Vasemast ülevalt nurgast allapoole

Copy
Tarmo Tuule.
Tarmo Tuule. Foto: Erakogu

„Ristsõna lahendamine on vaimule sama mis kepikõnd kehale – mõõdukas regulaarne koormus hoiab vormis,” ütleb Eesti ühe pikema ajalooga ristsõnaajakirja Nuti ristsõnade peatoimetaja Tarmo Tuule.

Ristsõnade lahendamine pole vaid ruutude täitmine, see avardab ka üldisemalt meie maailmapilti. Näiteks käisime toimetusega ristsõnapealinna tiitlit üle andmas legendaarses Aa külas, mille rand on ristsõnades tihe külaline. Selgus, et lisaks rannale on see pindalalt üsna suur küla, kus asub mõis, hooldekodu, endine pirakas pioneerilaager ning see rand on tõepoolest imeilus – tahaks sinna juba tagasi!”

Ristsõnakirega nakatasid Tarmot isa ja tädi. „Esimest ristsõnalahendamise kogemust mäletan aga nii, et vanaisa täitis ajakirja Aja Pulss keerulise ristsõna ruute ning nii mõnigi jäi tühjaks. Mina, kuueaastane, ei näinud mingit probleemi ja kirjutasin kastikestesse ilusad suured A-tähed!”

Esimest ristsõnalahendamise kogemust mäletan aga nii, et vanaisa täitis ajakirja Aja Pulss keerulise ristsõna ruute ning nii mõnigi jäi tühjaks. Mina, kuueaastane, ei näinud mingit probleemi ja kirjutasin kastikestesse ilusad suured A-tähed!

Ka mäletab ta lapsepõlvest laudlinasuuruseid Pähklipureja ristsõnu. „Need olid toona üllatavalt defitsiitsed, ristsõnade soetamiseks seisti ajaleheputkade juures järjekorras,” meenutab ta. „Spetsiaalseid ristsõna-ajakirju nõukaajal minu teada eriti ei ilmunud, koos vabaduse lähenemisega 1980ndate lõpus saabus ristsõnabuum.”

Maailma parim töö

Tarmo hakkas ise ristsõnu koostama põhikooli lõpus ja tema esimene ristsõna ilmus 1994. aastal kunagises ajalehes Post. 2002. aastal käivitas ta Ajakirjade Kirjastuses Ristiku ristsõnaperekonna ja 2019. aastast on tema juhtida Nuti Grupi ristsõnad.

„Ristsõnakoostaja amet on maailma parim: töötad kus tahes maailma otsas ja pigem intelligentsete inimestega ning kannad suuremat osa tööks vajalikku oma pea sees kaasas. Mina loon ristsõnatoorikud pigem paberil, töövahenditeks harilik pliiats ja kustukumm. Ristsõnu saab kokku panna igal pool ja igal ajal – bussis, trammis, lennukis. Mina koostan ühte leheküljesuurust ristsõna kokku umbes neli tundi ja algtöö teen tihtipeale bussis teel kodukohast pealinna. Õnneks ristsõnatööd väga paljud inimesed ei oska,” lisab ta muigega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles