Kohvipuru kogudes saab lastekodule head teha

60+
Copy
Kohvitass.
Kohvitass. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eestlased joovad keskmiselt kaks tassi kohvi päevas. Ühest tassist saab 10g kasutatud kohvipuru, mis visatakse tavaliselt ära. See teeb 7,3 kg kasutatud kohvipuru inimese kohta aastas. 

Paulig kutsub ettevõtteid ja eraisikuid üles mõttemustrit muutma ja kolme kuu jooksul kasutatud kohvipuru kokku koguma, et sellest rohelist energiat toota. Kohvipuru saab viia ettevõtte Tallinna ja Tartu kontorite juurde kogumiskonteinerisse.

Kasutatud kohvipuru on orgaaniline jääde, millest eraldub biogaas. Kohviringluse projektis teeb ettevõte koostööd Vinni biogaasijaamaga, kus toodetakse kasutatud kohvipurust rohelist energiat, mis annetatakse Haiba lastekodule. 

Projekti aitab ellu viia teadusteater KVARK, mille erilahenduste võluri Arnold Rein Tatuntsi sõnul on biojäätmetest saadava energia kogus üllatavalt suur: kõigest ühest kilost kohvijäätmetest saab ligikaudu 250 liitrit biogaasi.

Kõigest ühest kilost kohvijäätmetest saab ligikaudu 250 liitrit biogaasi.

„Paulig soovib kasutatud kohvipuru kogumise kampaaniaga juhtida tähelepanu sellele, et ka väike muudatus igapäevastes kodustes tegevustes võib viia suurte tegudeni,“ rääkis ettevõtte turundusjuht Keily Volkov.

Ettevõte teeb koostööd mitmete partneritega, aga kutsub ka kõiki eraisikuid kolme kuu jooksul kasutatud kohvipuru kokku koguma ning tooma Pauligi Tallinna kontorisse või Tartu kontori juures asuvasse konteinerisse.

  • Kui kohvisõber joob kolme kuu jooksul päevas kaks tassi kohvi, siis teeb see kokku 184 tassi. Sellest kogusest kasutatud kohvipurust toodetud rohelise energiaga saaks lamp põleda 368 tundi ehk rohkem kui 15 ööpäeva. Või saaks selle energiaga teha umbes 184 smuutit või laadida 184 korda telefoni. Televiisorit võiks vaadata ligikaudu 6 ööpäeva või teha arvutis tööd 18 tundi.
  • Eelmisel aastal toimunud kohviringluse pilootprojekti käigus koguti 4,4 tonni kohvijäätmeid, millest toodetud energia annetasime SOS Lastekülale ja sellega kaeti viie sealse majapidamise energiavajadus üheks kuuks.
  • Pauligi partnerid kohvipuru kogumisel on Ragn Sells, Prisma, Nortal, Playtech, Radisson hotellid, Keskkonnaministeerium, Tallinna Ülikool, Tallink hotellid, Dzingel, Alexela ja Terminal.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles