Saksa meedia: Eesti pensionilõhe on Saksamaaga võrreldes väga väike

BNS
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Saksa telekanali ZDF uudisteportaal kirjutab OECD uuringule viidates, et võrreldes Saksamaaga on Eestis naiste ja meeste pensionilõhe vägagi väike.

Saksamaal on üle 65-aastastele naistele makstav pension keskmiselt 46 protsenti madalam kui sama vanadel meestel. Hollandis on see vahe 42, Austrias 39 ja Prantsusmaal 33 protsenti. Eesti 2-protsendine pensionilõhe on niisuguses kontekstis üliväike.

Pensionikindlustuse peaanalüütiku Reinhold Thiede kinnitusel on Saksamaa jaoks tegu vana probleemiga, sest tänased Saksa pensionärid pole kaugeltki kogu enda tööstaaži vältel reeglipäraselt pensionisissemakseid teinud.

OECD sotsiaalpoliitika osakonna juhataja Monika Queisser peab Saksa pensionilõhe põhjuseks omakorda asjaolu, et naised töötavad meestest sagedamini kohakaasluse alusel, lisaks tuleneb pensionilõhe ka jätkuvalt probleemiks olevast palgalõhest.

Kui vaadata sugude lõikes Saksa keskmist brutopensioni neil, kel staaži vähemalt 35 aastat, on lõhe 27 protsenti. Numbrites teeb see 1520 eurot kuus meestel ja 1106 eurot naistel. Kui aga tervise- ja pikaajalise hoolduse kindlustus maha arvata, jääb kätte vastavalt 1362 ja 991 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles