Kuidas kristalliseerunud mett taas vedelaks saada?

Mesi.

FOTO: Liis Treimann / Postimees

Enamuse mees sisalduvast suhkrutest moodustavad fruktoos ja glükoos. Nende kahe suhkru vahekord määrab ära selle, kui kiiresti mesi tahkub ehk kristalliseerub. Mida kõrgem on fruktoosisisaldus, seda kauem püsib mesi vedelana, selgitatakse mee kristalliseerumist  Eesti Mesinike Liidu loodud veebilehel mesionhea.ee

Enamiku taimede nektarist tehtud meed hakkavad 2 kuud pärast vurritamist kristalliseeruma, kuid vedel mesi meeldib sageli inimestele rohkem, see tundub isuäratavam ja seda on mugavam kasutada.

“Kui soovid talvel vedelat mett, hoia meepurke +3 kraadi juures, see aeglustab kristalliseerumisprotsessi. Kui mesi on kristalliseerunud, saab seda lihtsal viisil taas vedeldada – lase sel seista purgiga soojas vees umbes tunni jagu. Mee omaduste säilitamiseks ei tohi mee temperatuur tõusta üle 40 kraadi,” antakse lehel nõu.

Tagasi üles