Näonahk vajab hoolitsust igas vanuses

Copy
Üks naha seisund, millest meil kellelgi pääsu pole, on küps ehk vananev nahk. Enamasti on see kuivapoolne, mis kipub vanuse kasvades muutuma üha hapramaks ja õhemaks.
Üks naha seisund, millest meil kellelgi pääsu pole, on küps ehk vananev nahk. Enamasti on see kuivapoolne, mis kipub vanuse kasvades muutuma üha hapramaks ja õhemaks. Foto: Shutterstock

Eakad daamid uhkustavad sageli, et on terve elu pesnud nägu vee ja seebiga ning mingit näokreemi pole neil kunagi tarvis läinud. Tegelikult vajab ka vananev nahatüüp mitte ainult kreemitamist, vaid ka regulaarset puhastamist, koorimist ja leebet seerumitega turgutamist. Igapäevane nahahooldus säilitab naha nooruslikkuse ja lükkab kortsude tekke edasi.

Eestimaise kosmeetikabrändi Lumi tegevjuht Märt Miljani sõnul tekivad vananeval nahal kõige sagedamini probleemid niiskustasakaaluga, ilmuvad kortsud ja väheneb naha elastsus. „Eelkõige on naha kuivuse suurenemine põhjustatud kollageeni ja hüaluroonhappe molekuli tootmise vähenemisest vanemas eas,” nendib Märt Miljan.

Kollageen ja hüaluroonhape on tema sõnul nahka toestava võrgustiku alustalad, mis aitavad nahka hoida tugeva ja elastsena. Seetõttu tuleks naha noorendamiseks ja kortsude ennetamiseks tõsta nende ainete molekulide kontsentratsiooni. „Samas tuleks vältida tooteid, mis sisaldavad kollageeni molekule. Kollageeni molekulid on väga suured ega imendu läbi naha, vaid jäävad selle pinnale. Kollageeni kontsentratsiooni tõstmiseks tuleks nahka hoopis turgutada kosmeetikavahenditega, mis sisaldavad kollageeni kui vananemisvastase molekuli tootmist stimuleerivaid ühendeid,” soovitab Märt Miljan.

Vanemas eas soovitan siiski naha vee ja seebiga pesemisest loobuda, sest nahk muutub vanuse suurenedes üha kuivemaks.

Nahk on inimese suurim organ

„Naha n-ö pinnalaotus on keskeltläbi kaks ruutmeetrit ja see kaalub kokku 14–15 kilo. Näonahk vajab pidevat hoolitsust, igas eas ja eriti kevadel. Nii nagu loodus nii ärkab ka nahk,” ütleb Pirita Sotsiaalkeskuse kosmeetik Jaana Vapper.

„Kõige tähtsam on näo igapäevane puhastus. Hommikuti piisab suuremale osale daamidest jaheda veega värskendamisest, õhtuti tuleks aga ette võtta põhjalikum puhastus,” ütleb kosmeetik.

Sageli uhkustavad tema kunded, et on terve elu nägu pesnud vee ja seebiga ning pole kreemidele raha kulutanud. „Vanemas eas soovitan siiski naha vee ja seebiga pesemisest loobuda, sest nahk muutub vanuse suurenedes üha kuivemaks. Üks nahatüübiga hästi sobiv puhastuspiim ja näovesi kuluvad ära igas vanuses,” rõhutab ta.

„Kiireid tulemusi ei tasu siiski oodata. Vanemas eas oma näonahaga pidevalt tegelema hakates ilmnevad esimesed tulemused – näonahk muutub pringimaks ja siledamaks – alles kolme kuu pärast,” ütleb Oriflame’i kosmeetikafirma ilunõustaja Külli Raudsepp-Vihuri. „Samas mõjub endaga tegelemine otseselt enesetundele – mida pehmem, mõnusam ja niisutatum nahk, seda rohkem toodab keha õnnehormoone.”

Ka mees peab naha eest hoolitsema

Üks naha seisund, millest meil kellelgi pääsu pole, on küps ehk vananev nahk. Enamasti on see kuivapoolne, mis kipub vanuse kasvades muutuma üha hapramaks ja õhemaks. Niisutamine on kõikide nahatüüpide hoolduse alus. „Kosmeetikafirmad pakuvad spetsiaalselt meestele välja töötatud näonaha hooldussarju. Tegelikult peaksid ka mehed igas vanuses järgima igapäevast nahahoolduse rutiini, kuid kahjuks Eestis ei taha enamik neist sellest kuuldagi. Õnneks meie peres kasutavad kõik mehed korralikult näohoolduse vahendeid,” kõneleb Külli Raudsepp-Vihuri.

Kehale on nahk nagu riietus. Ilusa näonaha üks peamisi saladusi on naha regulaarne puhastamine ainevahetusjääkidest ja surnud naharakkudest. Just puhtal nahal on selle loomulik kaitsekiht kõige tugevam ja naha pinnale sattunud kahjulikel bakteritel pole võimalustki naha sügavamatesse kihtidesse pääseda. Nii püsib nahk kauem niisutatuna ja isegi päikesekiirguse kahjulik toime nahale on väiksem.

Näonahk puhtaks igal õhtul

Ilunõustaja sõnul tuleks näonahka puhastada igal õhtul, kas mitsellaarvee, puhastuspiima, või -vahuga. Kogu päevane rasu, tolm ja meik tulevad kõige paremini maha näopiimaga. Näopiimaga puhastamine avab nahapoorid, ainult puhtale näonahale kantud toitekreemid ja -seerumid tõepoolest ka imenduvad.

„Samas tuleks tunda õigeid näohooldusvõtteid,” rõhutab Külli Raudsepp-Vihuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles