Seeniorid saavad argipäeviti arvuti teel vestlusklubides osaleda

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kellel Skype´i kontot veel pole, saab selle teha raamatukogu veebilehel oleva juhendi järgi või võtta vajadusel ühendust raamatukoguga. Skype’i vestlusklubi toimub argipäeviti kell 11-12.
Kellel Skype´i kontot veel pole, saab selle teha raamatukogu veebilehel oleva juhendi järgi või võtta vajadusel ühendust raamatukoguga. Skype’i vestlusklubi toimub argipäeviti kell 11-12. Foto: Caro / Hoffmann/Caro / Hoffmann

Tallinna Keskraamatukogu pakub eakatele võimalust interneti vahendusel osaleda nende poolt korraldatud vestlusklubides. Seenioride seas on suurenenud huvi ka e-raamatute vastu ning lisaks saab digitarkuse kogumiseks osaleda tasuta koolitusel. 

Tallinna Keskraamatukogu pakub mitmeid just eakatele suunatuid teenuseid ja tegevusi, mille eesmärk on võimaldada neil olla sotsiaalselt aktiivsed, omandada enda jaoks vajalikke teadmisi ja oskusi, olla kaasatud ja suhelda omaealistega.

Enne eriolukorda olid seeniorid oodatud digioskusi andvatele koolitustele, samuti regulaarsetele tegevus- ja vestlushommikutele projekti „Õnnelik seenior raamatukogus“ nime all.

“Eriolukord aga pani raamatukoguhoidjaid otsima lahendusi, kuidas saaksime jätkata tegevusi ka siis, kui seeniorid raamatukokku kohale tulla ei saa. Lisaks tahtsime anda seenioritele, kellel ennekõike on soovitatud jääda koju ja vältida kokkupuuteid teiste inimestega, uusi teadmisi ja oskusi, et nad saaksid suhelda oma lähedaste ja sõpradega, olla kursis uudistega ning olla kaasatud,” kõneles Tallinna Keskraamatukogu sotsiaalse kaasatuse peaspetsialist Leelo Ainsoo.

Raamatukoguhoidjad kiidavad, et osalejad on vahvad, rõõmsameelsed ja suhtlemisest huvitatud.

Vestlused igal argipäeval

“Kuna soovime seenioridele pakkuda võimalust eakaaslastega suhtlemiseks, mõtete jagamiseks ja küsimuste küsimiseks, siis otsustasime luua Skype´i vestlusklubi,” lisas ta.

Kellel on Skype’i konto juba olemas, sellel piisab vestlusklubis osalemiseks oma Skype’i kontaktiks  „Seenioride vestlused“ lisamisest ja ühenduse võtmisest.

Kellel Skype´i kontot veel pole, saab selle teha raamatukogu veebilehel oleva juhendi järgi või võtta vajadusel ühendust raamatukoguga. Skype’i vestlusklubi toimub argipäeviti kell 11-12.

Vestlusklubis pakub teemad välja raamatukoguhoidja või ka seeniorid ise. “Oleme arutanud näiteks igapäevaelus toimuvat, rääkinud digimaailmast, loodusest, teatrist, kirjandusest, e-kaubandust jms, meenutanud lapsepõlve ja vana aja asju. Iga vestlusklubi lõpus lepime osalejatega kokku järgmise päeva teema ja raamatukoguhoidja annab ka mõne toreda mõttetöö, mida järgmisel päeval soovi korral teistega jagada: näidata oma kodus leiduvat vanaaja eset või mälestustega seotud fotot, tutvustada tervisliku toidu või joogi retsepti, tuletada meelde tore elamus muuseumikülastusest, jagada teistega mõnda lemmiknalja jne,” tõi Ainsoo näiteid.

Pärast vestlusklubi lõppu vahetatakse omavahel ka viiteid ja linke internetis leiduvatele materjalidele nagu näiteks looduskaamerad, kirjandusblogid, virtuaalmuuseumide jm veebilehed nii meelelahutuseks kui ka õppimiseks.

“Näeme, kuidas samm-sammult täienevad seenioride digioskused nagu Skype´i ja seenioritele  vajalike e-teenuste kasutamine, ingliskeelsed väljendid jms. Osalejad annavad raamatukoguhoidjatele tagasisidet veebipõhiste õppematerjalide kohta ning teevad omapoolseid ettepanekuid uute materjalide loomiseks, nii et raamatukoguhoidjad saavad koheselt tagasisidet, et oskaksime seeniorite vajadustega paremini arvestada. Raamatukoguhoidjad kiidavad, et osalejad on vahvad, rõõmsameelsed ja suhtlemisest huvitatud,” kinnitas Ainsoo.

Tallinna Keskraamatukogu on loonud ka Facebooki grupi nimega „Tallinna Keskraamatukogu seeniorid“. Seeniorid on oodatud grupiga liituma, seal saab teemadel kaasa rääkida, samuti infot nii meie raamatukogu teenustest kui muudel seenioridele olulistel teemadel, saab küsimusi esitada ning eakaaslastega suhelda. Facebooki konto tegemise juhendi leiab abi samuti veebilehelt.

Koolitusest tuge

“Seeniorid eelistavad küll raamatukokku helistamise võimalust, ent ka interneti vahendusel käib juba üsna vilgas suhtlus. Lisaks oleme koostanud mitmeid häid ja lihtsaid õppematerjale, mis on kättesaadavad keskraamatukogu veebilehel. Täiendame ja loome uusi õppematerjale jooksvalt,” lisas raamatukogu sotsiaalse kaasatuse peaspetsialist Leelo Ainsoo.

  • Raamatukogu kutsub seeniore, kellel on digi- või nutiseade, kodust lahkumata osalema koolitusprogrammis „Seeniorid digitargaks”.
  • Individuaalsetel koolitustel  saab küsida kõike, mis puudutab tahvelarvutite ja nutitelefonide kasutamise algõpet, Facebooki ja Skype´i kasutamise õpet, e-teenuste  ja e-raamatukogude kasutamist ja palju muud.
  • Koolitusel osaleda soovija on oodatud ühendust võtma Tallinna Keskraamatukoguga e-posti aadressil ls@tln.lib.ee või telefonil 683 0917 ja vene keeles vo@tln.lib.ee või 683 0960, et leppida kokku sobiv aeg koolituseks. 

“Oleme optimistlikult meelestatud, et huvi veebipõhise digikoolituse osas tõuseb. Näeme, et esimesest osalemisest saadakse kinnitust oma oskustele ja julgust juurde ning kutsutakse ka oma tuttavaid kaasa lööma,” lisas Ainsoo.

Kui vaadata ELLU kasutajaid, võime kinnitada, et vanus on lihtsalt number.

Tema sõnul tunnevad eakad huvi ka e-raamatute vastu. “Seda, et eakad tunnevad e-raamatute vastu huvi, paistab välja sellest, et oleme üsna palju andnud eakatele selgitusi selle kohta, kuidas saab veebi teel registreerida end meie raamatukogu lugejaks või kuidas e-raamatukogusid kasutada,” lisas ta. Abi selleks saab nii telefoni kui e-posti teel, samuti leiab raamatukogu veebilehelt videojuhendid nii lugejaks registreerimiseks kui e-raamatukogude kasutamiseks.

2020. aastal on e-raamatukogust ELLUst e-raamatuid laenanud ca 800 lugejat vanuses 60 ja vanemad. Vanim lugeja on 90aastane. “Kui vaadata ELLU kasutajaid, võime kinnitada, et vanus on lihtsalt number.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles