim sisaldab toimeainet samas koguses kui originaalravim ja see avaldab organismis samasugust mõju kui originaalravim.

Originaalravimi ja geneerilise ravimi hinnavahe võib olla suur. See sõltub neid tootvate ravimifirmade hinnakujundusest ja nende konkurentsist. Enamasti on geneeriliste ravimite hind originaalravimite hinnast madalam, sest tootja ei pea tegema uue ravimi väljatöötamise kulutusi ja sellega kaasnevaid uuringuid. Samas on näiteid, kus originaalravimi hind on samas hinnaklassis geneerilise ravimiga või isegi odavam.

Kõrvaltoimeid esineb nii originaal- kui ka geneerilistel ravimitel ning need on enamasti põhjustatud ravimi põhitoimeainest, harva ka abiainetest. Abiaineid lisatakse maitse ja lõhna parandamiseks ning massi suurendamiseks. Kõrvaltoimeid täiesti vältida kahjuks ei saa.

Ravimi hinda reguleeritakse rangelt

Nagu teistes Euroopa Liidu riikides reguleeritakse Eestiski ravimite hinda kõigil tasanditel, mis mõjutavad lõpphinna kujunemist.

Ravimi hind kujuneb nii: ravimitootja kehtestatud hind + hulgimüüja juurdehindlus + apteegi juurdehindlus + käibemaks.

Ravimi hinna kujunemine algab ravimitootja hinnast, millele võivad hulgimüüja ja apteek lisada seadusega lubatud juurdehindluse. Nende rohtude hinna, mida haigekassa osaliselt või täielikult kompenseerib, lepivad haigekassa ja ravimitootja kokku. Seega on ravimihinna kujunemine rangelt reguleeritud ning Eestis tegutsevatele apteekidele ja hulgimüüjatele on õigusaktidega kehtestatud konkreetsed juurdehindlused.

Enamikule retseptiravimitele kehtib ravikindlustatud patsientidele haigekassa soodustus. See tagab inimestele ravimite kättesaadavuse ja aitab vältida olukorda, kus patsient jätab ravimi ostmata liiga kõrge hinna tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles