Kogemustega soovitajad: millist puhkepaika saab külastada abivahendiga liikudes

60+
Copy
Võsu rand.
Võsu rand. Foto: Meelis Meilbaum

​Kauneid suveilmasid naudivad hea meelega ka abivahenditega liikujad, kelle jaoks nõuab puhkepaikade külastamine paratamatult tavapärasest mõnevõrra suuremat ettevalmistustööd. Et ilusa ilma nautimine ka abivahendeid kasutades lihtsam oleks, kogus Invaru abivahendikeskus tagasisidet erinevate puhkepiirkonna soovituste kohta.

Invaru abivahendikeskuse klienditeeninduse valdkonna juhi Kadri Tiido sõnul tuleb liikumisabivahendite kasutajatel näiteks piknikule või metsa minnes tavapärasest põhjalikumalt ette valmistuda, et selgitada välja, kas puhkealale pääseb ka näiteks ratastooli või tugiraamiga.

Omaette küsimus on Tiido sõnul ka see, kuidas linnast looduses asuva puhkekohani pääseda ning kas selleks vajalikku ühistranspordivahendisse pääseb ka liikumisabivahendiga.

“Kindlasti ei tasuks unustada, et looduses liikudes tuleb ka oma abivahendid selleks sobivalt ette valmistada - näiteks kontrollida ratastooli ja tugiraami rattaid ning pidureid, teha korda kargu ja kepi kummiotsikud ning skuutri või elektrilise ratastooli aku eelnevalt täis laadida,” rõhutab Tiido. Ta lisab, et kindlasti tasub enne minekut varuda aega ja uurida ka näiteks inva-WC kasutusvõimaluste või kaldtee ja lifti kohta.

Selleks, et saada vahetut tagasisidet erinevaid looduspaiku külastanud abivahendikasutajatelt, tegi Invaru oma sotsiaalmeedias üleskutse soovituste jagamiseks.

Selleks, et saada vahetut tagasisidet erinevaid looduspaiku külastanud abivahendikasutajatelt, tegi Invaru oma sotsiaalmeedias üleskutse soovituste jagamiseks ja annab ülevaate kasutajate hinnangul kõige sobivamaks peetud puhkekohtadest. Kasulikku infot abivahendi-sõbralike puhkekohtade ja neile ligipääsetavuse kohta võib Tiido sõnul leida näiteks Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) kodulehelt, kus erinevad puhkekohad on vastavalt näiteks ratastooli märgiga ära tähistatud. 

Küll aga soovitab Tiido enne soovitatud puhkepaikade külastamist ka ise võimalusel täiendavalt veenduda, et need on külastuse hetkel abivahendi kasutaja jaoks sobivad - näiteks helistada puhkekoha haldajale või RMK-sse.

1. Harjumaal

Abivahendi-sõbralike puhkekohtade seas toodi näiteks välja Harjumaal asuvad kaunid mererannad, kuhu pääseb ka liikumisabivahendiga - teiste seas märgiti ära näiteks Vääna-Jõesuu rand ja Lahemaa rahvuspargi rannaala, kus leidub mitmeid abivahendisõbralikke õpperadasid ja külastuskeskuseid. Samuti märgiti abivahendiga liikumiseks sobilike puhkekohtadena ära Saulas asuv Viikingite küla, Padise vallas asuv Pedase puhkekeskus, Viinistu sadamaala ja Laitse kaunid loodusvaated.

2. Lääne-Virumaal

Mitmed abivahendite kasutajate jaoks mugava juurdepääsuga Lahemaa rahvuspargi puhkekohad ja külastuskeskused asuvad ka Lääne-Viru maakonnas ning said kasutajate poolt heakskiidu. Nii toodi esile sealne Võsu rand ja Käsmu puhkeala, kus abivahendiga pääseb edukalt ligi näiteks Lainela puhkekülale. Samas soovitati ka Aegviidu lähistel asuvat Jäneda mõisa, mille ümbruses on mõnus ratastooli või muu liikumisabivahendiga liigelda.

3. Pärnumaa

Merelahe kaldale meelitab kasutajate soovituste põhjal ka Pärnumaal asuv Paatsalu puhkekoht ning Häädemeeste kandis asuv Kosmonautika küla. Samuti pakuvad abivahendiga juurdepääsu RMK õpperajad Pärnumaa puhkealal ja Soomaa rahvuspargis.

4. Läänemaa

Läänemaal on soovitatakse abivahendite kasutajatel külastada näiteks Roosta puhkeküla. Samas leidub abivahendiga ligipääsetav külastuskeskus ka läheduses asuval Nõva puhkealal.

5. Tartumaa

Võrreldes populaarsete mereäärsete aladega saab Tartumaad avastada loodust hoopis põnevatel sisemaistel puhkealadel. Soovitusi ja häid sõnu jagati ka Elva vallas Uderna külas asuva Tartumaa tervisespordikeskuse kohta. Lisaks leidub mitmeid põnevaid abivahendiga ligipääsetavaid looduskauneid kohti Tartu-Jõgeva puhkealal, kus võib aega veeta nii külastuskeskustes kui ka õpperadadel ja pidada piknikku looduskaunite lõkkekohtade juures.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles