Väsimatu Aivar Mäe: Olen oma 45aastase tööstaaži üle uhke

Copy
Ansambel Vitamiin detsembris 1985 saates „Rütmiralli”. Süntesaatoril Peeter Vähi, laulavad Mart Metsala, Kulno Luht, Rein Laaneorg ja Aivar Mäe. Tšornobõli katastroofini jäi veel viis kuud.
Ansambel Vitamiin detsembris 1985 saates „Rütmiralli”. Süntesaatoril Peeter Vähi, laulavad Mart Metsala, Kulno Luht, Rein Laaneorg ja Aivar Mäe. Tšornobõli katastroofini jäi veel viis kuud. Foto: Erakogu

Rahvusooperi peadirektor Aivar Mäe sõnul pole raha veel kedagi siin ilmas õnnelikuks teinud. „Mina olen õnnelik pigem oma 45aastase tööstaaži üle,” ütleb väsimatu töörügaja.

Aivar Mäel on olnud palju ameteid: Eesti Kontserdi direktor, Kooriühingu vastutav sekretär, Vanemuise teatri juht, Arsise kellade ansambli ja koori dirigent, Rahvusooperi peadirektor, Pärnu ja Jõhvi Kontserdimaja ehitaja ning Peterburi Jaani kiriku ülesehitaja.

„Küllap olete märganud, et ma ei ole kunagi lasknud endale pärga pähe panna. Pannes käe südamele: mõtlen ainult organisatsiooni edukusele. Olen nii palju laval käinud – andnud elu jooksul üle 3000 kontserdi. Publiku ovatsioone enam ei ihale,” ütleb Rahvusooper Estonia peadirektor, Tartu ja terve Eesti esirabelejaks tituleeritud Aivar Mäe.

„Olen selles mõttes õnnelik inimene, et teen seda tööd, mis mulle meeldib. Ega paljudele inimestele seda võimalust anta. Tööturg määrab: see, mille saad, seda tööd teed. Minu töö on põnev: kõike tahaks avastada ja kõike näppida. See, et mehed jäävad alati poisteks, vastab tõele ka minu puhul.”

Koolis oli tore elu – maksti 18 rubla stipendiumi, mis oli piisav, et omadega välja tulla.

59aastase Aivar Mäe elukäik avaldab muljet. Ta on lõpetanud Pärnu Lydia Koidula nimelise 2. keskkoolis 9. klassi, seejärel astus 1976. aastal Tallinna Muusikakeskkooli, õppis seal klarnetit ja lõpetas 1985. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi muusikapedagoogika erialal. Ta oli ansambel Vitamiin solist aastatel 1984–1987. 1991. aastal asutas Aivar Mäe kammerkoori Arsis. Aastast 1993 on ta Eesti Kontserdi direktori asetäitja, seejärel direktor. Vanemuise teatri direktori kohusetäitja, seejärel direktor – kahe asutuse direktor korraga.

Eesti Kontserdi ja Vanemuise teatri juhina sõelus ta kunagi kolm aastat Tallinna ja Tartu vahet, tehes selle ajaga sisuliselt kolm tiiru ümber maakera. Tegi 16tunniseid tööpäevi, jättis puhkused välja võtmata. 1999. aastal asutas Tallinnas Laste Käsikellade Kooli, seejärel Tartus. On olnud Estonia ja Vanemuise kontserdisaalide renoveerimise ning Pärnu ja Jõhvi Kontserdimajade rajamise eestvedaja. Paljude muusikaliste suurprojektide organisaator ja läbiviija. „Hetke viimane amet on Viimsi Noorte Talentide Kooli ehitamise projektijuht. Jah, ma olen töönarkomaan,” muheleb Aivar Mäe.

300 Vitamiini kontserti aastas

„Tulin 1976. aastal Tallinnasse Muusikakeskkooli. See oli tulemiseks väga hea aeg. Koolis oli tore elu – maksti 18 rubla stipendiumi, mis oli piisav, et omadega välja tulla. Laulsin tollal kahemehebändiga Viitna kõrtsis. Kuna käisin veel konservatooriumis, sain suunamise filharmooniasse rokklauljaks.

Tolleaegne rektor Venno Laul küll palus suunamiskomisjonil mind Võrumaale lauluõpetajaks määrata, kuid toonase kultuuriministri Johannes Loti sõna jäi peale. Nii suunati mind konservatooriumist rokkbändi. 1980. aasta oli märgiline aeg ja Viitna oli märgilise tähendusega kõrts,” meenutab Aivar Mäe.

„Kord sõitis Vitamiin mingilt kontserdilt tagasi Tallinna ja Viitnal tehti vahepeatus. Mait Maltis oli just Vitamiinist lahkumas. Selsamal õhtul tegigi Peeter Vähi mulle ettepaneku: mida sa seal Viitnal koltud, tule suurele lavale.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles