Apteegireform toob Avinurmesse proviisorapteegi

60+
Copy
Apteek.
Apteek. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Jõgevamaal asuv Avinurme saab lõppeva apteegireformi tulemusel proviisorapteegi, kui alevikku laieneb praegu Mustvees tegutsev ja proviisorile kuuluv Mustvee Apteek OÜ. 

2015. aastal alanud apteegireform lahutab 1. aprilliks Eestis ravimite jae- ja hulgimüügi, samuti jääb õigus apteeke pidada üksnes proviisoritele.

„Mustvee Apteegi jaoks on Avinurmes apteegi pidama hakkamine apteegireformi lõppedes loogiline samm,“ ütles OÜ Mustvee Apteek proviisor-omanik Kristi Väits. „Olin kohe mõttega päri, kui vallavalitsusest uuriti, kas oleksin valmis hakkama ka Avinurme elanikele apteegiteenust pakkuma.“

Jõgevamaa 15 haru- ja põhiapteegist ei vasta 1. aprillist rakenduvale proviisoromandi nõudele üksnes Mustvee valla Avinurme alevikus asuv ravimite hulgimüügiettevõttele kuuluv Apotheka haruapteek.

Kuna alates 1. aprillist võib apteegireformi tulemusena apteekide enamusosalus kuuluda vaid proviisoritele, loodab Kristi Väits jätkata praegu Avinurmes tegutseva haruapteegi pidamist koos senise personaliga.

„Kui see ei õnnestu, teen alevikku uue apteegi. Läbirääkimised pole Avinurme haruapteegi üle küll veel alanud. Samas nii palju kui olen hulgimüüjale kuuluvate teiste asulate apteekide tuleviku või nende ostmise võimaluste kohta küsinud, pole ma seni selget vastust saanud,“ lisas Väits.

Eesti Proviisorite Koja juhatuse esimehe Karin Alamaa-Aasa sõnul on proviisoritel praegu õige aeg hakata nõuetele mittevastavate apteekide omanikelt uurima nende tulevikuplaane.

„Proviisoritele on oluline, et patsientide jaoks kulgeks ka apteegireformi lõpusirge võimalikult sujuvalt. Seepärast julgustan proviisoreid aegsasti ühendust võtma apteegireformi nõuetele mittevastavate apteekide omanikega,“ ütles Alamaa-Aas.

„Apteegireformis osalemine on praegu nii oma apteeki pidavatele kui ka ketiapteegis töötavatele proviisoritele ainukordne võimalus olla osaks Eesti apteegisüsteemi sisulisel uuendamisel.“  

Apteegireformi hõlbustamiseks avalikustas Ravimiamet sel nädalal veebikaardi https://apteegid.ravimiamet.ee, mis annab ülevaate kõigist hetkel reformi nõuetele mittevastavatest apteekidest sh 1. aprillist omandinõuetele mittevastavatest apteekidest. „

Kaardilt saab ülevaate, millistes piirkondades vajatakse apteegile proviisorist omanikke,“ lisas Alamaa-Aas. „Tõsi, kaarti tuleb veel suhtuda väikese reservatsiooniga, kuna seal on nõuetele mittevastavate apteekide hulgas veel neid, kus tegelikult on proviisorosalus olemas, kuid pole veel lõplikult nõuetega vastavusse viidud. Nagu näiteks Hiiumaa, kus proviisorite enamusosalus puudub vaid ühel apteegil.“  

  • 2015. aastal Riigikogus vastu võetud nn apteegireformiga lahutatakse Eestis alates 1. aprillist 2020 ravimite jae- ja hulgimüük ning kehtestatakse omandipiirang, mille järgi võib enamusosalus apteegis kuuluda vaid proviisorile.
  • Reformi väljakuulutamisel anti viie aasta pikkune üleminekuperiood, mille jooksul said mitteproviisoritest omanikud jätkata apteegipidamist ning uute apteekide asutamise õigus jäi vaid proviisoritele.
  • Eestis tegutseb apteegireformi tulemusena üle 200 täielikult või osaliselt proviisoritele kuuluvat apteeki. 1. augusti seisuga kuulub 64% maapiirkondade apteekidest proviisoritele, viimastel aastatel on pidevalt kasvanud ka proviisorapteekide osakaal linnades.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles